Οι προσωπικοί και παγκόσμιοι Στόχοι μας για το 2023

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Ιαν• 12•23

Καθώς λοιπόν έχουμε μπει στο νέο έτος 2023 σκεφτόμαστε πόσο σημαντικό είναι να βάζουμε μικρούς Στόχους  σε προσωπικό επίπεδο για μας, για τους άλλους και για το περιβάλλον, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να ξαναθυμόμαστε τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν ορίσει 193 κράτη των Ηνωμένων Εθνών και προσπαθούν να πετύχουν ως το 2030.

Μπορούν κάποιοι τέτοιοι γενικοί Στόχοι να μας αφορούν και προσωπικά!

Σίγουρα μπορούν όλοι να μας αφορούν  και σίγουρα κάποιοι από αυτούς μπορούν να γίνουν και δικοί μας!

Με τις μικρές μας δυνάμεις προσπαθούμε όσα μπορούμε, αλλά βέβαια, όταν προσπαθούμε πολλοί/ες μαζί τότε είναι πιο εύκολο να καταφέρουμε περισσότερα.

IMG_20230110_101347

IMG_20230110_101408

Εμείς για τη νέα χρονιά ορίσαμε τους προσωπικούς μας στόχους φτιάχνοντας μικρές ατομικές αφίσες  αλλά και ακούσαμε το παραμύθι για τους 17 Στόχους Βιώσιμης ή Αειφόρου Ανάπτυξης του ΟΗΕ με τίτλο  «Σώστε τη γη μας και τις μελλοντικές γενιές. Μια ιστορία για την Αειφόρο Ανάπτυξη».

Το παραμύθι έχει γράψει ο  Δρ. Μαρίνος Βουκής, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης στο  Cyprus University of Technology / Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το παραμύθι έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αποτελέσει εκπαιδευτικό υλικό για τις τάξεις 4η Δημοτικού μέχρι και 1η Γυμνασίου, ενώ υποστηρίζεται από σημαντικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Κύπρου.

Το έργο αυτό φιλοδοξεί να βοηθήσει τα παιδιά  να αποκτήσουν από νεαρή ηλικία μια ολοκληρωμένη εικόνα όλων των 17 Στόχων του ΟΗΕ και με παιγνιώδη τρόπο να τους αποτυπωθεί η σημασία του, ενώ δεν παραλείπεται να αναδειχτεί η προσωπική ευθύνη όλων για την υλοποίησή τους.

Επιπρόσθετα, ο συγγραφέας Δρ. Βουκής ευελπιστεί  πως θα εισαγάγει τα παιδιά  στις αξίες της συνεργασίας, της αγάπης, της στοχοθέτησης και του καινοτόμου και ολιστικού τρόπου σκέψης, για την επίλυση πολύπλοκων και πολυδιάστατων προβλημάτων, όπως αυτών που περιλαμβάνονται στους 17 στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης.

Το παραμύθι μπορεί να αποκτηθεί δωρεάν από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες τόσο σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) όσο και σε ακουστική μορφή (mp3) μέσω του συνδέσμου https://www.generation-sustainability.com/resources/

Μετά το άκουσμα του παραμυθιού, συμπληρώσαμε το εκπαιδευτικό υλικό που το συνοδεύει με κρυπτόλεξα, αντιστοιχίσεις και ερωτήσεις.

Τέλος παίξαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης https://unric.org/el/wp-content/uploads/sites/5/2021/11/A4-handout-GREEK.pdf

που είχαμε την τύχη να μας χαρίσει ο  κος Δημήτρης Φατούρος, Υπεύθυνος του Κέντρου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών  για Ελλάδα και Κύπρο, , σε μια επίσκεψή του στην τάξη πριν από 5 χρόνια.

Το επιτραπέζιο μπορείτε να το βρείτε  εδώ: https://go-goals.org/el/

8674dfgtr

Βάζοντας μικρούς Στόχους δυναμώνουμε, ώστε στη συνέχεια να πετύχουμε και τους μεγαλύτερους Παγκόσμιους Στόχους για όλον τον πλανήτη!

Καλή χρονιά, πάντα με στόχους ζωής: αγάπη, αλληλεγγύη, ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη, δημοκρατία,  σεβασμός και αποδοχή!

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top