Μια νέα Αποστολή:Βιώσιμα κτίρια

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Ιαν• 27•23

Συμμετέχουμε στην Αποστολή του Take Action Global(Tag) https://www.takeactionglobal.org/ , που συντονίζει κάθε χρόνο το project  «Climate Action Project», στο οποίο παίρνουμε μέρος με  πολλή χαρά, συνεργαζόμαστε και δρούμε για 6 βδομάδες με θέμα την κλιματική κρίση, μαζί με πάνω από 2.712.417μαθητές/τριες  και 21.048 εκπαιδευτικούς σε 149 χώρες.

IMG_20230125_120045 - Αντιγραφή

Η νέα   μίνι Αποστολή αφορά τη δημιουργία ενός βιώσιμου κτιρίου: «MINI MISSION: Τα κτίρια, στις πόλεις κυρίως, καταλαμβάνουν πολύ χώρο σε αυτόν τον εκπληκτικό πλανήτη, αλλά δεν είναι πάντα (στην πραγματικότητα, πολύ σπάνια) τόσο φιλικά προς τη φύση όσο θα μπορούσαν να είναι. Τα περισσότερα είναι βαριά στο σκυρόδεμα. Η Αποστολή σας είναι χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε δημιουργικά υλικά διαθέτετε, σχεδιάστε ένα κτίριο που βάζει τη φύση πρώτα – ένα κτίριο που καλωσορίζει φυτά, ζώα και άλλα έμβια όντα, αλλά φέρνει επίσης οφέλη στους ανθρώπους που ζουν στο κτίριο. Σκέψου μεγάλα, σκέψου μικρά, σκέψου άγρια. Κάθε ιδέα είναι μια καλή ιδέα.»

IMG_20230125_121701 - Αντιγραφή

Εδώ μπορείτε να δείτε την αφίσα της αποστολής. https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2023/01/Mini-Challenge-11.pdf

Αρχικά με ιδεοκαταιγισμό προσπαθήσαμε να σκεφτούμε πώς ένα κτίριο γίνεται βιώσιμο.

Κάποιες από τις ιδέες που συζητήσαμε  ήταν οι παρακάτω:

Πράσινες οροφές (οροφές που έχουμε φυτέψει φυτά για θερμομόνωση/οξυγόνο), κοντινά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάνελ, Θερμοκήπια για λαχανικά και φρούτα όλο τον χρόνο, κάδοι ανακύκλωσης στο κτίριο, συλλέκτες νερού για πότισμα(δεξαμενές), γκαράζ ποδηλάτων, χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλων μηχανημάτων μετακίνησης, σπιτάκια ζώων με ταΐστρες και ποτίστρες έξω από κάθε κτίριο, ράμπες  για την μετακίνηση των ατόμων με δυσκολία κινήσεων, αλλά και στατικά ποδήλατα γυμναστικής που θα παράγουν κατά τη χρήση τους ηλεκτρικό ρεύμα και θα αξιοποιείται από όλο το κτίριο.

IMG_20230125_125606 - Αντιγραφή

Αφού λοιπόν παρακολουθήσαμε κάποια βίντεο για τις βιώσιμες πόλεις, τα κτίρια του μέλλοντος και την ανάγκη  για δημιουργία βιώσιμων πόλεων, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε τα δικά μας βιώσιμα κτίρια. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, απλώσαμε τα υλικά μας(κούτες και κουτιά διαφόρων μεγεθών, αυγοθήκες, προστατευτικά χαρτόνια εύθραυστων ηλεκτρικών συσκευών, ρολά κουζίνας και τουαλέτας, ό,τι δηλαδή μπορέσαμε να βρούμε και να μαζέψουμε για ένα  μήνα περίπου. Τα σχήματα των υλικών κατεύθυναν  τις «κατασκευαστικές μας ακροβασίες» και οι συζητήσεις και τα βίντεο, οδήγησαν σε δημιουργικές ιδέες.

1st Primary School Nea Ionia, Greece_Grοup1

1st Primary School Nea Ionia, Greece_Grοup2

 

Τα δυο μας έργα τα στείλαμε στην ομάδα του Tag και λίγες μέρες μετά παραλάβαμε το δίπλωμα συμμετοχής μας στην Αποστολή.

1 (4)

Νέες  Αποστολές μας περιμένουν τον επόμενο καιρό, Aποστολές που θα μας οδηγήσουν σε ιδέες για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας και την μετριασμό της Κλιματικής κρίσης.

gr-goal-11

 

Βίντεο που παρακολουθήσαμε:

Sustainable Cities: Crash Course Geography #49 https://youtu.be/ZMn-bCdThEg

What Is the Most Sustainable City in the World? https://youtu.be/fsWr0LfM_uQ

Creating Sustainable Cities https://youtu.be/ViJIJh-BNq8

Understand Goal 11: Sustainable Cities and Communities (Secondary) https://youtu.be/VrBrpSTwPK8

Understand Goal 11: Sustainable Cities and Communities (Primary) https://youtu.be/r2myzbWQIJA

Cities of the Future | The World in 2050 https://youtu.be/T6mK-Ukr_ts

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top