Μίνι Αποστολή 2: «Οι πειρατές των σκουπιδιών»

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Φεβ• 23•23

Συμμετέχουμε στην 2η Αποστολή του Take Action Global(Tag) https://www.takeactionglobal.org/ , που συντονίζει κάθε χρόνο το project  «Climate Action Project», στο οποίο παίρνουμε μέρος με  πολλή χαρά, συνεργαζόμαστε και δρούμε για 6 βδομάδες με θέμα την κλιματική κρίση, μαζί με πάνω από 2.712.417μαθητές/τριες  και 21.048 εκπαιδευτικούς σε 149 χώρες.

Η Μίνι Αποστολή (2) έχει στόχο τον καθαρισμό των θαλασσών.

«Οι ωκεανοί καλύπτουν περισσότερο από το 70% της επιφάνειας της Γης και φιλοξενούν το 94% του συνόλου της ζωής στη γη. Δυστυχώς, οι ωκεανοί μας περιέχουν επίσης πολλά απόβλητα. Η αποστολή σας  είναι χρησιμοποιώντας τυχόν δημιουργικά υλικά που διαθέτετε, να σχεδιάστε μια λύση που απομακρύνει τα απόβλητα από τον ωκεανό ή μια λύση που αποτρέπει την είσοδο των απορριμμάτων στον ωκεανό. Σκέψου μεγάλα, σκέψου μικρά, σκέψου έξω από τα συνηθισμένα. Κάθε ιδέα είναι μια καλή ιδέα!»

Αφού συζητήσαμε την άμεση ανάγκη να καθαριστούν οι θάλασσες μας από σκουπίδια, κυριότερα από τα πλαστικά μιας χρήσης, αλλά και πετρελαιοειδή, καλέσαμε στην αίθουσά μας  τα παιδιά της ΣΤ΄1 τάξης. Χωριστήκαμε σε ομάδες των δύο ατόμων: ένα παιδί της Γ΄1 με ένα παιδί της ΣΤ΄1. Μαζί συζητήσαμε τα μηχανήματα καθαρισμού, τη μορφή που μπορεί να έχουν, τα είδη αποβλήτων  που θα συλλέγουν  ή θα  καθαρίζουν  και τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνουν. Οι σκέψεις μας ήταν πολλές, οι νέες ιδέες γέμισαν την αίθουσα και τα μολύβια με τα σχεδιαγράμματα «πήραν φωτιά».

IMG_20230202_125342 - Αντιγραφή

Μετά από ώρα  η κάθε ομάδα κατέληξε σε ένα προσχέδιο μηχανήματος-ρομπότ, το οποίο αναλάβαμε να κατασκευάσουμε με ό,τι υλικά μπορούσαμε να βρούμε, κυρίως από την ανακύκλωση.

ολα τα ρομπότ 6 φώτο - Αντιγραφή

Στην τάξη παρουσιάσαμε στην ολομέλεια τις ιδέες μας εντυπωσιάζοντας ο/η ένας/μια τον/την άλλον/η.

Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις μας στο παρακάτω βίντεο: https://youtu.be/e4NDfnkPPFw

Κατόπιν παρακολουθήσαμε μερικά  βίντεο για τα μηχανήματα/ρομπότ που ήδη κάποιοι/ες επιστήμονες/ισσες είχαν σκεφτεί και κατασκευάσει. Πολλές από τις ιδέες μας  είδαμε να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί  και άλλες ιδέες περιμένουν εμάς να τις εκτελέσουμε σε λίγα χρόνια…

Στη συνέχεια ένας νέος κόσμος εμφανίστηκε μπροστά μας, (ή μήπως όχι και τόσο νέος;)όταν είδαμε το κουτί με τα LEGO Spike Essential και ένα τάμπλετ.

IMG_20230209_115244 - Αντιγραφή

 

Με αυτά παίξαμε αρχικά φτιάχνοντας κατασκευές/ρομπότ στις οποίες μέσω του τάμπλετ μάθαμε να δίνουμε εντολές κίνησης. Μετά δημιουργήσαμε το δικό μας φανταστικό καράβι που θα οργώνει τους ωκεανούς για να συλλέξει σκουπίδια που επιπλέουν και πετρελαιοκηλίδες.

1st Primary School of Nea Ionia-Ocean Waste

Στο πίσω μέρος του καραβιού  υπάρχει ένα δίχτυ που μαζεύει τα σκουπίδια της θάλασσας και εκεί βρίσκεται ένας επιστήμονας που καταγράφει τα σκουπίδια: το είδος, τον όγκο και την περιοχή που βρέθηκαν. Ο σκύλος δίπλα του παρατηρεί τη θαλάσσια περιοχή για να ειδοποιήσει σε περίπτωση που πιαστούν στα ειδικά δίκτυα άνθρωποι ή μεγάλα κήτη. Δύο σωλήνες ως πελώριες ηλεκτρικές σκούπες, αριστερά και δεξιά του καραβιού, ρουφάνε το πετρέλαιο που επιπλέει. Γύρω από την κατασκευή Lego υπάρχει ένα χαρτονένια καράβι που μας θυμίζει  πειρατικό καράβι.

Στην  αποστολή μας αυτή  δώσαμε τον τίτλο: «Οι πειρατές των σκουπιδιών»

Οι Πειρατές και Πειρατίνες των Σκουπιδιών λοιπόν είναι εδώ! Έτοιμοι και έτοιμες  σήμερα με τα χέρια τους και αύριο με το μυαλό τους να συμβάλουν στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Με δημιουργικότητα, φαντασία, αλληλεπίδραση, νέες και παλιές τεχνολογίες/υλικά οραματιζόμαστε έναν καλύτερο κόσμο και δρούμε γι΄αυτόν.

certificate (4)_page-0001 (1)

Τα βίντεο που είδαμε στην τάξη:

Μηχανήματα καθαρισμού θάλασσας

1.            Πως τα ρομπότ αναζητούν και απομακρύνουν απορρίμματα στη θάλασσα

https://youtu.be/pltWHwZzCyQ

2.            Ένα νέο σύστημα καθαρισμού της θάλασσας από τα πλαστικά – science

https://youtu.be/MLNIgYI9vkM

3.            WATCH This Modern Technology Remove MILLIONS of Plastics From The Ocean

https://youtu.be/FdZXRZ3-zZs

4.            WATCH This Modern Technology Remove MILLIONS of Plastics From The Ocean And Rivers

https://youtu.be/6WuALhbp63I

5.            The Ocean Cleanup begins cleaning the Great Pacific Garbage Patch

https://youtu.be/tLcnJEMnlTs

6.            Τι χρειάζεται να κάνουμε για να κρατήσουμε τις θάλασσες μας καθαρές; Παρουσιάζουμε το SeaClear

https://youtu.be/vC_sNOWLcsk

7.            The Manta: A giant sailboat on the attack of oceanic plastic pollution

https://youtu.be/v6w_niPEClU

8.            The Ocean Cleanup launches to the Great Pacific Garbage Patch

https://youtu.be/nYC4Q-0wcAc

9.            Top 10 αληθινά έξυπνα ρομπότ | A.I. Τεχνητή Νοημοσύνη

https://youtu.be/P3os_16N-9Y

10.          ROBOGIRL – H ταινία

https://youtu.be/CpKOmlz4cmo

 

 

Σχολιάστε

Top