Η Δύναμη στο πιάτο σου-Βιώσιμη διατροφή και Κλιματική Αλλαγή

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Μάι• 25•23

IMG_20230505_081114

Για άλλη μια χρονιά παίρνουμε μέρος στη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης της Action Aid  με τίτλο «Η Δύναμη στο Πιάτο σου».

Η εβδομάδα δράσης βέβαια για μας ήταν περισσότερο από έναν ολόκληρο μήνα δράσης.

Αρχικά φτιάξαμε έναν κήπο μέσα στην τάξη και ένα μικρό θερμοκήπιο με σπόρους αρωματικών φυτών και βοτάνων. Όταν τα σποράκια μας αναπτύχθηκαν σε μικρά φυτά, κάναμε μεταφύτευση στον κήπο του σχολείου μας. Παρατηρήσαμε όλα τα στάδια της  εξέλιξης και τα καταγράψαμε. Συζητήσαμε τη σημασία της καλλιέργειας και συγκομιδής των δικών μας βρώσιμων  προϊόντων.

Για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του κήπου κατασκευάσαμε και έναν χώρο για να ζουν οι επικονιαστές των φυτών, ένα ξενοδοχείο εντόμων με όνομα «Το τσιμπημένο». (Ο τίτλος πολυσήμαντος και χιουμοριστικός!)

Βιοποικιλότητα και Κλίμα_2

Στην επίσκεψή μας στο «Κέντρο της Γης» της Οργάνωσης Γη, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, σποροφυτεύσαμε λαχανικά στον κοινόχρηστο λαχανόκηπο και μοιραστήκαμε το φαγητό της συλλογικής κουζίνας με υλικά από τις βιολογικές καλλιέργειες του κήπου.

Στην επίσκεψή μας στην Open Farm,στην Λαχαναγορά του Ρέντη, παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «CAP4Clima-Γνώση, Καινοτομία και ψηφιοποίηση για μια κλιματική ευφυή γεωργία».

Στην Κεντρική Λαχαναγορά της Ελλάδας, περιοχή Ρέντη, διακινούνται το 65%-70% των φρούτων και λαχανικών όλης της χώρας είναι σίγουρα μια εμπειρία ζωής!

IMG_20230327_113327

Το χονδρεμπόριο της λαχαναγοράς λειτουργεί όλη τη βδομάδα και έχουν φτιαχτεί στο χώρο δυο πτέρυγες για λιανικό εμπόριο, που επίσης είναι ανοιχτά όλες τις μέρες 9.00π.μ.-4.00μ.μ.

Στο χώρο μας υποδέχτηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας Open Farm, όπου μετά την ξενάγηση παρακολουθήσαμε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη βιώσιμη γεωργία, υπεύθυνη διατροφική κατανάλωση, τη Μεσογειακή Διατροφή (η UNESCO από το 2012 την έχει εντάξει στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας), τη βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα, τα συστήματα ποιότητας, τα προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Fair Trade), την ενσυνείδητη διατροφή, την εποχικότητα, τα τροφομίλια των προϊόντων και το ανθρακικό τους αποτύπωμα, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την εντοπιότητα τροφίμων και παραδοσιακούς σπόρους, το υγιές έδαφος και τη βιώσιμη διατροφή.

Μια από τις προτάσεις του προγράμματος ήταν και η δημιουργία σχολικού κήπου: «Το ζωντανό έδαφος καλλιεργεί αληθινή τροφή , αλλά και ευτυχισμένα, υγιή και έξυπνα παιδιά. Η επαφή με το ζωντανό έδαφος φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση λιγότερων αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά, καθώς η τεράστια ποικιλομορφία και βιοποικιλότητα των μικροοργανισμών που αυτό φιλοξενεί, ενισχύει το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των παιδιών, ενώ εμποδίζει και τον εντός ελέγχου πολλαπλασιασμό άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.»*

«Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με τίτλο CAP4Clima4Schools στοχεύει στην εξοικείωση της μαθητικής κοινότητας με τη σχέση αγροτικής παραγωγής και διατροφής/υγείας, απλουστεύοντας σημαντικές έννοιες που αφορούν τη διατροφή, την υγεία, το περιβάλλον και συνδέονται με τις σχετικές Ευρωπαϊκές πολιτικές και τους στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής(ΚΑΠ)για το κλίμα και τη βιώσιμη γεωργία.

Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των αγροτών και των πολιτών μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες να κατανοήσουν το ρόλο τους σε σχέση με το κλίμα ως πάροχοι δημόσιων αγαθών, αλλά και τους πολίτες να κατανοήσουν τη σημασία του γεωργικού τομέα και των διατροφικών επιλογών μας στη βιωσιμότητα και την ανάσχεση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Η ποιότητα και η ασφάλεια των αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό και με το κόστος διάθεσής τους, απασχολούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις τροφίμων σε παγκόσμια πλέον κλίμακα. Η αλυσίδα παραγωγής, εφοδιασμού και κατανάλωσης τροφίμων αντιπροσωπεύει  μια κύρια αιτία οικολογικής πίεσης στο φυσικό περιβάλλον , ενώ παράλληλα η διατροφή συνδέει την ανθρώπινη υγεία σε όλον τον κόσμο με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. ».*

Κατά την επίσκεψή μας και την παρακολούθηση του προγράμματος οι υπεύθυνοι του Open Farm μας φίλεψαν βιολογικό τσάι με μυρωδικά και ξερά σύκα. Στο τέλος χάρισαν σε όλους και όλες σακίδιο με επιτραπέζιο παιχνίδι για τις καθημερινές μας συνήθειες προστασίας του πλανήτη και μια πολύ όμορφή κασετίνα με ξυλομπογιές.

*Το πρόγραμμα CAP4Clima “Γνώση, καινοτομία και ψηφιοποίηση για μία κλιματικά ευφυή γεωργία ” αποτελείται από μια σειρά ενημερωτικών δράσεων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), το οποίο σχεδίασε και υλοποιεί η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της στήριξης που παρέχει για μέτρα ενημέρωσης σχετικά με την ΚΑΠ για το έτος 2022-2023.

IMG_20230327_120359

Στην τάξη παρακολουθήσαμε τρία εκπαιδευτικά προγράμματα:

α) Το εκπαιδευτικό πολυτροπικό/διαδραστικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής στη διαδικτυακή πλατφόρμα https://trefomastesosta.gr με δραστηριότητες εμπέδωσης και αξιολόγησης, παιχνίδια και εκτυπώσιμο υλικό.

Β) Το Διαδικτυακό μάθημα του SNFCC class «Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ταξιδεύει» και κάναμε  Εργασία Μελέτης πεδίου: « Ένας Μεσογειακός κήπος στο σχολείο μας, Βότανα και Μυρωδικά» στην οποία εργασία αποτυπώσαμε με χρώματα και αφηρημένα σχέδια όσα αντιλαμβανόμαστε στον κήπο με την όσφρηση, την όραση, την αφή και την ακοή.

Γ) Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βιώσιμη διατροφή και κυκλική οικονομία» από την  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Το πρόγραμμα  είχε βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τις έννοιες της Αειφορίας, της βιώσιμης διατροφής και της κυκλικής οικονομίας. Μέσα από την εκπαιδευτική δράση, οι μαθητές/τριες  συνειδητοποιήσαμε ότι η διατροφή δεν αφορά μόνο την υγεία μας αλλά συνδέεται με το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Από την παραγωγή της τροφής μέχρι το πιάτο μας και έως την απόρριψη των σχετικών απορριμμάτων είναι ένας κλάδος που σε καθημερινή βάση επηρεάζει τον πλανήτη.

Το πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Εκπαίδευσης της ΕΛΛΕΤ και προσφέρεται δωρεάν σε μαθητές από Γ’ δημοτικού έως Α’ Λυκείου.

IMG_20230514_114411 - Αντιγραφή

Πήραμε μέρος στη Διαδικτυακή συνάντηση με την Open Farm Θεσσαλονίκης  με θέμα την  Βιώσιμη Διατροφή και τον Στόχο 12 : Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση – έναν από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλήσαμε για τη διατροφή και φτιάξαμε αφίσες- κολάζ με θέμα: α) «Βιώσιμη διατροφή και Κλιματική Αλλαγή» και β) «Είμαστε ό,τι τρώμα» (Στο μάθημα των Εικαστικών με τη δασκάλα των εικαστικών Αγγελική Τσέκενη, ζωγραφίσαμε  φρούτα και λαχανικά και με αυτά φτιάξαμε πορτρέτα-κολάζ).

Τελειώνοντας τη Μαθητική Εβδομάδα Δράσης δημιουργήσαμε την αφίσα για τη δράση που είχε θέμα την προβολή ενός τοπικού προϊόντος διατροφής. Για το θέμα επιλέξαμε το αμπέλι/σταφύλι, καθώς η αττική γη φημίζεται για τους αμπελώνες της και την ποιότητα του κρασιού της από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Μπορείτε να δείτε συνολικά όλο το Σχέδιο Δράσης μας με θέμα τη Βιώσιμη Διατροφή και Κλιματική Αλλαγή σε ένα βίντεο εδώ: https://youtu.be/VHI9v6KMjG4

Επίσης μπορείτε να δείτε στο padlet τις συμμετοχές όλων των σχολείων στην Μαθητική Εβδομάδα Δράσης της Action Aid «Η Δύναμη στο πιάτο σου»: https://padlet.com/ActionAidEducationHellas/h-jgafuget9tkvlh8z

IMG_20230503_123830

Περισσότερες πληροφορίες:

1.            Food and Climate Change: Healthy diets for a healthier planet

https://www.un.org/en/climatechange/science/climate-issues/food

2.            What You Need to Know About Food Security and Climate Change

https://www.worldbank.org/en/news/feature/2022/10/17/what-you-need-to-know-about-food-security-and-climate-change

3.            Πώς μπορώ να μειώσω το δικό μου αποτύπωμα άνθρακα;

https://youth.europa.eu/get-involved/sustainable-development/how-reduce-my-carbon-footprint_el

4.            Αγκάλιασε τα άσχημα λαχανικά

https://www.wwf.gr/ti_mporeis_na_kaneis/ekstrateies/ashima_lahanika/

5.            Eat4Change: Eating 2 save the planet! – The Picnic Basket, WWF

https://www.wwf.gr/en/knowledge_hub/environmental_education/

6.            PLANET-BASED DIETS

https://planetbaseddiets.panda.org/

7.            The Climate Plate-WWF

https://drive.google.com/file/d/1ZP4f4TCIHhikwXHV4Bd5l5B0BzTforbw/view

338940783_911896430047961_6798601957856427992_n (1)

343203673_771654247829281_9051601868426109127_n - Αντιγραφή

Σχολιάστε

Top