Παγκόσμιες Δράσεις για το τέλος των Ορυκτών Καυσίμων

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Σεπ• 18•23

Από τις 15 έως τις 17 Σεπτεμβρίου άνθρωποι σε κάθε ήπειρο πραγματοποίησαν  συγκεντρώσεις, πορείες και απεργίες για το τέλος της εποχής των ορυκτών καυσίμων που καταστρέφουν το κλίμα  και επιδεινώνουν την ανισότητα.

IMG_20230918_114702 - Αντιγραφή

Από τα έθνη του Ειρηνικού, που επηρεάζονται έντονα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τις καταιγίδες, από τη Βομβάη έως τη Μανίλα, το Λονδίνο έως το Ναϊρόμπι, προγραμματίστηκαν  περισσότερες από 650 δράσεις σε 60 χώρες, με αποκορύφωμα την πορεία στη Νέα Υόρκη στις 17 Σεπτεμβρίου, για την υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο κάλεσμα του προς τα έθνη να αναλάβουν φιλόδοξες δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα.

Η εκστρατεία αντιτίθεται στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, η οποία έχει αποκομίσει υπέρμετρα κέρδη σε βάρος των ανθρώπων του κόσμου, της βιοποικιλότητας και ενός ασφαλούς και βιώσιμου κλίματος. Καλεί τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να τερματίσουν αμέσως την επέκταση και τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της ιστορικής στιγμής και τον όλεθρο που προκλήθηκε από τη ζέστη, τις τεράστιες πυρκαγιές, τις φονικές πλημμύρες και τα αυξημένα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι  επιστημονική υποστηρίζουν παγκοσμίως  ότι δεν μπορούμε να αναβάλουμε μια ταχεία και δίκαιη μετάβαση σε βιώσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και γι΄αυτό  πρέπει να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα. Οποιαδήποτε νέα εξόρυξη ορυκτών καυσίμων είναι ασύμβατη με τις παγκόσμιες δεσμεύσεις για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C.

Οι μαθητές και μαθήτριες της Δ΄1 τάξης του σχολείου έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτόν τον αγώνα με αφίσες που δημιούργησαν και παρουσίασαν στο προαύλιο του σχολείου.

Μικρές δράσεις σήμερα μπορεί να οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές στο μέλλον.

#endfossilfuels #act4sdgs #teachsdgs #fridaysforfuture #globalactiondays #fee

Δείτε το βίντεο με τις δράσεις μας: https://youtu.be/vQYBcTU5mNk

 

Fossil Fuels

Έγγραφο3

 

 

 

Σχολιάστε

Top