Climate Detectives-Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA-ESERO

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Δεκ• 07•23

Ανιχνευτές κλίματος 2022-2023 Πιστοποιητικό TEAM_page-0001

Τα παιδιά της Δ΄1 τάξης συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιδιά Ντετέκτιβς  του Κλίματος» που δημιούργησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος(ESA) και για την Ελλάδα συντονίζει το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα (European Space Education Resource Office – ESERO).

Το ESERO Greece αποσκοπεί «μέσα από ένα διαστημικό ταξίδι στην τάξη»:

Α) Στην ένταξη των επιστημών του Διαστήματος και των κλάδων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ακολουθώντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και μάθησης.

Β) Σε μια εκπαίδευση που αφορά όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες και στην κατάρριψη της εσφαλμένης αντίληψης ότι «η επιστήμη είναι μόνο για ιδιοφυΐες» .

Γ) Στην ανάδειξη της σημασίας του Διαστήματος στη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία.

screen-shot

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα (European Space Education Resource Office – ESERO) ιδρύθηκε επίσημα στην Ελλάδα στις 29 Νοεμβρίου 2021. Το Ελληνικό Γραφείο ESERO εδρεύει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κι αποτελεί ένα συνεργατικό έργο μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency – ESA) κι εθνικών εταίρων, όπως τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) το Κέντρο Ψηφιακής Γεωγραφικής Εκπαίδευσης, την Ελληνική Εκπαιδευτική Ένωση STEM, την Ερευνητική Ομάδα ATLAS του ΑΠΘ, κ.ά.

Προσφέρει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Το Διάστημα αποτελεί ένα εγγενώς συναρπαστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα, το οποίο  μπορεί να ενσωματωθεί μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο της εκπαίδευσης STEM. Τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν το σύμπαν και να κατακτήσουν γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Μέσω της ποικιλίας του εκπαιδευτικού υλικού που προσφέρεται, παρέχεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης θεμάτων του Διαστήματος στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παιδιά Ντετέκτιβς  του Κλίματος» τα παιδιά ασχολήθηκαν με τρεις θεματικές ενότητες:

Α. Ο Κύκλος του Νερού:

IMG_20231003_101445

1.Τα παιδιά είδαν το βίντεο της δραστηριότητας για τον κύκλο του νερού από τον Paxi.

2. Έκαναν πειράματα με τον κύκλο του νερού: α) Παρατήρηση: Εξάτμιση νερού σε κλειστό μπουκάλι κάτω από τις ακτίνες του ήλιου και β)Παρατήρηση: Δημιουργία υδρατμών  κατά  την τοποθέτηση φυτού σε γυάλα(ως θερμοκήπιο) κάτω από τις ακτίνες του ήλιου.

IMG_20231018_131748

3. Έφτιαξαν τον κύκλο του νερού σε αφίσες με ζωγραφική και κολάζ.

Οι μαθητές/τριες έμαθαν έτσι πώς ακριβώς γίνεται αυτός ο κύκλος του νερού απαραίτητος για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη. Επίσης κατανόησαν τη σταθερή και αιώνια τελική ποσότητα νερού σε όλες του τις μορφές, όπως αυτή υπάρχει στη γη.

Β. Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

IMG_20231024_122936

1. Τα παιδιά παρακολούθησαν το βίντεο Paxi: Το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

2. Παρατήρηση πειραμάτων: α) Μέτρηση θερμοκρασίας σε ίσκιο και ήλιο, β) Παρατήρηση  αλλαγής θερμοκρασίας σε θερμόμετρο μέσα σε μπουκάλι, σε ίσκιο και ήλιο, γ) Παρατήρηση  αλλαγής θερμοκρασίας  σε μπουκάλι με φυτό σε ίσκιο και ήλιο.

3. Συζήτηση για τις αιτίες της δημιουργίας του φαινόμενου του θερμοκηπίου, τις επιπτώσεις  και τις λύσεις για τη μείωση του φαινομένου.

4. Δημιουργίες αφισών με προτάσεις για τη λύση του προβλήματος.

Γ. Το λιώσιμο των πάγων

IMG_20231207_085738

IMG_20231207_091145

1. Μελετήσαμε τους πάγους σε Αρκτική και Ανταρκτική και παρακολουθήσαμε βίντεο της ESA για το λιώσιμο των πάγων σε μεγάλα χρονικά διαστήματα από συλλογή στοιχείων μέσω των δορυφόρων της.

2. Για τις επιπτώσεις του λιώσιμου των πάγων σε στεριά και θάλασσα κάναμε δύο πειράματα:

α) «Θα αλλάξει η στάθμη της θάλασσας;» Στο πείραμα χρησιμοποιήσαμε παγάκια σε νερό και σε στεριά και μελετήσαμε την άνοδο της στάθμης του νερού και

 

β) «Θα αλλάξει η θερμοκρασία;» Στο πείραμα  διερευνήσαμε  αν η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί όταν λιώσουν οι πάγοι. Χρησιμοποιήσαμε 2  κουτιά παπουτσιών. Το πρώτο καλύψαμε  με άσπρο χαρτόνι και το δεύτερο με μαύρο. Τοποθετήσαμε στο καθένα από ένα θερμόμετρο, το αφήσαμε στον ήλιο και μετά από 4 περίπου ώρες παρατηρήσαμε τη διαφορά θερμοκρασίας και αντιληφθήκαμε τη σημασία του λιώσιμου των πάγων για την περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και τις επιπτώσεις στις ζωές όλων των όντων.

IMG_20231122_122202

Ιστοσελίδες:

ESA https://www.esa.int/

ESERO  https://esero.gr/

Climate Detectives https://climatedetectives.esa.int/el/

Βίντεο:

Ντετέκτιβς του Πλανήτη : https://youtu.be/zpbHCjEXs-U

Ο κύκλος του Νερού Paxi https://youtu.be/yVQEslsaIgY

Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου Paxi https://youtu.be/LL4Y2lSWzIk

Iceberg larger than London breaks off Brunt https://youtu.be/7K_05wwnptI?t=168

Radar images capture new Antarctic mega-iceberg https://youtu.be/3AGjEW0wldc

Τι Θα Συμβεί Όταν Λιώσουν Οι Πάγοι; https://youtu.be/P1K0qSrs2jE

Οι πάγοι λιώνουν με απρόβλεπτους ρυθμούς CNN https://youtu.be/VLZvxcvm_J8

Αρκτική: Το λιώσιμο των πάγων… σε 1 λεπτό! CNN https://youtu.be/GJGVnV1iVuU

Τι θα γίνει αν λιώσουν όλοι οι πάγοι στην Αρκτική CNN https://youtu.be/Ya8mMQgHWN4

 

Σχολιάστε

Top