Σποροφύτευση στο Πεντελικό Όρος

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Νοε• 14•18

Στο Πεντελικό όρος, την περιοχή που το προηγούμενο καλοκαίρι  ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στο νομό Αττικής, που είχε ως συνέπεια το θάνατο 100 περίπου ανθρώπων, πήγαμε  την Τρίτη 13 Νοεμβρίου και φυτέψαμε σπόρους βελανιδιάς.  Τους σπόρους είχαμε μαζέψει 4 μέρες πριν, όταν επισκεφτήκαμε το Άλσος Συγγρού και παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αξία της μέλισσας.

Η δράση της σποροφύτευσης έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που είναι ο συντονιστής για την Ελλάδα του Ιδρύματος Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης (FEE), τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας  δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δημήτρη Γκότζου, το Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικούτη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και  την ομάδα Φυτεύουμε Βελανιδιές, εκπρόσωποι των οποίων ήταν παρόντες στη σποροφύτευση.

Ήταν μια συμβολική κίνηση, αλλά και μια πρόταση στην περιοχή για  δημιουργία δάσους βελανιδιάς.

Γιατί οι βελανιδιές;

«1. Καίγονται πιο αργά. Τα περισσότερα είδη βελανιδιάς, εκτός από το πουρνάρι, καίγονται πιο δύσκολα από τα πεύκα που συνήθως η πολιτεία χρησιμοποιεί στις αναδασώσεις. Οι αναδασώσεις με πεύκα και γενικότερα με τα κωνοφόρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση και την καταστροφή αφού αρπάζουν φωτιά πολύ εύκολα σε αντίθεση με την βελανιδιά που είναι πολύ πιο βραδυφλεγής.

2. Φυτρώνουν παντού. Η βελανιδιά είναι από τα λιγοστά πλατύφυλλα δέντρα που μπορούν να φυτρώσουν πάνω σε καθαρά βραχώδεις περιοχές. Αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία της σε περιοχές όπως το Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και στις Κυκλάδες όπως Τζια, Κύθνος, Τήνος ή Νάξος.

3. Αποθηκεύουν νερό. Χάρη στο τεράστιο ριζικό σύστημα που αναπτύσσει, η βελανιδιά λειτουργεί σαν μια μεγάλη αποθήκη νερού. Με την διαπνοή των φύλλων αυξάνει την υγρασία στο περιβάλλον και ταυτόχρονα ψύχει την ατμόσφαιρα.

4. Φέρνουν βροχές. Όπως το νερό φέρνει νερό, έτσι και οι μεγάλες εκτάσεις με Δρυοδάση φέρνουν βροχή. Μπορούν, έτσι, να παίξουν σημαντικό ρόλο στον κύκλο του νερού αυξάνοντας τις βροχοπτώσεις και εμπλουτίζοντας τον υδροφόρο ορίζοντα. Μιλάμε, άρα, για μία άμεση βελτίωση του μικροκλίματος ως λύση στην κλιματική αλλαγή. Έτσι, δεν διορθώνεται απλώς μία συνέπεια της κλιματικής αλλαγής αλλά ανεβαίνουμε στην κορυφή της πυραμίδας και λύνουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα που ξεκινάει με την αύξηση της θερμοκρασίας.

5. Ευνοούν την βιοποικιλότητα. Η βελανιδιά δημιουργεί πολύ πλούσια οικοσυστήματα. Επιτρέπει και ευνοεί την μεγάλη ποικιλία φυτών και δέντρων στην περιοχή της. Σφενδάμια, κουτσουπιές, φράξοι και πολλά άλλα φυτρώνουν με ευκολία αν έχει δουλευτεί το έδαφος από τις βελανιδιές. Χάρη στα πεσμένα φύλλα του φθινοπώρου που με την πάροδο των χρόνων δημιουργούν ένα πλούσιο χούμους που ακόμη και σε πετρώδεις περιοχές ευνοούν την εγκατάσταση και άλλων φυτών. Αντίθετα, οι πευκώνες δημιουργούν πολύ φτωχά οικοσυστήματα αφήνοντας ελάχιστα άλλα φυτά να φυτρώσουν στις περιοχές τους.

6. Ξαναφυτρώνουν αν καούν. Ακόμα και σε περίπτωση πυρκαγιάς, η βελανιδιά μπορεί χάρη στο βαθύ της ριζικό σύστημα να βγάλει νέους βλαστούς χωρίς να έχει ανάγκη από τεχνητή αναδάσωση.»
Το παραπάνω κείμενο είναι από την ιστοσελίδα: https://www.tilestwra.com/fyteyoyme-velanidies-sta-kamena/

Η δράση μας αυτή  έχει σχέση με τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης  και ειδικά με τον Στόχο 15: Ζωή στη Στεριά, τον Στόχο 3: Καλή Υγεία και Ευημερία  για όλα τα πλάσματα του πλανήτη και τον Στόχο 17: Συνεργασία για τους Στόχους.1 2 3 4

Σχολιάστε

Top