Αποικία στο φεγγάρι; Γιατί;

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Φεβ• 20•26

Αφορμή για την ενασχόληση μας με το φεγγάρι ήταν η επίσκεψή μας στο Ευγενίδειο Ίδρυμα για να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα- ψηφιακή προβολή «Το κέντρο του κόσμου».

IMG_20260211_102739 - Αντιγραφή

IMG_20260211_111306 - Αντιγραφή

IMG_20260211_112714 - Αντιγραφή

Έχοντας επισκεφτεί την προηγούμενη χρονιά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Πεντέλης, θαυμάσαμε τα όργανα παρακολούθησης του διαστήματος και μάθαμε περισσότερα για το σύμπαν.

Έτσι αποφασίσαμε να μάθουμε ακόμα πιο πολλά για  τον δορυφόρο της Γης, το φεγγάρι: συνθήκες ενδεχόμενης ζωής, οξυγόνο, βαρύτητα, ηλιακές καταιγίδες και επιβλαβής ηλιακή ακτινοβολία, τροφή, νερό, διαβίωση, κατοικίες, συνεχείς πτώσεις μετεωριτών, ακραίες εναλλαγές θερμοκρασίας.

Σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ενδεχόμενες κατοικίες στο φεγγάρι, αποικίες ή καταφύγια. Κάποιοι/ες βρήκαν λύσεις στα προβλήματα σχεδιάζοντας τις ιδέες τους σε χαρτί. Άλλοι/ες είπαν να δημιουργήσουν μακέτες με αποικίες στο φεγγάρι. Κάποιοι/ες άλλοι/ες ζήτησαν τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης για έναν πιο λεπτομερή σχεδιασμό.

 

IMG_20260218_090847 - Αντιγραφή

IMG_20260218_090818 - Αντιγραφή

IMG_20260218_123621 - Αντιγραφή

IMG_20260218_130641 - Αντιγραφή

IMG_20260219_101452 - Αντιγραφή

 

Όταν παρουσιάσαμε όλες τις εργασίες μας στην τάξη, σκεφτήκαμε με πολύ ενθουσιασμό να κάνουμε μια έκθεση με τα δημιουργήματα μας στο διάδρομο του σχολείου και να καλέσουμε τις άλλες τάξεις για παρουσιάσεις και συζητήσεις μέσα στην αίθουσά μας.

Η ανταπόκριση της σχολικής κοινότητας ήταν πολύ μεγάλη και οι συμμαθητές και συμμαθήτριές μας πραγματικά έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό για ό,τι είδαν και άκουσαν.

Στο τέλος αξιολογήσαμε τη δράση μας αυτή χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητα χαρτάκια στα οποία γράψαμε τα συναισθήματά μας.

IMG_20260218_123453

Για το project αυτό χρησιμοποιήσαμε το εκπαιδευτικό υλικό από

  • τον Ευρωπαϊκό  Οργανισμό Διαστήματος (ESA)
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης    (ΑΠΘ)
  • Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΦΚΕ)

Προγράμματα  ESERO:

•              Κλιματικοί Ντετέκτιβς (Climate Detectives)

•              Πρόκληση Αποικία στο Φεγγάρι (Moom Camp  Challenge)

https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2026/02/Καταφύγιο-στη-Σελήνη-ESERO.pdf

IMG_20260202_122336

Το project δημιουργήθηκε στα πλαίσια της δράσης για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Ενισχύσαμε τη Σχεδιαστική Σκέψη οραματιζόμενοι/ες  Ενεργειακές Λύσεις στοχεύοντας στην ανάπτυξη των  Δεξιότητων 21ου Αιώνα για την Εκπαίδευση:

  • Δημιουργικότητα
  • Κριτική Σκέψη
  • Συνεργασία
  • Επικοινωνία

Μπορείτε να δείτε τις παρουσιάσεις  μας στις άλλες τάξεις του σχολείου, καθώς και όλα τα σχέδια, τις μακέτες και τα ψηφιακά έργα με Τεχνητή Νοημοσύνη εδώ: 

1. Όλης της τάξης:  https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2026/02/Αποικία-στο-φεγγάρι-1.pptx

2. Μαρία-Νικολέτα:  https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2026/02/Πληροφορίες-για-το-φεγγάρι-Μαρία-Νικολέτα_.pptx

3. Ανδρέας:     https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2026/02/Σεληνιακό-καταφύγιο-Ανδρέας_.pptx

4. Νικόλας Μπ.:     https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2026/02/Καταφύγιο-στη-Σελήνη_Νικόλας-Μπ._.pptx

5. Αλέξανδρός:       https://schoolpress.sch.gr/1dimnioniaatt/files/2026/02/Γιατί-να-αποικίσουμε-το-φεγγάρι-Αλέξανδρος_.pptx

 

Το τελικό ερώτημα που τέθηκε ήταν:

Γιατί να θέλουμε να ζήσουμε στο φεγγάρι, αφού ο πλανήτης μας είναι υπέροχος; Μήπως, αντί να ενδιαφερόμαστε για μετοίκηση, θα ήταν καλό να φροντίσουμε αυτόν τον πλανήτη, μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες, ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να τον εγκαταλείψουμε επειδή αλόγιστα θα τον έχουμε καταστρέψει;

IMG_20260220_090442

Αν θέλετε ν΄ακούσετε τους ήχους του φεγγαριού, πατήστε εδώ: 

 

Αναστοχαστικό Κείμενο για το Project «Αποικία στο Φεγγάρι»

1. Παιδαγωγική Πρόθεση και Σχεδιασμός

Επιλέξαμε  το project «Αποικία στο Φεγγάρι» για μαθητές/τριες ΣΤ’ Δημοτικού γιατί συνδυάζει την επιστημονική περιέργεια με ουσιαστική σύνδεση στην πραγματικότητα του πλανήτη μας. Μέσα από τη μελέτη των συνθηκών ζωής στη Σελήνη (βαρύτητα, οξυγόνο, τροφή, προστασία από ακτινοβολία) εισάγουμε τα παιδιά σε θέματα βιωσιμότητας, αλλά και στην κλιματική αλλαγή στη Γη.

Στοχεύουμε στην καλλιέργεια:

  • Γνώσεων για τις φυσικές συνθήκες στο διάστημα και τη λειτουργία βιώσιμων συστημάτων.
  • Δεξιοτήτων σχεδιασμού, κριτικής σκέψης και συνεργασίας.
  • Στάσεων υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον και της ενεργού συμμετοχής στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

2. Εφαρμογή της Σχεδιαστικής Σκέψης

Η προσέγγιση βασίζεται στη σχεδιαστική σκέψη: ενσυναίσθηση, διερεύνηση, ιδέα, πρωτότυπο και δοκιμή. Αρχικά, τα παιδιά παρατηρούν και καταγράφουν τις ανάγκες των ανθρώπων για ζωή σε ένα «ξένο» περιβάλλον, όπως είναι η Σελήνη. Στη συνέχεια συγκρίνουν αυτές τις ανάγκες με τις δικές μας στη Γη και συζητούν πώς οι αλλαγές στο κλίμα επηρεάζουν τα οικοσυστήματα και τον τρόπο ζωής μας.

Για να διασφαλιστεί ουσιαστική κατανόηση, συνδέουμε τις ιδέες για σεληνιακές αποικίες με παραδείγματα τεχνολογιών (π.χ. συστήματα ανακύκλωσης νερού) που χρησιμοποιούνται και στη βιώσιμη διαβίωση στη Γη. Η ενεργητική εμπλοκή σε συνδυασμό με αναστοχασμό αποτρέπει την επιφανειακή συναισθηματική αντίδραση.

3. Μαθησιακά Οφέλη

Το project ενισχύει τη διεπιστημονική μάθηση: από φυσικές επιστήμες (πώς ζούμε χωρίς προστασία ατμόσφαιρας) έως περιβαλλοντική ηθική (πώς φροντίζουμε τον πλανήτη μας). Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες σχεδιασμού και επικοινωνίας, καθώς παρουσιάζουν τις μακέτες και τις προτάσεις τους στην σχολική κοινότητα, δημιουργώντας ένα αίσθημα συλλογικής ευθύνης και ενεργού πολιτειότητας.

4. Προκλήσεις και Περιορισμοί

Η πολυσημία του θέματος μπορεί να δυσκολέψει κάποια παιδιά να δουν τη “γέφυρα” ανάμεσα στη φαντασία του διαστήματος και τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Γη. Απαιτείται εποπτικό υλικό και σαφής καθοδήγηση ώστε να μη μείνει το project ένα απλό «φανταστικό παιχνίδι».

5. Αναστοχαστική Αποτίμηση

Κατά την υλοποίηση διαπιστώσαμε ότι το θέμα λειτούργησε ως «προσομοιωτής» μαθησιακής εμπειρίας: από μια ιδέα που φαινόταν μακρινή, άνοιξε δρόμους σκέψης για το πώς η καθημερινή μας συμπεριφορά επηρεάζει τον πλανήτη. Ο σχεδιασμός προκάλεσε τα παιδιά να σκεφτούν λύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον, ενδυναμώνοντας τη συνεργασία, την καινοτομία και την υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον.

 

Τη Δευτέτα 23-6-2026 είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε  δια ζώσης  διαδικτυακά μια ξενάγηση στο CERN και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «Εικονική επίσκεψη στο πείραμα ΑΤΛΑΣ»,τις θεωρίες των Στοιχειωδών Σωματιδίων, τους επιταχυντές, τους ανιχνευτές, τα Ηλεκτρονικά Πειραματικής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (για μαθητές/τριες 11-12 ετών).

Έτσι από την κατασκευαστική και κριτική σκέψη , πειραματισμό και αναστοχασμό για την πιθανότητα δημιουργίας αποικίας στο φεγγάρι, περάσαμε στη γνώση για τα πειράματα που ενώνουν τη γη με το σύμπαν, δημιουργούν νέες θεωρίες, προβληματισμούς και αμφισβητήσεις, αλλά κυρίως προωθούν την αγάπη προς την επιστήμη.

Το CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών) είναι το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, ιδρυθέν το 1954, με έδρα στα σύνορα Ελβετίας-Γαλλίας κοντά στη Γενεύη. Φιλοξενεί τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) και 24 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Είναι ο τόπος ανακάλυψης του μποζονίου Χιγκς και της δημιουργίας του Παγκόσμιου Ιστού (WWW).

IMG_20260323_090719

depositphotos_451638504-stock-photo-geneva-switzerland-december-2019-cern

 

tunnel_cern

εικονική επίσκεψη στο πείραμα ΑΤΛΑΣ

Σχολιάστε

Όροι Χρήσης schoolpress.sch.gr | Δήλωση προσβασιμότητας
Top