Τα Τραγούδια Της Γης Μου – Εκπαιδευτικό υλικό

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Ιαν• 27•19

Ο Ricky Kej  είναι ινδός συνθέτης , μουσικός παραγωγός και περιβαλλοντικός. Το 2015, κέρδισε ένα Grammy  για το άλμπουμ του Winds of Samsara https://youtu.be/V9R4hPnAHjY – παγκόσμια μουσική για την περιβαλλοντική συνείδηση. https://youtu.be/LGwpcH79bps  H δράση ξεκίνησε στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος του 2015 από τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Modi και στη συνέχεια από τον πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande .  Κατά τη διάρκεια των μηνών από την έναρξή του, ο Kej ταξίδεψε ευρέως για να προωθήσει τη βιωσιμότητα  και το περιβάλλον.

Το 2016, ο Kej ταξίδεψε στην Jaipur της Ινδίας όπου ονομάστηκε πρεσβευτής καλής θέλησης για  την παγκόσμια οργάνωση «Save The Kids», μια νέα παγκόσμια εκστρατεία για όλα τα παιδιά του κόσμου. Του απονεμήθηκε το βραβείο αριστείας και ηγεσίας ως παγκόσμιος ανθρωπιστικός καλλιτέχνης στο Αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη και  μουσικά αποσπάσματα από το Shanti Samsara ακούγονται συχνά  στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.  Το 2018, ο Ricky βρέθηκε στην λίστα «Real Leaders 100 List», οι πραγματικοί ηγέτες που «εμπνέουν το μέλλον» (από τα Ηνωμένα Έθνη).

Ο ίδιος στο άλμπουμ του για παιδιά  «Τα Τραγούδια της Γης Μου» , που έγιναν  σε συνεργασία με τη UNICEF, γράφει:

 

«Η μουσική είναι μια πολύ ισχυρή γλώσσα και αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος για να στείλουμε  ένα μήνυμα που προορίζεται να παραμείνει ριζωμένο στη συνείδηση ​​του ακροατή.

Τα τραγούδια που μαθαίνουμε ως παιδιά παραμένουν μαζί μας για πάντα και οι ηθικές αξίες, που περιέχονται σε αυτά, κατευθύνουν τις επιλογές μας και τη ζωή μας.

Με αυτό το σκεπτικό, ο βραβευμένος με το βραβείο Grammy® Ricky Kej δημιούργησε τα «Τραγούδια της Γης μου». Η ζωή και η μουσική του είναι αφιερωμένη στη δημιουργία περιβαλλοντικής συνείδησης και συνειδητοποίησης για την αλλαγή του κλίματος και αυτή είναι μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί μια νέα γενιά περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων ανθρώπων.

«Τα Τραγούδια της Γης μου»  είναι ένα σύνολο τραγουδιών για τον πλανήτη. Επισημαίνονται  οι ανάγκες του πλανήτη και η δράση που εμείς, οι άνθρωποι του πλανήτη, πρέπει να αναλάβουμε για να διορθώσουμε τις ανισορροπίες και να εξασφαλίσουμε έναν καθαρό, πράσινο πλανήτη για τις επόμενες γενιές.

Στόχος του είναι να διαφωτίσει τους νέους μέσω της μουσικής, αναφλέγοντας μέσα τους τη σπίθα: να είναι υπεύθυνοι και να διαδίδουν τη συνειδητοποίηση  ​​μεταξύ των συνομηλίκων τους και όλων με τους οποίους αλληλεπιδρούν.

Ήρθε η ώρα να  αυξήσουμε το πνεύμα της συμπόνιας, να αρχίσουμε  να κάνουμε  κάποια πράγματα που έχουν ξεχαστεί από καιρό, αλλά βοηθούν τον πλανήτη.

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Οι Στόχοι για την Αειφόρο Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών είναι ένα σύνολο στόχων για τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη και την εξασφάλιση ευημερίας για όλους. Κάθε στόχος έχει συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε δεκαπέντε χρόνια.(AGENDA 2030)

Όλοι πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων.

Ως μουσικοί, χρησιμοποιούμε την τέχνη μας για να αναδείξουμε τη σημασία αυτών των στόχων και να διευρύνουμε την ευαισθητοποίησή τους. Το ακροατήριό μας θα τραγουδήσει τα τραγούδια μας και θα τα σιγομουρμουρίσει πολλές φορές την ημέρα.

Ένας στόχος θα προσελκύσει την προσοχή τους, ακολουθούμενος από ένα άλλο, και ένα άλλο, θα γίνει ένα θέμα για συνομιλία που θα οδηγήσει σε μια αιτία για δράση.»

Τα τραγούδια  σε mp3  mp4  υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.myearthsongs.com

Έγινε μία προσπάθεια: α) να φτιαχτεί το  πρωτότυπο υλικό σε βίντεο και β) να γίνει ελεύθερη απόδοσή του στα ελληνικά. Πιστεύουμε ότι έχουν και τα δύο σημασία, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν από  τους δασκάλους/τις δασκάλες , ειδικά των μικρών τάξεων, αλλά και από τους/τις εκπαιδευτικούς αγγλικής γλώσσας.

Τέλος έχει ενδιαφέρον να παρουσιαστούν στην τάξη και τραγούδια του Ricky Kej που είναι ίδια με τα παιδικά, αλλά είναι ερμηνευμένα από μεγάλους, καθώς μπορεί να βρει κανείς στοιχεία της ινδικής κουλτούρας και να εργαστεί διαπολιτισμικά, αλλά και διαθεματικά  με αυτό το υλικό (Γεωγραφία, Ιστορία, Παραδόσεις, Θρησκειολογία κ.α). https://youtu.be/Jn2jR391Dfk

 Το βίντεο με τους στίχους των τραγουδιών  στην αγγλική γλώσσα μπορείτε να βρείτε εδώ:   https://youtu.be/IdorVyK1XQw

 Το βίντεο με τους στίχους των τραγουδιών σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά μπορείτε να βρείτε εδώ:  https://youtu.be/ZAh-A1qgfOg

Τους στίχους των τραγουδιών σε ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά  με μορφή αρχείου PDF μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:  Let1 – Β-converted PDF

Σχολιάστε

Top