Τα πλαστικά μιας χρήσης κατακλύζουν το σχολείο μας

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Ιαν• 28•19

Ξεκίνησαν τα Σχολικά Γεύματα  στο σχολείο μας και μαζί τους οι πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό θα έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς περίπου 30.000 συσκευασίες πλαστικού- και αυτό μόνο για το σχολείο μας. Σκεφτείτε πόση ποσότητα θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές/τριες σε όλη την Ελλάδα!

Ήταν λοιπόν αδύνατο να μην αναλάβουμε δράση, να μη βάλουμε Στόχο: Ενημέρωση όλης της σχολικής μονάδας για τα πλαστικά, τον τρόπο παραγωγής τους, το χρόνο παραμονής τους στον πλανήτη, την ανακύκλωση και τους κάδους ανακύκλωσης, την επαναχρησιμοποίηση , αλλά κυρίως τη μείωση.

Ξαναδιαβάσαμε τα βιβλία για την ανακύκλωση που είχαν έρθει στο σχολείο μας πέρυσι και παίξαμε σε ομάδες  το επιτραπέζιο παιχνίδι της ανακύκλωσης , υλικά που παραλάβαμε  , αφού είχαμε ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Μειώνω, Επαναχρησιμοποιώ κι Ανακυκλώνω, στο σχολείο , το σπίτι και τη γειτονιά μου» που συντόνιζε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας.

Η τάξη μας διάβασε τα βιβλία για μικρά παιδιά: α) Η μικρή Γοργόνα πώς να ζήσει στο σκουπιδονήσι; – Β.Ηλιόπουλος β) Πλανόδιο Πάρκο -  Α. Παπαθεοδούλου, γ) Σκουπιδιστάν –  Κ.Μάγος,  δ)Γκαζόζα ΑΑΑ –  Τ. Κουτσοδημητροπούλου

Ζωγραφίσαμε εικόνες από τα βιβλία, φτιάξαμε αφίσες για να προωθήσουμε την ανακύκλωση των συσκευασιών και τέλος δημιουργήσαμε ένα τρισδιάστατο κολάζ από τις χρησιμοποιημένες συσκευασίες φαγητού. Όλα αυτά τα βάλαμε στο διάδρομο του σχολείου για να τα  βλέπουν οι υπόλοιποι συμμαθητές μας και να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση. Δεν παραλείψαμε να φτιάξουμε ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους υπόλοιπους συμμαθητές/τριες και τους γονείς τους.

Βάζουμε Στόχο την ανακύκλωση των συσκευασιών μιας χρήσης. Βάζουμε στόχο την προστασίας της Στεριάς, της Θάλασσας, την Βιώσιμη Πόλη, την Υπεύθυνη Παραγωγή και Κατανάλωση, την Κλιματική Σταθερότητα. Βάζουμε Στόχο για έναν πλανήτη, όπως πραγματικά τον αξίζουμε!

P1140348 P1140373 P1140396 P1140405 P1140409 P1140414 - Αντιγραφή (2) P1140449 P1140451 σχολικά γεύματα-page0001

Σχολιάστε

Top