Βιβλιοπαρουσίαση «Κιλόμπο, ο βρόμικος ελεφαντάκος» – Προσφυγικό Ζήτημα

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Φεβ• 11•19

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε την Α΄τάξη του σχολείου μας η συγγραφέας Δάφνη Βλουμίδη για να παρουσιάσει το βιβλίο της «Κιλόμπο , ο βρόμικος ελεφαντάκος», Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Το βιβλίο μιλάει για τον  Κιλόμπο, ένας ελεφαντάκο που φτάνει στο νησί της Λέσβου από μία χώρα πολύ μακρινή. Βρόμικος και εγκαταλειμμένος, φαντάζει τόσο ξένος και διαφορετικός. Κι όμως είναι ίδιος με όλα τα παιδιά του κόσμου…

Είχαμε διαβάσει το βιβλίο τις προηγούμενες μέρες και είχαμε συζητήσει για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για τους λόγους που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, τις περιπέτειες του ταξιδιού τους, τις συνθήκες διαβίωσης στους νέους τόπους προσωρινής ή μόνιμης διαμονής.

Στη βιβλιοπαρουσίαση απολαύσαμε το  χειροποίητο ευφάνταστο κουκλοθέατρο(κατασκευασμένο από υλικά επαναχρησιμοποίησης) και τον κουκλοπαίχτη – εμψυχωτή Γιάννη Τρουμπούνη, ο οποίος με δημιουργικό τρόπο ζωντάνεψε στα μάτια μας το βιβλίο.

Φάγαμε τα κεράσματα της κυρίας Δάφνης και ζωγραφίσαμε τον Κιλόμπο με την βαλίτσα του στην πλάτη.

Τις προηγούμενες μέρες της προετοιμασίας:

1. Είχαμε ζωγραφίσει  τον Κιλόμπο με τη βαλίτσα του ταξιδιού του και πάνω γράψαμε τα συναισθήματα που ίσως νιώθει σε αυτό το δύσκολο ταξίδι.

Έτσι, μιλώντας για τα συναισθήματα των άλλων, κατανοούμε τα δικά μας συναισθήματα και μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να έχουμε ενσυναίσθηση, δηλαδή να καταλαβαίνουμε  τα συναισθήματα των άλλων γύρω μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιή σχέση μας με τον εαυτό μας και την κοινωνία.

2. Φτιάξαμε  στο διάδρομο του σχολείου ένα τρισδιάστατο κολάζ με τους Κιλόμπο και τις βαλίτσες τους πάνω σε βάρκα και γύρω βάλαμε αφίσες από την εκστρατεία ενημέρωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, αλλά και φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό υλικό για τους πρόσφυγες του Πανελλήνιου Δίκτυου Το Θέατρο Στην Εκπαίδευση «Περάσματα» (Με έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας).

3. Από το εκπαιδευτικό υλικό της Action Aid «Παιδιά του Κόσμου-Πολίτες του Κόσμου», εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, διαβάσαμε από το βιβλίο «Παραμύθια Ταξιδεύουν»,   που εμπεριέχεται, το Αφρικανικό Παραμύθι «Η φωτιά στο Βουνό».

Επίσης είδαμε στην αίθουσα της Πληροφορικής με την εκπαιδευτικό της Πληροφορικής Ζωή Τερλίδου τις παρακάτω ταινίες κινουμένων σχεδίων:

α) «Καταφύγιο» ,ταινία από το κινηματογραφικό εργαστήρι του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής που απέσπασε το ειδικό βραβείο του Συνήγορου του Παιδιού λόγω ανάδειξης, με ιδιαίτερη ευαισθησία, των δικαιωμάτων των παιδιών- προσφύγων. https://youtu.be/KDbAJ3h1c7Y

β) «UnfairyTales»: Οι αληθινές ιστορίες δύο προσφυγόπουλων που έγιναν κινούμενα σχέδια από την Unicef και αφορά τα δεκάδες εκατομμύρια παιδιά και νέους που είναι σήμερα πρόσφυγες. Οι δύο ταινίες – αληθινές ιστορίες παιδιών που έγιναν πρόσφυγες για να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου, γυρίστηκαν στο στυλ παραμυθιού.Τα «UnfairyTales – Άδικα Παραμύθια» είναι μέρος της πρωτοβουλίας #actofhumanity, που επικεντρώνεται στο ότι τα παιδιά είναι παιδιά, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται και στο ότι κάθε παιδί έχει δικαιώματα και αξίζει μια δίκαια ευκαιρία στη ζωή.

«Ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται στον κόσμο, όταν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών φτάνουν στον προορισμό τους, είναι η αρχή ενός άλλου ταξιδιού, όχι το τέλος του δρόμου», λέει η Paloma Escudero, επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF. Και συμπληρώνει: «Κάθε μέρα, παντού, άνθρωποι βοηθάνε αυτά τα παιδιά με μικρές πράξεις ανθρωπιάς. Αυτές οι πράξεις σπάνια δημιουργούν ειδήσεις, κάνουν όμως όλη τη διαφορά για κάθε παιδί πρόσφυγα και μετανάστη ξεχωριστά. Η UNICEF θέλει να υπογραμμίσει αυτές τις πράξεις ανθρωπιάς για να εμπνεύσει και άλλους και να δείξει το δρόμο».

Η ιστορία – «Η Ivine και το Μαξιλάρι» – παρουσιάζει την αληθινή ιστορία της 14χρονης Ivine και του μαξιλαριού της, του Pillow. Μετά από μια επικίνδυνη απόδραση από τη Συρία, η Ivine εγκαταστάθηκε σ’ έναν καταυλισμό προσφύγων στη Γερμανία, όπου αντιμετώπισε νέες προκλήσεις. https://youtu.be/3scOr_d9Dwo

Η ταινία «Η Malak και η Βάρκα», αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού και του ταξιδιού του μέσα σε μια βάρκα που βούλιαξε. https://youtu.be/MT49ghJ7aGA

«Οι ιστορίες αυτών των παιδιών δεν είναι ασυνήθιστες. Τουλάχιστον 65 εκατομμύρια παιδιά και νέοι άνθρωποι παγκοσμίως, είναι πρόσφυγες – έχοντας δραπετεύσει από τις συρράξεις, τη φτώχεια και τις ακραίες καιρικές συνθήκες – ψάχνουν να βρουν μια πιο σταθερή ζωή και ένα μέρος που να μπορούν να το πουν σπίτι», λέει η Paloma Escudero.

γ) «Ειρήνη» Η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα – Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)

Η Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος. Η «Ειρήνη» είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για παιδιά 5-8 ετών και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν μέσα στην τάξη θέματα όπως η διαφορετικότητα, η ανεκτικότητα και οι πολιτισμικές διαφορές. https://youtu.be/WQJhuAfVTqo

Για τις ταινίες είχαμε αρχικά κάνει κάποιες συζητήσεις για να γνωρίζουν οι μαθητές/τριες τι θα έβλεπαν. Για την «Ειρήνη» διαβάσαμε σε βιβλίο την ιστορία πριν την δουν. Έτσι καλά προετοιμασμένοι/νες , μετά την προβολή συζητήσαμε απορίες και προβληματισμούς.

Είμαστε σίγουροι/ες ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για τη εξάλειψη του φόβου για το άγνωστο-ξένο από την γνωριμία μαζί του.

Και μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής: Ο Κιλόμπο ετοιμάζεται να ταξιδέψει τον επόμενο μήνα σε τρεις πόλεις της Γερμανίας, προσκεκλημένος σε γερμανικά και ελληνικά σχολεία της χώρας για να μιλήσει για τη διαφορετικότητα, τους πρόσφυγες, αλλά και τους μετανάστες (όπως είναι πολλοί Έλληνες που βρίσκονται εκεί).

Καλό σου ταξίδι Κιλόμπο!

IMG_6968 P1140573 P1140599 P1140604 P1140609 P1140614 P1140615 P1140623 P1140633 P1140634 P1140647 P1140651 P1140652 thumbnail (1) thumbnail

Σχολιάστε

Top