Λίγα λόγια για τον ΟΗΕ

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Απρ• 19•18

ΟΗΕ-ΕΙΚΌΝΑ ΠΑΙΔΙΑ-ΟΗΕ paidi-dikaiomataΣχεδόν 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στον πλανήτη, σε 194 χώρες, μιλώντας χιλιάδες διαφορετικές γλώσσες. Εσείς και ο αδελφός σας μπορείτε να μιλήσετε την ίδια γλώσσα, να ζήσετε στο ίδιο σπίτι και να έχετε τους ίδιους γονείς, και όμως δε συμφωνείτε στα  πάντα. Έτσι ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κόσμος είναι γεμάτος συγκρούσεις.

Το 1945, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 51 χώρες ίδρυσαν τον ΟΗΕ με στόχο την ανάπτυξη υγιών σχέσεων μεταξύ των εθνών, την αλληλοβοήθεια και τελικά τη διατήρηση της ειρήνης .

Εκπρόσωποι από 192 χώρες είναι πλέον μέλη της Γενικής Συνέλευσης και συναντώνται κάθε Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο, και μερικές φορές καθ “όλη τη διάρκεια του έτους στη Νέα Υόρκη. Μια γενική συζήτηση ξεκινά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας εκπρόσωπος από οποιαδήποτε χώρα μπορεί να «πάρει τον λόγο», ή να μιλήσει μπροστά σε όλους για οτιδήποτε. Φέτος, μίλησαν εκπρόσωποι από 186 χώρες, που κυμαίνονται από πέντε έως 33 λεπτά.

Μικρότερες ομάδες από τη Γενική Συνέλευση συναντήθηκαν  επίσης και φέτος. Μια ομάδα, για παράδειγμα,συναντήθηκε για να συζητήσει πώς τα αθλήματα μπορούν να συμβάλουν στην ειρήνη. Ένα μέλος κάλεσε τους ηγέτες να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συμμετέχουν στον αθλητισμό. Ένας άλλος μίλησε για την ανάγκη για πρότυπα ρόλων στον αθλητισμό.

Πηγή: http://www.teachsdgs.org/

Η Γενική Συνέλευση είναι το μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Εθνών, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το πιο ισχυρό. Πέντε από τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μόνιμα μέλη και άλλα δέκα διαλέγονται από διάφορες περιοχές του κόσμου κάθε δύο χρόνια. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να ψηφίσει για να αναλάβει στρατιωτική δράση ή να τιμωρήσει χώρες για ακατάλληλες ενέργειες (αυτές οι τιμωρίες ονομάζονται κυρώσεις). Αν μόνο ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη αρνηθεί (ή καταψηφίσει) ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν θα τεθεί σε ισχύ.

Όλα αυτά ακούγονται σαν πολύ μπερδεμένα, αλλά τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν περισσότερα από αυτό. Για παράδειγμα, ίσως έχετε ακούσει για τη UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά. Όταν οι βροχές των μουσώνων προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν το προηγούμενο  καλοκαίρι, επηρεάστηκαν περίπου 1,4 εκατομμύρια παιδιά. Η UNICEF εργάστηκε για να πάρει παιδική τροφή, νερό και ιατρικά εφόδια. Η UNICEF είναι μόνο ένας από τους πολλούς οργανισμούς του ΟΗΕ που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους ανθρώπους με θέματα όπως η μείωση της φτώχειας, η καταπολέμηση των ασθενειών και η καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών.

Ο ΟΗΕ προφανώς έχει μια μεγάλη δουλειά να κάνει, σε έναν κόσμο γεμάτο από τόσους πολλούς ανθρώπους σε τόσα πολλά μέρη με τόσα πολλά προβλήματα.

Είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε για την επόμενη φορά που εσείς και ο αδελφός σας θα τσακωθείτε άσχημα για το τι να παρακολουθήσετε στην τηλεόραση.

Πηγή: http://www.teachsdgs.org/

Σχολιάστε

Top