Το Κέντρο ΑΡΧΕΛΩΝ είνα από τα πρώτα οργανωμένα κέντρα περίθαλψης στη Μεσόγειο για άρρωστες ή τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες, προκειμένου να γίνουν καλά και να επιστρέψουν και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον.
Πέρα από την πολύτιμη φροντίδα που προσφέρει στις θαλάσσιες χελώνες, το Αρχέλων είναι επιπλέον ένας τόπος αφύπνισης της περιβαλλοντικής συνείδησης μεγάλων, αλλά κυρίως μικρών επισκεπτών.
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών λειτουργεί από το 1994 στην Γλυφάδα Αττικής, δίπλα στη θάλασσα. Ιδρύθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ με την υποστήριξη του Δήμου Γλυφάδας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σκοπός του είναι η περίθαλψη και αποθεραπεία τραυματισμένων και άρρωστων θαλάσσιων χελωνών και η επανένταξή τους στη θάλασσα.
Η λειτουργία και συντήρηση του Κέντρου Διάσωσης στηρίζεται σε ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, εθελοντές που είναι κάτοικοι Αττικής και εθελοντές από όλον τον κόσμο.
Την Τετάρτη 3 Απριλίου επισκεφτήκαμε το Κέντρο Διάσωσης της Καρέτα-Καρέτα. Στο Κέντρο Διάσωσης ενημερωθήκαμε για τη βιολογία του θαλάσσιου αυτού ζώου, για τους βιότοπους που προτιμά, τις τροφικές συνήθειες και την αναπαραγωγή του. Μάθαμε ότι από τα 3 είδη θαλάσσιας χελώνας που απαντώνται στην Ελλάδα, η Caretta caretta ωοτοκεί αποκλειστικά στις ακτές της Ελλάδας και είναι καθοριστικό για τη ζωή της να την προφυλάξουμε.
Πριν την επίσκεψη τα παιδιά είδαν ενημερωτικά ντοκιμαντέρ για τη ζωή και τους κινδύνους που διατρέχει η χελώνα, φτιάξαμε χελώνες από πλαστελίνες για να μελετήσουμε τη σωματοδομή τους, χάρτινες 3D χελώνες και αφίσες για την προστασία τους, συνδυάζοντας τες με το ανάλογο μάθημα της τελευταίας ενότητας στο μάθημα της Γλώσσας, που είναι αφιερωμένο στα συμπαθή θαλάσσια πλάσματα.
Κατά την επίσκεψη τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν με όλον αυτόν τον πλούτο γνώσεων, την άμεση επαφή τους με ζωντανές θαλάσσιες χελώνες ,αλλά ακόμη περισσότερο επειδή μπόρεσαν να εμπλακούν ενεργά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας και του βιότοπού της, συμμετέχοντας στον καθαρισμό της διπλανής παραλίας και γνωρίζοντας ότι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη ζωή της χελώνας είναι τα σκουπίδια και ιδιαίτερα οι πλαστικές σακούλες.
Παράλληλα, τα παιδιά είχαν ετοιμάσει από το σχολείο μικρά ενημερωτικά χαρτάκια για την ανακύκλωση, την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας κ.α., τα οποία και μοίρασαν στους κατοίκους της περιοχής.
Τα οφέλη της εκπαιδευτικής μας επίσκεψης επεκτείναμε στην κοντινή παραλία:
Ο καθαρισμός της 3ης Μαρίνας Γλυφάδας έγινε στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Εθελοντικού Καθαρισμού Let’s Do It Greece, μιας δράσης που βοηθάει το περιβάλλον και προάγει τον εθελοντισμό και την ενεργό πολιτειότητα στους μαθητές και μαθήτριές μας.
Μετά το πέρας της δράσης, μεταφέραμε μαζί μας τα σκουπίδια που συλλέξαμε, όταν γυρίσαμε στο σχολείο, και την επόμενη μέρα καταγράψαμε με πολλή προσοχή τα είδη σκουπιδιών που βρήκαμε. Με φύλλα καταγραφής/μελέτης οι ομάδες των παιδιών κατέγραψαν και ανακάλυψαν ότι τα περισσότερα σκουπίδια ήταν διαφόρων ειδών πλαστικά: μπουκάλια νερού, καλαμάκια, καπάκια, σακούλες κ.α.
Αυτό αυτομάτως μας οδήγησε στους τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικά για τα πλαστικά στο τρίπτυχο: Μειώνω – Επαναχρησιμοποιώ- Ανακυκλώνω.
Χρησιμοποιώντας παλιά πλαστικά καπάκια μπουκαλιών και τις συσκευασίες μιας χρήσης των σχολικών γευμάτων κατασκεύασε το κάθε παιδί ένα παιχνίδι MΕΜΟ με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης για να παίζει με τους φίλους/ες και τους γονείς του στο σπίτι.
Οι Στόχοι μας και σε αυτή τη δράση ήταν ξεκάθαροι:
Στόχος 14: Ζωή στη Θάλασσα και Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά.