Ημέρα Υπαίθριας Τάξης

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Μάι• 24•19

Η Ημέρα Υπαίθριας Τάξης (OutDoor ClassRoom Day) είναι μια παγκόσμια εκστρατεία για να γιορτάσει και να εμπνεύσει την υπαίθρια μάθηση και το παιχνίδι . Στις 23 Μαΐου 2019 χιλιάδες σχολεία σε όλο τον κόσμο έλαβαν  μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους και έδωσαν  προτεραιότητα στο χρόνο παιχνιδιού. Το 2018,συμμετείχαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια  παιδιά  σε περισσότερες από 100 χώρες.

Η υπαίθρια  μάθηση  βελτιώνει την υγεία των παιδιών , τα  εμπλέκει με τη μάθηση  και  οδηγεί σε μεγαλύτερη σύνδεση με τη φύση. Το παιχνίδι όχι μόνο διδάσκει  κρίσιμες δεξιότητες ζωής:  ανθεκτικότητα , ομαδική εργασία, δημιουργικότητα , αύξηση της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων,  αλλά είναι καίριας σημασίας για την  απόλαυση των παιδιών. Η διαμονή σε εξωτερικούς χώρους είναι εξίσου σημαντική για την ανάπτυξη των παιδιών, όπως η εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής.  Η μάθηση έξω από την τάξη εμπλέκει και διεγείρει τα παιδιά με θεαματικούς τρόπους.

Δεν μπορεί να μην προκαλεί ανησυχία το αποτέλεσμα  μελέτης:

«ΤΟ 74% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ 6O ΛΕΠΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ, ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΊΣΤΑΤΑΙ ΩΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟΣ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ «.

Γι αυτό εμείς προτείνουμε περισσότερες ώρες έξω και λιγότερες μέσα σε κλειστούς χώρους!!!

Με την τάξη μας φέτος γιορτάσαμε την Ημέρα Υπαίθριας Τάξης σε τρεις ολόκληρες μέρες.

Την πρώτη μέρα, με αφορμή την επίσκεψη μας στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Ρουφ, πήραμε μαζί και το σακίδιο του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου «Μαθαίνω για τα Δάση» , στο οποίο ανήκουμε, και, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία μελέτης  που έχει μέσα, παρατηρήσαμε το πάρκο, το δέντρα, το χορτάρι, τα ζωάκια, χωρίς βέβαια να παραλείψουμε και το παιχνίδι μας στην εξοχή.P1160426

Την επόμενη μέρα στο σχολείο και αφού είχαμε μαζέψει για πολύ καιρό κούτες από τη σίτιση και ρολά από χαρτί κουζίνας, τα βάψαμε  και μιλήσαμε για τα οφέλη των μικροσκοπικών δασών στις πόλεις (Tiny Forest), μια παγκόσμια νέα τάση για την δημιουργία μικροσκοπικών δασών μέσα στις πόλεις. Το οφέλη του δάσους  γράψαμε σε χρωματιστά χαρτόνια και κολλήσαμε στο χαρτονένιο δέντρο που έφτιαξε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων  του σχολείο μας κα Εύα Λυγνού για κάποια παλαιότερη θεατρική παράσταση και το οποίο με πολλή προθυμία μας παραχώρησε για τη δραστηριότητά μας. P1160552

Την τρίτη μέρα ολοκληρώσαμε τη δημιουργία μακέτας πόλης μαζί  με ένα μικροσκοπικό δάσος, ζωγραφίζοντας με ειδικές μεγάλες κιμωλίες στο δάπεδο της αυλής: δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές , ποτάμι, λίμνες, πινακίδες για πεζούς και οδηγούς, βουνά και ένα χωριό έξω από την πόλη.

54729443_2222195614470453_2186380289171783680_n

Ευτυχώς είχαμε φέρει από τα σπίτια μας  και τα παιχνίδια μας: κούκλες, αυτοκινητάκια και μηχανάκια και φανταστήκαμε για λίγο ότι ζούμε στην πόλη των ονείρων μας.

Αν θέλετε κι εσείς να πάρετε μια ιδέα για την όλη δραστηριότητα και την ονειρική μας πόλη, δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο: 

https://www.youtube.com/watch?v=DjSwE9oLtWE&t=6s

Σχολιάστε

Top