5 Ιουνίου: Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος Δράση: «Καθαρός αέρας: Η Μάσκα μου – Η δήλωσή μου – Ο αγώνας μου»

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Ιουν• 05•19

Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα σε όλον τον κόσμο  αποτελεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία οδηγεί, μαζί με άλλα προβλήματα, στο μεγαλύτερο από όλα πρόβλημα του περιβάλλοντος σήμερα:  την κλιματική αλλαγή. https://www.worldenvironmentday.global/

Φέτος συμμετέχουμε στην παγκόσμια εκστρατεία για καθαρό αέρα «Beat Air Pollution» και συγκεκριμένα στην παγκόσμια καμπάνια Πρόκληση Μάσκας «Mask Challenge».

 

Στην καμπάνια για την Πρόκληση Μάσκας συμμετείχαμε με ατομικές κατασκευές μασκών, αφού ενημερωθήκαμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση συζητώντας και βλέποντας αρκετά βίντεο. Επίσης μιλήσαμε για τις αιτίες και τα αποτελέσματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Χρησιμοποιήσαμε, με μικρές τροποποιήσεις για να απευθύνεται στην ηλικία των παιδιών,  μέρος από το εκπαιδευτικό υλικό του Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ατμοσφαιρική Ρύπανση».

Τέλος την Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, παρουσιάσαμε ένα  μικρό δρώμενο σε όλη τη σχολική κοινότητα στο προαύλιο του σχολείο για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

Το όνομα της δράσης μας ήταν: «Καθαρός  αέρας: Η Μάσκα μου – Η δήλωσή μου – Ο αγώνας μου»

EVENT NAME: Clean Air: My Mask – My declaration – My effort

 

Η καμπάνια της Πρόκλησης Μάσκας ξεκίνησε από το 2014, μπροστά από το COP21, την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι για την κλιματική αλλαγή, όταν δημιουργήθηκε η ένωση  «Art of Change 21» (Η Τέχνη της Αλλαγής 21).

Η ένωση συγκεντρώνει καλλιτέχνες, κοινωνικούς επιχειρηματίες, και νέους από όλον τον κόσμο που είναι  βαθιά αφοσιωμένοι στην αειφορία και το περιβάλλον , προκειμένου να δημιουργήσουν πρωτότυπες και επίκαιρες λύσεις που να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και να προωθούν τη βιώσιμη τρόπους ζωής. Μαζί αποφάσισαν δύο συγκεκριμένες δράσεις για την κινητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον και έτσι γεννήθηκαν τα έργα «Maskbook» και  “Game Caire

Σήμερα, τα δύο αυτά έργα λειτουργούν σε παγκόσμια κλίμακα, συμμετέχοντας περισσότεροι  από 10.000 άνθρωποι από την έναρξή τους.

https://www.youtube.com/watch?v=9lou_boMJlI&feature=youtu.be

Περισσότερες από 60 εκδηλώσεις έχουν οργανωθεί παγκοσμίως υπό την αιγίδα αυτών των 2 έργων, στη Γαλλία, την Κίνα, την Κένυα, τον Ισημερινό, τη Νότια Κορέα και αλλού.

Η Art of Change 21 είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση, υποστηρίζεται από το τμήμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον «Environment UN» και είναι ενεργός εταίρος της κοινωνίας των πολιτών.

Η Πρόκληση της Μάσκας «Mask Challenge» είναι μια καμπάνια που προσκαλεί πολίτες, αλλά και συλλογικότητες, ανθρώπους όλων των ηλικιών, να κατασκευάσουν μόνοι τους, με ό,τι υλικά θέλουν, μια φανταστική μάσκα αναπνοής με σκοπό να δηλώσουν, ότι με αυτόν τον τρόπο θα είμαστε υποχρεωμένοι να  κυκλοφορούμε όλοι σε λίγα χρόνια , αν δεν κάνουμε κάτι για την ατμοσφαιρική ρύπανση. https://youtu.be/3dg152zbTvg

Ένας από τους πρώτους κινέζους εμπνευστές είπε: «Στο Πεκίνο βλέπει κανείς πολύ συχνά στους δρόμους ανθρώπους να κυκλοφορούν με μάσκες, καθώς ο αέρας είναι πολύ βρόμικος. Σκέφτηκα λοιπόν, ότι σε λίγα χρόνια δε θα χρειαζόμαστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να πούμε ποιοι είμαστε και να γνωριστούμε με άλλους ή να δηλώσουμε κάτι. Ο καθένας με τη δική του μάσκα θα δείχνει τον χαρακτήρα του».

Το  Maskbook, η συλλογή φωτογραφιών ανθρώπων που φορούν τη δική τους χειροποίητη μάσκα,  είναι ένα  διεθνές συλλογικό έργο τέχνης  που ευαισθητοποιεί για τη  σχέση μεταξύ υγείας, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και κλιματικής αλλαγής , χρησιμοποιώντας τη  μάσκα  ως σύμβολο. https://www.maskbook.org/

 

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τη ρύπανση του αέρα;

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να φαίνεται πολύπλοκη, αλλά μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στη μείωση μέρους της. Η κατανόηση των διαφόρων τύπων ρύπανσης και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει την υγεία και το περιβάλλον μας, θα μας βοηθήσει να κάνουμε βήματα προς τη βελτίωση του αέρα γύρω μας.

Η ανθρωπογενής ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται κυρίως από τρεις ανθρώπινες δραστηριότητες, τη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα νοικοκυριά. Σε μια τυπική πόλη, η βιομηχανία ευθύνεται για το 50% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα μέσα μεταφοράς για το 35%, ενώ τα νοικοκυριά για το 15%. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανό να φτάσει σε επίπεδα που δημιουργούν ανεπιθύμητες συνθήκες διαβίωσης. Για την περιγραφή της κατάστασης αυτής έχει επικρατήσει ο όρος νέφος.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί σοβαρό υγειονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, γιατί τα αέρια που τη ρυπαίνουν, όπως το διοξείδιο του άνθρακα έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως την υπερθέρμανση της γης και την κλιματική αλλαγή.

 

Επιπτώσεις στην υγεία είναι πολλές:

Μικροσκοπικά, αόρατα σωματίδια ρύπανσης διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, το αίμα και τα σώματά μας. Αυτοί οι ρύποι ευθύνονται για το ένα τρίτο περίπου των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνιες αναπνευστικές νόσους και καρκίνο του πνεύμονα καθώς και το ένα τέταρτο των θανάτων από καρδιακή προσβολή.

WHO: Breathe Life – The Walk Home:      https://youtu.be/8ILIwAAYqAI

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε το παρακάτω άρθρο:

Τι συμβαίνει με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα: https://www.huffingtonpost.gr/entry/ti-semvainei-me-ten-atmosfairike-repanse-sten-ellada-e-krise-to-skoteino-sennefo-toe-liynite-kai-e-mache-yia-ten-prostasia-ton-archaion-mnemeion_gr_5a670c14e4b002283006274d

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω: α) το βίντεο με τις κατασκευές μάσκας από τη συμμετοχή μας στην καμπάνια Mask ChallengeBeat Air Pollution  και β) το δρώμενο που παρουσιάσαμε στο προαύλιο του σχολείου την Τετάρτη 5 Ιουνίου Παγκόσμια Μέρα περιβάλλοντος με θέμα την Ατμοσφαιρική Ρύπανση και Κλιματική Αλλαγή:

https://youtu.be/qv4E0WAq_oA

 

 

Βίντεο που παρακολουθήσαμε στην τάξη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση:

1. Air Pollution for Kids:      https://youtu.be/sAKyhfxxr7s

2. Παρουσίαση Ατμοσφαιρική Ρύπανση Γυμνάσιο Νέας Ζίχνης:

https://youtu.be/4j0BfT5izeA

3. 1ο Νηπιαγωγεία Κορινου Ατμοσφαιρική Ρύπανση:

 https://youtu.be/vhQ-l6jBRk0

4. Ιστορίες από τα animal planet-Περιβάλλον-Ρύπανση: https://youtu.be/CO051mrmq5g

5. Periβαλον & Pollution   https://youtu.be/p9UF8vJSJig

116421111-stock-vector-man-cough-with-dirty-lung-because-pm2-5-air-pollution-pm-2-5-infographic-information-about-dust-pm2- P1160967 - Αντιγραφή pekino-ouranos-124891

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top