Ημέρα Υπαίθριας Τάξης- Outdoor Classroom Day 21-5-2020

ΑΠΟ: ΣΤΡΑΤΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ - Μάι• 21•20

Ημέρα Υπαίθριας Τάξης- Outdoor Classroom  Day   21 Μαΐου 2020

Φέτος θα γιορτάσουμε την Ημέρα Υπαίθριας Τάξης  όχι στο σχολείο , αλλά στο σπίτι μας.

Τι είναι όμως η Ημέρα Υπαίθριας Τάξης;

Screenshot_2 Screenshot_1 Screenshot_3 Screenshot_4

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΠΑΙΘΡΙΑΣ ΤΑΞΗΣ;

Outdoor Classroom Day – Ημέρα Υπαίθριας Τάξης είναι μια παγκόσμια κίνηση για να εμπνεύσει και να γιορτάσει το παιχνίδι και τη μάθηση σε εξωτερικούς χώρους, στο σπίτι και στο σχολείο. Την Ημέρα της Υπαίθριας Τάξης, η οποία έχει δύο ημερομηνίες κάθε χρόνο, οι εκπαιδευτικοί διοργανώνουν συνήθως μια ειδική μέρα σε εξωτερικούς χώρους για την τάξη τους. Σε απάντηση στην κρίση του κορονoϊού, η γιορτή  αυτή θα είναι λίγο διαφορετική το 2020. Καθώς η κρίση του κορονoϊού συνεχίζεται, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και μπροστά σε οθόνες. Η κοινότητα των εκπαιδευτικών και των γονέων  ανησυχεί για τον αντίκτυπο που έχει στην ευημερία των παιδιών. Η σύνδεση με τη φύση μπορεί να αποκαταστήσει την αίσθηση της ευημερίας μας. Για τα παιδιά, αυτή η σύνδεση δημιουργείται καλύτερα μέσω παιχνιδιού – είτε σε εξωτερικούς χώρους στη φύση, είτε σε εσωτερικούς χώρους με φυσικά στοιχεία. Μπορούμε λοιπόν να ξανασυνδεθούμε με τη φύση μέσω παιχνιδιού που μπορεί να γίνει  οπουδήποτε -σε ένα κοντινό  πάρκο, στο δάσος (Πάρνηθα, Υμηττός , Πεντέλη), στον κήπο, στο μπαλκόνι ή ακόμη και το σαλόνι μας! Και στις 21 Μαΐου, που είναι η επόμενη Ημέρα Υπαίθριας Τάξης, σας προσκαλώ να γιορτάσουμε όλοι μαζί με δραστηριότητες που θα μας φέρουν πιο κοντά στη φύση. Υπάρχουν λοιπόν πολλές ιδέες για να γιορτάσουμε τη φύση:

 • Αν είμαστε στο σπίτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά υλικά για να βάψουμε παλιά μας ρούχα.(Σας είχα στείλει ένα πασχαλινό  βίντεο για τα φυσικά χρώματα.)
 • Μπορούμε να δημιουργήσουμε κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά ή/και φυσικά στοιχεία.
 • Μπορούμε να διοργανώσουμε ένα κυνήγι θησαυρού με όλη την οικογένεια μέσα στο σπίτι μας αλλά και έξω στη φύση.
 • Μπορούμε να φτιάξουμε αφίσες για το πόσο σημαντικό και ευχάριστο είναι το παιχνίδι στη φύση ή ζωγραφιές με παιδιά που παίζουν στη φύση και να τις κολλήσουμε στο μπαλκόνι μας για να παρακινήσουμε και άλλα παιδιά να διασκεδάσουν στη φύση.
 • Μπορούμε να κάνουμε μια ωραία βόλτα στη φύση και να παρατηρήσουμε έντομα και είδη φύλλων.
 • Μπορούμε να μαζέψουμε τα πεσμένα φύλλα και να φτιάξουμε κολάζ με φυτά και ζώα.
 • Μπορούμε απλά να ξαπλώσουμε στο χορτάρι και να κλείσουμε τα μάτια ώστε να ακούσουμε τους ήχους και να μυρίσουμε τις μυρωδιές της φύσης.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς έχετε πολλές ωραίες ιδέες.

  Διαβάστε λοιπόν πολλές ιδέες, αλλά πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να ξαναδείτε το βίντεο από την περσινή μας συμμετοχή στη Μέρα Υπαίθριας τάξης και πώς τη συνδυάσαμε με δραστηριότητες σε πάρκο και δραστηριότητες στο προαύλιο: https://youtu.be/DjSwE9oLtWE  

Παρακολουθήστε σε ένα  οικολογικό σχολείο στην Ελλάδα πώς περνούν τα παιδιά τις μέρες τους στην αυλή του σχολείου: 

https://youtu.be/kMsiZJKIaeA

 

Δείτε το βίντεο από παιδιά σε όλο τον κόσμο που γιορτάζουν την Ημέρα Υπαίθριας Τάξης:

1. https://youtu.be/3Rth9B2HRCs  (παγκόσμιο)

2. https://youtu.be/xsKCznxs4Yk  (Ινδονησία)

3. https://youtu.be/TET6vPb7MBg (Μεγάλη Βρετανία)

4. https://youtu.be/cyinPqYNH3M (Διεθνές Σχολείο- Νότια Κορέα)

5. https://youtu.be/b5DEot29DCU (Νηπιαγωγείο Κατάκολου)

Screenshot_5       

 

                    

 • Mπορείτε να φτιάξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για τα ζώα και να το παίξετε μέσα στο σπίτι ή και έξω στη φύση.(Ονειροβάτες-Ομάδα Κουκλοθέατρου)   ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ_ΖΩΑ
 • Μπορείτε να κόψετε τις καρτέλες του επιτραπέζιου παιχνιδιού ΤΑΜΠΟΥ και να παίξετε το παιχνίδι με τα ζώα στο σπίτι ή καλύτερα έξω στη φύση. (Ονειροβάτες) ΤΑΜΠΟΥ-ΖΩΑ – Copy
 • Παρακάτω θα βρείτε οδηγίες για κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά που μπορείτε να φτιάξετε μέσα ή έξω από το σπίτι, από τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη – Π.Ι. Κύπρου: «Μένουμε στο σπίτι και μαθαίνουμε δημιουργώντας για το περιβάλλον» :
 • image001 image002 image005 image006 image010
 • Μπορείτε να λύσετε ένα κρυπτόλεξο για τη φύση …στη φύση. ( Βιωματικό Σχολείο)Κρυπτόλεξο_Φύση
 • Μπορείτε να βρείτε πολλές δραστηριότητες για έξω από το σπίτι: σε κήπο, πάρκο, άλσος ή βουνό (Βιωματικό Σχολείο). Δραστηριότητες στη φύση

 

  Είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να σκεφτείτε κι εσείς ένα σωρό δραστηριότητες στη φύση που να είναι πολύ διασκεδαστικές και δημιουργικές.

Η απόδειξη  της δημιουργικότητάς σας είναι η παρουσίαση που ακολουθεί  από τον Εορτασμό της Ημέρας Υπαίθριας Τάξης

στις 21-5-2020 με όλες τις δραστηριότητες της τάξης (μέσα και έξω από το σπίτι!): 

https://drive.google.com/open?id=1FANPBbubkrSB6ZjUdiA4bcek2WvxAGxa

Σχολιάστε

Top