2014-2015 – Υιοθέτηση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη της Γης( τάξη Γ΄)

P1020980

Το σχολικό έτος 2014-2015 ξεκινήσαμε τη γνωριμία μας με την Πρωτοβουλία του Καταστατικού Χάρτη της Γης. Γρήγορα γοητευτήκαμε από την ολιστική προσέγγιση που είχε σε όλα τα ζητήματα στα οποία εμείς μπορούμε να συμβάλλουμε με πολλούς τρόπους, ώστε ο πλανήτης μας να είναι βιώσιμος.

Έτσι υιοθετήσαμε τις Αρχές του, όπως αυτές έχουν προσαρμοστεί για μικρά παιδιά, μελετώντας αρχικά τα κείμενα, παρακολουθώντας τα σχετικά βίντεο και συζητώντας για την αναγκαιότητα υιοθέτησης των Αρχών στην καθημερινότητά μας.

Μέσα από το περιβαλλοντικό – πολιτιστικό πρόγραμμα που υλοποιήσαμε «Η Αθήνα από το χθες ως το αύριο» εκείνη τη χρονιά, ασχοληθήκαμε με πολλά θέματα όπως, η ιστορία της πόλης μας (Νέα Ιωνία και Αθήνα). Για το σκοπό αυτό δανειστήκαμε τα Βιβλία Σε Ρόδες με θέμα «Αθήνα» και  καλέσαμε στην τάξη τη συγγραφέα Μαρίζα Ντε Κάστρο.

Συμμετείχαμε στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη Πόλη» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού-Βερτίσκου ακολουθώντας όλα τα σχέδια μαθημάτων.

Συνεργαστήκαμε με το ΚΠΕ Ελευσίνας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελευσίνα, αστικό μονοπάτι για μύστες… στην αειφορία», με την Ορνιθολογική Εταιρεία «Τα πουλιά στην πόλη», το  Ίδρυμα Θεοχαράκη «Αρχιτεκτονική Ιστορία της Πόλης: Δ.Πικιώνης/ Λόφος Φιλοπάππου», το Θέατρο Δώρα Στράτου: «Παραδοσιακή Μουσική και χορός, ήθη και έθιμα», Όμιλος Unesco Πειραιώς και Νήσων: «Ακρόπολη- Η επιστροφή των Μαρμάρων» και  άλλα.

Το πρόγραμμα βρίσκεται   πολύ αναλυτικά στον ιστότοπο των Καινοτόμων Δράσεων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Β΄Αθήνας : http://kainotomoume.blogspot.gr/2015/07/1.html

Τέλος, το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Η Αθήνα από το χθες ως το αύριο μέσα από τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη της Γης» παρουσιάστηκε σε ημερίδα(21/6/2015) που οργάνωσε η ΔΠΕ Β΄Αθήνας  δια του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Δ.Γκότζου σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία του Καταστατικού Χάρτη της Γης στην Ελλάδα(Earth Charter Hellas) και το Περιφερειακό Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης στην Εκπαίδευση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (RCE Crete) ΠΤΔΕ  Πανεπιστημίου Κρήτης.1.Πρόσκληση Κατ.Χάρτη Γης 2016 2.Πρόσκληση Κατ.Χάρτη Γης 2016

Επίσης το ίδιο πρόγραμμα σε συνεπτυγμένη μορφή παρουσιάστηκε σε διήμερο σεμινάριο που οργάνωσε το ΚΠΕ Ελευθερίου Κορδελιού- Βερτίσκου σε συνεργασία με το ΚΠΕ  Δραπετσώνας με θέμα : » Η Βιώσιμη Πόλη στην εκπαιδευτική πράξη» (2-3-/3/2018).

Σχολιάστε

Top