Μελομακάρονα

Υλικά:

Για το σιρόπι                                                                                                                           

500 γρ. νερό                                                                    

800 γρ. ζάχαρη

3 ολόκληρα γαρίφαλα

1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση

150 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα

 

400 γρ. χυμό πορτοκαλιού

400 γρ. σπορέλαιο

180 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. άχνη ζάχαρη

1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

2-3 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

ξύσμα πορτοκαλιού  από 2 πορτοκάλια

1 κιλό αλεύρι

200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

 

Εκτέλεση:

Ιδανικά ετοιμάζουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα, για να προλάβει να κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονα από τον φούρνο.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ºC στον αέρα.

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την άχνη ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού  και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί  και τα ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ρίχνουμε κατευθείαν στο κρύο σιρόπι. Για το σερβίρισμα θα χρειαστούμε μέλι και καρύδια.

                                                                          ΛΑΜΠΡΟΣ Λ. Ε1