Κωνσταντινούπολη:Το “καύχημα τῶν ζώντων ὑπό τήν τοῦ ἡλίου Ἀνατολήν“.

αγια σοφια

ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ  ΧΡΗΣΤΟΥ

Η Κωνσταντινούπολη , γνωστή ως Ιστανμπούλ, είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Τουρκίας. Με πληθυσμό περίπου 12 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου  στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου, που . συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα  στον βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στον νότο. Αποτελεί κατά αυτό τον τρόπο τη μοναδική πόλη στον κόσμο που βρίσκεται σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη  και την Ασία.

Η Κωνσταντινούπολη συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τα αξιοθέατά της. Μερικά από τα πιο σημαντικά είναι:

Αγία Σοφία
Hagia Sophia

Σίγουρα δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που να μην γνωρίζει την Αγία Σοφία καθώς είναι ένα από τα κορυφαία σύμβολα του Χριστιανισμού παγκοσμίως αλλά φυσικά έχει ακόμα πιο ξεχωριστή θέση για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η παρούσα Αγία Σοφία χτίστηκε μεταξύ 532 και 537 υπό την διοίκηση του Ιουστινιανού, πάνω από μια προηγούμενη ομώνυμη εκκλησία που καταστράφηκε από ταραχές. Αρχιτέκτονες είναι ο φυσικός, Ισίδωρος  και ο Αρτέμιος που με την κατασκευή της Αγίας Σοφίας αλλάξανε την ιστορία της αρχιτεκτονικής. Πολλοί μύθοι και θρύλοι αποδίδουν την κατασκευή του ναού, στον θεό που έμμεσα προμήθευσε τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Ειδικά για των θόλο της Αγίας Σοφίας, η επιβλητικότητα του και το ύψος του μέσα στον γιγαντιαίο ναό, έκανε τους ανθρώπους να μιλάνε για έναν θόλο που κρέμεται από τον ουρανό. Η Αγία Σοφία ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός στον κόσμο για περίπου 1000 χρόνια, μέχρι και την κατασκευή του καθεδρικού της Σεβίλης το 1520. Από την κατάληψη της Πόλης, το 1453 και μετά, η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί Από το 1935 και μετά το μνημείο αυτό είναι μουσείο με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά, από όλο τον πλανήτη, που έρχονται να θαυμάσουν το εκπληκτικό μέγεθος και τα μαγικά ψηφιδωτά που αποκαλύπτονται σταδιακά πίσω από τα Οθωμανικά -μονότονα- μωσαϊκά.

πριγκηπονησα

 Πριγκηπόννησα ή πιο απλά «Πριγκηπονήσια»
Princes” Islands

Τα Πριγκηπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα εννέα νησιών που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, στην θάλασσα του Μαρμαρά. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η Πρίγκηπος ενώ ακολουθούν η Χάλκη στην οποία βρίσκεται και η ομώνυμη θεολογική σχολή , η Αντιγόνη και η Πρώτη Άλλα πέντε μικρότερα νησάκια συμπληρώνουν τα Πριγκηπονήσια. Στα νησάκια αυτά υπήρχε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνικές κοινότητες της πόλης. Οι Έλληνες και οι άλλοι πλούσιοι κάτοικοι του 19ου αιώνα, έχτισαν πολλά όμορφα αρχοντικά τα οποία σήμερα, μαζί με το γεγονός ότι απαγορεύεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων έχουν κάνει τα Πριγκηπονήσια πολύ διάσημο τουριστικό αξιοθέατο. Οι μεταφορές στα νησιά γίνονται με άμαξες, που τις σύρουν άλογα, και με ποδήλατα.

Μπλε Τζαμί
Sultanahmet Camii

Το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ, ονομάζεται συχνά και Μπλε Τζαμί εξαιτίας των μπλε κεραμιδιών που κοσμούν τους εσωτερικούς του τοίχους. Χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η λαμπρότητα της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Όπως και πολλά άλλα τζαμιά, το τζαμί του σουλτάνου Αχμέτ περιλαμβάνει τον τάφο του ιδρυτή του. Σήμερα το μπλε τζαμί είναι ακόμα ενεργό και είναι ένα διάσημο αξιοθέατο καθώς χιλιάδες τουρίστες περνάνε της πύλες του καθημερινά θέλοντας να δούνε πως είναι το εσωτερικό ενός μουσουλμανικού τεμένους. Ξεχωρίζουν τα υπέροχα χαλιά που καλύπτουν κάθε σπιθαμή του δαπέδου.

τοπ καπι

Τοπ Kαπί
Topkapı Sarayı

Το Τοπ Kαπί είναι ένα σύμπλεγμα οθωμανικών παλατιών χτισμένο στο ακρωτήριο του Sarayburnu, πίσω από την Αγία Σοφία Κατά την διάρκεια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας στο σημείο βρισκόταν η ακρόπολη της πόλης. Όταν η οθωμανική αυτοκρατορία κατέλαβε την πόλη δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα νέο παλάτι και ο Σουλτάνος διάλεξε το σημείο. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1459 και αρχικά ονομάζονταν “Νέο παλάτι’. Το παλάτι είναι ένα σύμπλεγμα που αποτελείται από τέσσερα κύρια προαύλια και πολλά μικρότερα κτίρια όπως μουσουλμανικά τεμένη, νοσοκομείο και αρτοποιείο. Χρησιμοποιήθηκε για 400 χρόνια ως κύρια κατοικία των Σουλτάνων και στην χρυσή του εποχή το παλάτι ήταν σπίτι για 4000 ανθρώπους. Από το τέλος του 17ου αιώνα όμως άρχισε να χάνει την αίγλη του καθώς οι σουλτάνοι προτιμούσαν να περνάνε περισσότερες ώρες και να μεταφέρουν διάφορες λειτουργίες, στα νέα παλάτια κατά μήκος του Βοσπόρου  Μετά το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το 1921, το Τοπ Kαπί μετατράπηκε σε μουσείο.

Πλατεία Ταξίμ
Taksim

Η πλατεία Ταξίμ είναι το διασημότερο σημείο συνάντησης για τουρίστες και ντόπιους καθώς θεωρείται η καρδία της σύγχρονης Κωνσταντινούπολης.  Από την πλατεία Ταξίμ ξεκινάει ένας τεράστιος πεζόδρομος μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου που ονομάζετε İstiklal Caddesi (Οδός Ανεξαρτησίας) και διαθέτει ένα νοσταλγικό τραμ, μικρού μήκους, του 1875 που είναι το δεύτερο παλιότερο στον κόσμο. Η περιοχή που ανήκει η πλατεία ονομάζεται και αυτή Ταξίμ και αποτελεί συνοικία του Πέραν της Κωνσταντινούπολης, που κατοικούνταν παλαιότερα από Έλληνες και Αρμένιους. Σήμερα στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ο μεγάλος ορθόδοξος ναός της Αγίας Τριάδας και το «Ζάππειον Παρθεναγωγείον».

Πατριαρχείο
Ecumenical Patriarch

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Έδρα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι της Κωνσταντινούπολης. Στο Πατριαρχείο κατοικοεδρεύει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄ ο οποίος είναι ο 270ς στην σειρά Πατριάρχης. Το Πατριαρχείο ιδρύθηκε το 331μ.Χ. όταν δηλαδή μεταφέρθηκε η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Ρώμη στην Νέα Ρώμη – Κωνσταντινούπολη. Το 1599 θεμελιώθηκε και ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου που αποτελεί τον κύριο λατρευτικό χώρο του Πατριαρχείου. Το Πατριαρχείο έδρευε όλα τα χρόνια στο Φανάρι πλην της περιόδου 1204 μέχρι 1261 οπότε η Πόλη είχε αλωθεί και κατακτηθεί από τους Λατίνους. Με την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Τούρκους το Πατριαρχείο αναγνωρίστηκε ως ο πολιτικός εκπρόσωπος των Χριστιανικών υπόδουλων εθνών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτόν τον τρόπο ο Πατριάρχης υπεράσπιζε τα δικαιώματα αυτών των λαών στην Υψηλή Πύλη αλλά και η Υψηλή Πύλη έλεγχε τους λαούς αυτούς μέσω πιέσεων στον Πατριάρχη.

Εκτός όμως από τα αξιοθέτα η πόλη φημίζεται για την ιδιαίτερη κουζίνα της. Μερικά πολίτικα φαγητά είναι:

γευσεις

1 Μεζέδες με βασικά συστατικά τη λιωμένη μελιτζάνα, το χαλούμι, το καλαμάρι, την πάστα κόκκινης πιπεριάς με καρύδια, τις ελιές και το χταπόδι μεταξύ άλλων.

2. Μπακλαβάς

3. Şalgam

4. Sarma (Ντολμαδάκια)

5. Mantı

6. Lahmacun

7. Κοκορέτσι

8. Hamsi

9. Μύδια

10. Çiğ Köfte

ΠΗΓΕΣ:

http://www.taxidologio.gr/istanbul.html

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%89%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7

Σχολιάστε

Top