Κρύα Βρύση Πέλλας

Η Κρύα Βρύση είναι κωµόπολη του νοµού Πέλλας και έδρα του οµώνυµου δήµου (από το 1990) στην επαρχία Γιαννιτσών. Έχει πραγµατικό πληθυσµό 5.214 κατοίκους (2011), οι οποίοι ασχολούνται κυρίως µε τη γεωργία, µε κύρια προϊόντα το καλαµπόκι και τα σπαράγγια. Αποτελεί έδρα του αθλητικού συλλόγου Ακαδηµία Κρύας Βρύσης και του Γ.Α.Σ Μέγας Αλέξανδρος Κρύας Βρύσης Γεωγραφία. Η Κρύα Βρύση βρίσκεται νοτιοανατολικά της Έδεσσας, στο µέσο της απόστασης µεταξύ Γιαννιτσών και Νάουσας. Μέχρι το 1927 ονοµαζόταν Πλάσνα οπότε µετονοµάστηκε σε Κρύα Βρύση. Η πόλη αναπτύχθηκε τη δεκαετία του ’30.

Ιστορία

Επί τουρκοκρατίας ονοµάζονταν Πλάσνα και βρίσκονταν στις όχθες της λίµνη των Γιαννιτσών. ∆ίπλα βρίσκονταν ο οικισµός Πρίσνα ή Βραστή, ο οποίος µετά την αποξήρανση της λίµνης, εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοι µετοίκησαν στην Κρύα Βρύση που ήδη γνώριζε µεγάλη οικιστική ανάπτυξη λόγω της άφιξης και πολλών προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Στα τέλη του 19ου αιώνα τα δυο χωριά Πλάσνα και Πρίσνα είχαν συνολικό πληθυσµό γύρω στους 360 κατοίκους, κυρίως Έλληνες, αλλά και λίγους Τούρκους. Το σηµερινό όνοµα προήλθε από τον εντοπισµό πηγής κρύου καθαρού νερού µετά την αποξήρανση της λίµνης που υπήρχε στην περιοχή και τη λειψυδρία που ακολούθησε.
Προς το τέλος της Κατοχής, το Μάιο του 1944, η Κρύα Βρύση έγινε η επιχειρησιακή έδρα του δοσιλογικού, οπλισµένου από τους Γερµανούς κατακτητές, τάγµατος του Γεωργίου Πούλου, του λεγόµενου «Ελληνικού Εθελοντικού Σώµατος». Αξιοθέατα Σηµαντικό κέντρο αναψυχής είναι το Οικολογικό Πάρκο, έκτασης 100 στρεµµάτων. Μνηµεία της πόλης αποτελούν ο ναός του Αγίου Νικολάου και το µοναστήρι του Αγίου Λουκά.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης