Μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης

 

Μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γράφει η Ντίνου Βασιλική

Ορεινά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα, γραφικές λίμνες, μεσογειακές παραλίες είναι λίγα μόνο από τα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικά τοπία που μπορεί κανείς να απολαύσει ταξιδεύοντας στις χώρες της Ε.Ε. Επιπλέον, γραφικές πόλεις βγαλμένες από παραμύθια, ιστορικός πλούτος, μουσεία, πινακοθήκες και αρχαιολογικοί χώροι, καθιστούν την Ευρώπη ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για ταξίδια.

Η Ε.Ε. έχει λάβει μέριμνα και θέσπισε κανόνες οι οποίοι ευνοούν και προστατεύουν τους Ευρωπαίους πολίτες που ταξιδεύουν εντός της επικράτειάς της.

Η Ε.Ε. προστατεύει τα δικαιώματα κοινωνικής σας ασφάλισης κατά την μετακίνηση ενός Ευρωπαίου πολίτη εντός της Ευρώπης.

Κατά την διάρκεια μιας μετακίνησης το άτομο καλύπτεται από την νομοθεσία της χώρας στην οποία βρίσκεται και κατά συνέπεια καταβάλλει και τις απαραίτητες εισφορές. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις είναι όμοια με τους υπηκόους της χώρας στην οποία είναι ο πολίτης ασφαλισμένος. Στην περίπτωση που δικαιούται κανείς παροχές σε χρήματα από μία χώρα η εισπράξεις είναι εφικτές ακόμη και αν ο πολίτης ζει σε κάποια άλλη χώρα. Κατά τον υπολογισμό παροχών κοινωνικής ασφάλισης που κανείς δικαιούται, λαμβάνονται υπόψη, οι προηγούμενες περίοδοι ασφάλισης, εργασίας ή διαμονής σε άλλες χώρες.

Τέλος σε περίπτωση ασθένειας ή τραυματισμού κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού σε χώρα της Ε.Ε.  την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία, την Ελβετία ή το Ηνωμένο Βασίλειο, χάρη στον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης μπορείτε να λάβετε την αναγκαία περίθαλψη, εφόσον έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας.

Πηγή: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=el&catId=1172

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης