Τι είναι τελικά ο φεμινισμός;

      Τι είναι τελικά ο φεμινισμός;  

Ο φεμινισμός είναι μια συλλογή κοινωνικών θεωριών, πολιτικών κινήσεων και ηθικών φιλοσοφιών, σε μεγάλο βαθμό παρακινούμενη από ή αναφερόμενη σε εμπειρίες γυναικών, ιδιαίτερα σε σχέση με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική τους κατάσταση. Ως κοινωνικό κίνημα, ο φεμινισμός εστιάζεται κατά πολύ στον περιορισμό ή εξάλειψη της φυλετικής ανισότητας και στην προώθηση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ζητημάτων των γυναικών στην κοινωνία. Γενικά ο φεμινισμός διαχωρίζεται στους εξής κλάδους και όψεις: προσωπική, πολιτική, φιλοσοφική, οικονομική, ψυχαναλυτική. Όπως έλεγε και ο Σιμόν Ντε Μπωβουάρ «Χωρίς δράση, ο φεμινισμός είναι απλώς μια κούφια, αυτοαναιρούμενη ρητορεία». Οτιδήποτε συμβαίνει στην κοινωνία γίνονται ζητήματα και των γυναικών όπως για παράδειγμα θρησκεία, νόμοι, έθιμα, οικονομικές συνθήκες, εργασία και καταμερισμός της εργασίας. Έτσι για τα πάντα οι γυναίκες έχουν μια άποψη, μια γνώμη, μια οπτική γωνία. Αφενός ο φεμινισμός αποσκοπεί στην υπεράσπιση απελευθέρωσης των γυναικών, είναι και ένα κίνημα αναδιοργάνωσης όλης της κοινωνίας. Οι γυναίκες και οι άντρες έχουν ένα προκαθορισμένο ρόλο προσδιορίζουν τη θέση τους στην κοινωνία. Αυτό ακριβώς θέλει να αντιστρέψει ο φεμινισμός ώστε η καταπίεση των γυναικών μπορεί να ερμηνευθεί, να κατανοηθεί και ν’ αλλάξει μόνο μέσα από το αυτόνομο κίνημα των γυναικών.

fem1

fem2

Ωστόσο ο φεμινισμός είναι ένα φαινόμενο που συχνά παρεξηγείται από το αντίθετο φύλο. Το γυναικείο φύλο επιθυμεί να υπάρχει ισότητα, να έχουν δηλαδή και τα δύο φύλα τα ίδια δικαιώματα και δυνατότητες,όπως ήδη αναφέρθηκε. Θέλουν να αλλάξουν τους ρόλους των φύλων, τους σεξουαλικούς κανόνες και τις σεξιστικές πρακτικές που περιορίζουν και τιμωρούν όποιον τις παραβαίνει. Αρκετοί άντρες όμως πιστεύουν ότι οι γυναίκες με αυτό το κίνημα θέλουν να θεωρούνται ανώτερες από αυτούς. Κυρίως πιστεύουν ότι ο φεμινισμός είναι θυμωμένες γυναίκες που θέλουν να γίνουν σαν τους άντρες. Με αυτή τη λογική δεν αποδέχονται τις απόψεις των γυναικών και την επιθυμία τους για ισότητα, αλλά θίγονται και αντιδρούν. Οι άντρες που πιστεύουν πως αυτός είναι ο φεμινισμός οφείλουν να ενημερωθούν και να πάρουν την κατάλληλη μόρφωση,ώστε να αλλάξουν και να αναπτυχθούν, καθώς θα υπάρχει ισότητα αλλά και γιατί θα βρουν στο φεμινιστικό κίνημα την ελπίδα για τη δική τους απελευθέρωση από τα δεσμά της πατριαρχίας.

fem3

Ακόμη στις μέρες μας έχει αναπτυχθεί ένα νέο κίνημα ακραία φανατισμένων “φεμινιστριών”  το οποίο υποστηρίζει πως οι γυναίκες αποτελούν το  ανώτερο φύλο και θα έπρεπε να κατέχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άντρες.

Παρόλο που αυτό το κίνημα αποτελεί την μειοψηφία

υποβαθμίζει τον πραγματικό φεμινισμό και τραυματίζει όλους τους αγώνες των φεμινιστριών για την γυναικεία χειραφέτηση.

 

ΠΗΓΕΣ

https://athens.indymedia.org/post/1587627/

https://gianniotis.blogspot.com/2016/03/blog-post_16.html

https://tomov.gr/2017/02/23/poy-pigan-oi-ellinides-feministries/

https://www.vice.com/el/article/d3mgxk/o-feminismos-sthn-ellada-apo-tis-antartisses-sto-shmera

http://pacific.jour.auth.gr/emmeis/?p=17298

https://www.ladylike.gr/women-today/ta-pragmata-poy-den-einai-feminismos/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΑ

ΠΑΠΑΤΖΙΛΑΚΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης