Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ 8ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ 8ης ΜΑΡΤΙΟΥ

 

Παρ’ όλες τις ραγδαίες και δραματικές εξελίξεις σε όλους σχεδόν τους τομείς της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής των σύγχρονων κοινωνιών, η σχέση ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα. Βέβαια στην εποχή μας μέσα από συνεχείς αγώνες οι γυναίκες έχουν καταφέρει να θεωρούνται ισόνομες και ισάξιες με το αντίθετο φύλο σε όλους τους τομείς ,όπως στην ανεξαρτησία, στην ελευθερία λόγου, στην εκπαίδευση καθώς και στον επαγγελματικό τομέα.

woman1

Η γυναίκα πάντα είχε τις ικανότητες, αλλά δεν είχε τις δυνατότητες να τις αξιοποιήσει. Ο 20ος αιώνας απελευθέρωσε τη γυναίκα από τις παραδόσεις που την κρατούσαν δέσμια στις διαταγές του άνδρα. Οι γυναίκες σήμερα απαιτούν όλο και περισσότερη δύναμη και μόρφωση. Στην παραγωγή, στα δυναμικά επαγγέλματα και κυρίως στα επαγγέλματα υπηρεσιών, η παρουσία τους αυξάνεται. Ακόμα, στον επιχειρηματικό χώρο κάνουν δυναμικά την εμφάνιση τους. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες γυναικείας απασχόλησης αυξήθηκαν καθώς και τα κίνητρα για γυναικεία απασχόληση. Το κοινωνικό περιβάλλον στο μεγαλύτερο ποσοστό του σήμερα δέχεται την εργαζόμενη γυναίκα και συζητά μαζί της τα προβλήματά της. Η γυναίκα σήμερα έχει το δικαίωμα να ψηφίζει, να σπουδάζει, να εργάζεται και να έχει πλήρη ισότητα με τον άνδρα.

woman2woman3woman4

Βέβαια, χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για να πετύχει η γυναίκα την άριστη βελτίωση της θέσης της. Αυτό όμως δεν εξαρτάται μόνο από τη γυναίκα. Απαραίτητη είναι και η βοήθεια από το κοινωνικό σύνολο. Από τα τέλη του 20ου αιώνα πολλά άλλαξαν, ωστόσο, αφού η εισροή γυναικείου πληθυσμού στους χώρους εργασίας αυξήθηκε σταθερά. Σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι μισθοί ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες έχουν κατά κανόνα εξισωθεί. Σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα οι κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις των γυναικών αντικατοπτρίζονται σαφώς στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Η ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

woman5

Η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910, ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

woman

Πηγές: http://zanneiolykeio.mysch.gr/project/project12_13/dikaivmata_women.pdf

https://www.efsyn.gr/politiki/234143_poia-einai-i-syghroni-gynaika-stin-ellada-toy-2020

https://www.offlinepost.gr/2019/09/22/%CE%B7-%CE%B8%CE%AD%CF%83%CE%B7- /

https://www.google.com/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fwww.ertopen.com%2Fnews%2Fellada%2Fitem%2F56182-sekes-8-martioy%2C-hmera-machhs-gia-ta-dikaiwmata-twn-

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fekloges%2Fdimotikes-ekloges-2019-5-oi-gynaikes-

 

ΠΑΝΤΕΛΙΔΟΥ ΒΑΣΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

ΠΑΠΑΤΖΙΛΑΚΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης