ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ

Συντακτική ομάδα: Ταξιάρχη Σοφία, Σαρκίσοβα Σοφία, Σταφυλίδου Σοφία

 

ΡΟΚ ΜΟΥΣΙΚΗ

        Ο όρος ροκ στη μουσική, χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα είδη που προέκυψαν από την εξέλιξη του είδους του rock and roll. Η μουσική ροκ (rock) στο σύνολό της, αποτελεί ένα είδος δημοφιλούς μουσικής που χαρακτηρίζεται συνήθως από έντονο ρυθμό και από ευδιάκριτη, χαρακτηριστική μελωδία φωνητικών η οποία συνοδεύεται συνήθως από ηλεκτρικές κιθάρες, ηλεκτρικό μπάσο και ντραμς. Πολλές φορές χρησιμοποιούνται και πληκτροφόρα όργανα, όπως πιάνο ή συνθεσάιζερ.

Η ροκ μουσική εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική και είχε ως βάση την τεχνοτροπία του Rhythm and Blues και το ρυθμό του rock and roll των αφροαμερικάνικων κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και το rockabilly, που ουσιαστικά ήταν η έκφραση των λευκών μέσω των προαναφερθέντων ειδών αφροαμερικανικής προέλευσης.

https://www.penna.gr/bizarre/6753-i-istoria-tis-rok

music1

https://images.app.goo.gl/VsBRVv8c86HvPQVC6

 

Μουσικά όργανα της Ροκ μουσικής

 

  1. Ηλεκτρική κιθάρα
  2. Ντραμς ή τύμπανα
  3. Ταμπούρο
  4. Τομ-τομ
  5. Μπάσο τύμπανο
  6. Κύμβαλα crash

music2

https://images.app.goo.gl/jrtfESUtrpxnzdZg8

Υποκατηγορίες:

 

Hard Rock

Ποια είναι η κύρια διαφορά μιας ροκ μπάντας με μια hard rock μπάντα; η κυριότερη διαφορά είναι στα σκληρά ντραμς και τις δυνατές κιθάρες. Αντίθετα με την ροκ, εδώ οι καλλιτέχνες πιέζουν για δυνατές φωνές και δυνατό τέμπο. Αυτή είναι η μουσική που θα βάλεις στο γυμναστήριο για να ανέβει η αδρεναλίνη!

 

Επίσης συνήθως οι hard rock μπάντες δημιουργούν και μια μπαλάντα η οποία φυσικά διαφέρει από τις κλασσικές ροκ. Αυτό το κομμάτι θα είναι δυνατό και επιθετικό με δυνατό ρεφρέν και έντονη ηλεκτρική κιθάρα.

 

Οι πιο σημαντικοί εκπρόσωποι είναι οι Velvet Revolver, οι Hinder και οι Buckcherry.

 

 

 

 

Rap-Rock

Αυτό το είδος γεννήθηκε στα τέλη του ’90 και είναι αυτό ακριβώς που λέει το όνομα του. Μπάντες κατάφεραν να συνδυάσουν το σκληρό πολιτικό rap με τις μελωδικές συνθέσεις του ροκ.

 

Με μια τεράστια ανάγκη να μιλήσουν για κοινωνικό πολιτικά θέματα κυρίως της Αμερικής αυτές οι μπάντες συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους επιτυγχάνοντας ένα δημιουργικό πάντρεμα.

 

Οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι είναι οι Linkin Park, οι Papa Roach, οι Limp Bizkit και φυσικά οι Rage Against the Machine με τα μοναδικά και επαναστατικά κομμάτια τους ενάντια στο κατεστημένο.

 

Alternative Metal

 

Αυτό το είδος άνθισε τη δεκαετία του ’70 με μπάντες όπως οι Black Sabbath και οι Led Zeppelin. Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μπάντες με παρόμοια αντίληψη του ροκ στα οποία κυριαρχούν μοναδικά σόλο και γρήγορο τέμπο.

 

Σε αντίθεση με τις μπάντες που επέλεξαν την σκοτεινή πλευρά του ροκ – death metal – το alternative metal θέλει να αγκαλιάσει το κλασσικό ροκ προσδίδοντας του πολύ μικρές μετατροπές. Συνήθως οι μπάντες που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία πειραματίζονται με διάφορους ήχους στο στούντιο και προσπαθούν να εισάγουν στοιχεία από την punk και την hip-hop μουσική σκηνή.

 

Οι πιο σημαντικοί εκπρόσωποι είναι οι Tool, οι Staind και φυσικά οι Korn.

 

 

 

 

 

 

 

Post-Grunge

Αγαπήσαμε αυτό το είδος τη δεκαετία του ’90 μέσα από σημαντικές μπάντες όπως οι Nirvana και οι Pearl Jam. Μέτριο τέμπο με πρωταγωνιστή τον τραγουδιστή ο οποίος τις περισσότερες φορές εκφράζει προσωπικές και φιλοσοφικές ανησυχίες. Σε αυτό το είδος συναντάμε ένα σύμπλεγμα μπαλάντας με επιθετική ροκ.

Άλλοι εκπρόσωποι του post-grunge είναι οι Nickelback, οι Creed, οι Shinedown και οι Tantric.

http://www.lunaticgods.sk/

 

 

 

Τα σύμβολα της Rock μουσικής:

music3

https://images.app.goo.gl/8P35fCDn6gneMpKx6

Τάσεις:

 

  1. Circles-Post Malone
  2. Memories-Maroon 5
  3. The Box-Roddy Ricch
  4. Someone you loved-Lewis Capaldi
  5. Roxanne-Arizona Zervas
  6. Good as hell-Lizzo
  7. Dance Monkey-Tones and I
  8.  HIGHEST IN THE ROOM-Travis Scott
  9. 10,000 Hours-Dan + Shay & Justin Bieber
  10. Lose you to love me-Selena Gomez

 

https://www.billboard.com/charts/hot-100

 

 

Συναυλίες:

 

1 Φεβρουαρίου: Newman Αθήνα @ Black Box Methodia

6 Φεβρουαρίου: The Membranes, Spinners Αθήνα @ Temple

7 Φεβρουαρίου: Wolves in the Throne room Αθήνα @ Gagarin 205

8-9-10 Φεβρουαρίου: Milo Z Αθήνα @ Half Note

15 Φεβρουαρίου: Κος Κ. Αθήνα @ BlackBox Studio

19 Φεβρουαρίου: The Mystery Lights, Bus Αθήνα @ Gagarin 205

28 Φεβρουαρίου: John, Μινέρβα Αθήνα @ Temple Athens

https://www.rocking.gr/agenda/2020/2

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης