Παύλος Μπογιατζής, Α5
Το bulling ή σχολικός εκφοβισμός είναι ίσως η πιο διαδεδομένη μορφή βίας στον κόσμο. Αυτό ξεκινά όταν ο θύτης πλησιάζει και πάει να πειράξει το θύμα, που συνήθως είναι ένα αδύναμο παιδί. Βέβαια, το bulling δεν έχει μόνο μία μορφή, το ξύλο. Εκφοβισμός θεωρούνται και οι βρισιές, τα παρατσούκλια, η λεκτική βία και οι απειλές.
Το θύμα δεν κάνει τίποτα γι” αυτό και αρχίζει να κλείνεται στον εαυτό του. Το παιδί δεν λέει τίποτα για τον εκφοβισμό που βιώνει στους γονείς ή στους καθηγητές του, γιατί φοβάται τα αντίποινα που μπορεί να υποστεί από το θύτη ή αισθάνεται πως είναι ένοχο και του αξίζει αυτή η δυσάρεστη κατάσταση. Αυτό έχει ως συνέπεια την κατάθλιψη, την απομόνωση, τη μοναξιά ενώ πολλά παιδιά οδηγούνται ακόμη και στην αυτοκτονία για να γλιτώσουν.
Όμως, υπάρχει τρόπος οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Ποιος είναι αυτός; Αρχικά οι γονείς πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να παρατηρήσουν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού τους. Σ΄ αυτή την περίπτωση οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με το παιδί και να το κάνουν να καταλάβει πως είναι δίπλα του για να το στηρίξουν.
Ο στόχος δεν είναι να τιμωρηθεί ο θύτης, αλλά να βοηθηθεί το παιδί που υποφέρει. Οι κηδεμόνες θα πρέπει να το επιβραβεύσουν για τις χρήσιμες πληροφορίες και να τηλεφωνήσουν στο σχολείο ώστε να ενημερωθούν και οι καθηγητές, ούτως ώστε να βοηθήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους.
Επιπλέον, οι συμμαθητές και οι φίλοι του παιδιού θα μπορούσαν να βοηθήσουν ενημερώνοντας τους γονείς για την κατάσταση που αντιμετωπίζει στο σχολικό περιβάλλον ο μαθητής ή μιλώντας στους καθηγητές.
Συμπερασματικά, με τις παραπάνω λύσεις, οι γονείς και τα ίδια τα παιδιά θα συμβάλουν στην επίλυση ενός τεράστιου σύγχρονου προβλήματος που στοιχειώνει για πολλά χρόνια εκατομμύρια μαθητές από όλο τον κόσμο και πρέπει επιτέλους να σταματήσει να εξαπλώνεται ακόμα περισσότερο. Έτσι, θα σταματήσουν οι θύτες να στοχεύουν καθημερινά αδύναμα παιδιά και να τα εκφοβίζουν συναισθηματικά και σωματικά.