Γιατί είναι σημαντικό το ERASMUS+ της Ελένης Σκρίπνικ

Στο σχολείο μας, το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου,  τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ευρωπαϊκά  προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι και τα προγράμματα Erasmus+. Οι περισσότεροις έχουν ακούσει αυτόν τον όρο αλλά  ίσως δεν γνωρίζουν σε τι ακριβώς αναφέρεται και ποια είναι τα οφέλη του.

Το Erasmus είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για την στήριξη της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και του αθλητισμού στην Ευρώπη που ξεκίνησε το 2014. Το πρόγραμμα Erasmus+ που ακολούθησε  πήρε το όνομά του από την αναγνωρισιμότητα του προγράμματος Erasmus στο πλαίσιο των προηγούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το νέο πρόγραμμα συνδυάζει όλα τα σημερινά προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη νεολαία όπως, μεταξύ άλλων, το ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης. Το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές, σε όλα τα επίπεδα σπουδών να μετακινηθούν για σπουδές σε συνεργαζόμενο Ίδρυμα του εξωτερικού με πλήρη αναγνώριση για το διάστημα των σπουδών τους. Προσφέρει ευκαιρίες κινητικότητας και συνεργασίας όσον αφορά τα εξής: 1) Τριτοβάθμια εκπαίδευση, 2) Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, 3) Σχολική εκπαίδευση, 4) Εκπαίδευση ενηλίκων, και τέλος 5)  Αθλητισμός.

Το Erasmus σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψεις τον κόσμο, να εξερευνήσεις νέες πτυχές, να προκαλέσεις τον εαυτό σου αλλά και να αυτοεξελιχθείς. Όλη αυτή η εμπειρία σου δίνει περισσότερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Το πρόγραμμα αυτό παρέχει, παράλληλα με τις γνώσεις, τη γνωριμία με την κουλτούρα και αξέχαστες στιγμές. Επιπλέον εκτός από την ευκαιρία που μπορεί να προσφέρει, το πρόγραμμα βοηθάει τους φοιτητές να επιλέξουν με περισσότερη βεβαιότητα την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν μετά το πανεπιστήμιο.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την αναγκαιότητα αυτού του προγράμματος καθώς φέρνει πίσω του μόνο θετικά αποτελέσματα. Δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να γευτούν μια καινούρια κουλτούρα, που ανοίγει ορίζοντες και προσανατολίζει. Ακόμη η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα Erasmus ενισχύει τους νέους, αυξάνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή τους  και την θέληση για αυτοβελτίωση.

Πηγές πληροφόρησης

http://erasmus.uop.gr/index.php/—-erasmus

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/el/about-erasmus/what-is-erasmus

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης