Εξαρτήσεις: Μύθοι Και Πραγματικότητα

Πριν από μερικές μέρες οι μαθητές του τμήματός μας (Γ3) παρακολουθήσαμε το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Εξαρτήσεις: Μύθοι Και Πραγματικότητα», που είναι ενταγμένο στις εκπαιδευτικές δράσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» . Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπονήθηκε και υλοποιείται από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας «Ελπίδα Ζωής» σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εφήβων πάνω σε θέματα πρόληψης των εξαρτητικών συμπεριφορών .

Με την καθοδήγηση της κοινωνικής λειτουργού κ. Μάρκου, δουλεύοντας σε μικρές ομάδες,  μιλήσαμε για όλο το φάσμα των εξαρτήσεων, ορίσαμε τι αποτελεί εξάρτηση, διακρίναμε τα είδη των εξαρτήσεων και εμβαθύναμε στους λόγους που οδηγούν ένα άτομο σε εξαρτητική συμπεριφορά.  Τέλος, και πιο σημαντικό, εντοπίσαμε τις «φωλιές» ασφαλείας που μπορεί να αναζητήσει κάποιος μακριά από τις εξαρτήσεις.

Φεύγοντας από το χώρο της Βιβλιοθήκης  είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η εξάρτηση δεν είναι ένα είδος ασθένειας, αλλά η καθαρή επιλογή στα χέρια του καθενός, που αποφασίζει αν επιθυμεί να είναι ελεύθερος ή υπόδουλος μιας δυνατής επιθυμίας . Και επειδή η πρόληψη είναι πιο σημαντική από τη θεραπεία, είναι καλύτερο εμείς οι έφηβοι να θέτουμε εγκαίρως τα ερωτήματα για θέματα που μας απασχολούν και να παίρνουμε τις απαντήσεις από ανθρώπους που είναι γνώστες .

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης