Πελέ, ο Θρύλος του Δημήτρη Μπρέγιαννου

Πολλοί σίγουρα θα γνωρίζουν τον γνωστό βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Pele, έναν θρυλικό παίκτη της εθνικής Βραζιλίας ο οποίος στα 18 του χρόνια κατάφερε να παίξει στην εθνική της χώρας του ως δεύτερος επιθετικός – stricker και να σκοράρει 1000 γκολ με την φανέλα της  SANTOS.

  Το πραγματικο του όνομα ήταν  Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο και γεννήθηκε στην Βραζιλία το 1940, στις 23 Οκτωβρίου, στην πόλη Τρες Κορασόες, στις φαβέλες. Ο νεαρός τότε Πελέ αγαπούσε το ποδόσφαιρο. Έτσι, παίζοντας ποδόσφαιρο με τους φίλους του δίπλα από τις γραμμές του τρένου βρήκε μια παλιά ξεφούσκωτη, αλλά δερμάτινη, μπάλα και την πήρε. Αξίζει να σημειωθεί πως ως τότε έπαιζαν με μια αυτοσχέδια μπάλα, φτιαγμένη από χαρτί και πανιά. Πελέ στα λατινικά θα πει δέρμα, και του έβγαλαν το παρατσούκλι “δέρμα” επειδή βρήκε την δερμάτινη αυτή μπάλα.

Ο Πελέ στο σχολείο κατάφερε να πάει μόνο μέχρι την τετάρτη τάξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, άρα δεν ήξερε πολλά γράμματα. Όμως, στην αρχή της εφηβείας του γνώρισε τον πρώην διεθνή βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του 1930 Βαλντεμάρ ντε Μπρίτο, που ανέλαβε να δημιουργήσει την ομάδα νέων της Μπαουρού (Baquinho), κάτι που υλοποιήθηκε με τον πρώτο αγώνα το Σεπτέμβριο του 1953. Στην ομάδα νέων έπαιξε για περίπου δύο χρόνια εντυπωσιάζοντας από το δεύτερο κιόλας αγώνα και κερδίζοντας δύο τίτλους. Αυτή ήταν η αρχή ενός θρύλου.

Pele-Best-Goals-Career-1

Μετά την κατάκτηση τίτλων, ο Πελέ έφτασε στην Σάντος στις 8 Αυγούστου 1956, μια πόλη 200.000 κατοίκων που διέθετε ομαδα. Ο Πελέ έπαιζε με το νούμερο 10 και αποκαλούνταν από τους συμπαίκτες του ως “βενζίνη” , διότι έκανε την ομάδα του πιο λειτουργική-  με λίγα λόγια ήταν ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ομάδα του και στους συμπαίκτες του. Το 1958 πήρε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ . Επόμενη στάση για αυτόν ήταν η Ίντερ η οποία πλήρωσε ένα τεράστιο ποσό για να τον εξασφαλίσει , όμως αυτή η συμφωνία ματαιώθηκε μετά από μια βανδαλιστική επίθεση στα γραφεία της Σάντος .Αφού έπαιξε περίπου 6 χρόνια εκεί, αποσύρθηκε. Το 1975, και ενώ είχε αποσυρθεί για οκτώ μήνες από το ποδόσφαιρο, ο Πελέ επέστρεψε στα γήπεδα με τη Νιου Γιορκ Κόσμος – συμφωνία που υπογράφηκε στις Βερμούδες και ανακοινώθηκε στις 10 Ιουνίου 1979 και που του προσέφερε, με την έγκριση της κυβέρνησης της Βραζιλίας, σύμβαση ύψους περίπου 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων για τρία χρόνια. Έτσι ο Πελέ κατάφερε να υπογράψει συμβόλαιο και με μια άλλη ομάδα η οποία από ό,τι φαίνεται είχε  επενδύσει πολλά σε αυτόν.

Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, τέλος,  χαρακτηρίστηκε από την FIFA ως ο “βασιλιάς της μπάλας».Το 1977, ο ΟΗΕ του έδωσε τον τίτλο «πρεσβευτής στον κόσμο» ή, πιο απλά, “πολίτης του κόσμου”.

Στις 29 Δεκεμβρίου 2022, σε ηλικία 82 ετών ο Πελέ εγκατέλειψε τη μάχη με τον καρκίνο. Δεν πρόκειται να ξεχαστεί ποτέ διότι υπήρξε ο πρώτος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου κι εκείνος, ο οποίος όσοι τον είδαν να παίζει, λένε ότι ήταν ο καλύτερος όλων των εποχών.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο «… πέτυχε την αθανασία εδώ και πολύ καιρό και ως εκ τούτου θα είναι μαζί μας για την αιωνιότητα.»

 

https://el.wikipedia.org/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης