Πυγμαχία από τις Ελένη-Ιωάννα Ντόκου , Άννα Ταβουσιάδη και Ρόμα Σαμκουρασβίλι

Η πυγμαχία είναι ένα σπορ τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλές με τους νέους ως ένας τρόπος άθλησης και διατήρησης καλής φυσικής κατάστασης. Τρεις μαθητές  επιχειρούν να ανακαλύψουν περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

Πυγμαχία – Box     από τις Ελένη – Ιωάννα Ντόκου και Άννα Ταβουσιάδη

Η πυγμαχία, κοινώς μποξ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα και μαχητικές πολεμικές τέχνες, που στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά κτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης ο καθένας τον αντίπαλό του. Σε όλα τα είδη αγώνων απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη (δηλαδή χαμηλότερα από τους γοφούς), στην πλάτη, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στον αυχένα. Η διαφορά του με το kick-box είναι πως στο box απαγορεύονται τα χτυπήματα με τα πόδια.Σχολες Μποξ στο Περιστέρι στην Αθήνα - Πυγμαχία & Kick Boxing Περιστέρι |  Fight Academy Club

Ιστορική Εξέλιξη

Οι πρώτες απεικονίσεις πυγμαχίας βρέθηκαν σε έναν αρχαίο ναό στη Σουμερία και χρονολογούνται περίπου στο 5000π.Χ.  Παράλληλα διάφορες απεικονίσεις πυγμαχίας του 3000π.Χ. έχουν βρεθεί στην Αίγυπτο. Το 900π.Χ. η πυγμαχία εξελίχθηκε σε μεγάλο βαθμό από λαούς της θάλασσας. Η πυγμαχία έγινε για πρώτη φορά ολυμπιακό αγώνισμα το 688 π.Χ. στους 23ους Ολυμπιακούς αγώνες. Την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας η πυγμαχία έγινε αιματηρό αγώνισμα, αφού γίνονταν με γάντια εξοπλισμένα με μολυβένιες αιχμές. Η αιματηρή αυτή μορφή της πυγμαχίας απαγορεύτηκε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο. Μετά την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το άθλημα της πυγμαχίας έχασε την αίγλη του και από κει και ύστερα δεν υπάρχουν πολλά τεκμήρια για αγώνες. Στη Γερμανία του Μεσαίωνα έχουμε αναπαραστάσεις της τεχνικής της πυγμαχίας σε ένα εγχειρίδιο του Άλμπρεχτ Ντύρερ περί ξιφομαχίας, το οποίο παρήγγειλε ο αυτοκράτορας Μαξιμίλιαν. Η σύγχρονη μορφή της πυγμαχίας πήρε τη μορφή της στην Αγγλία του 1700. Το 1719, ο Τζέημς Φιγγ που ήταν δάσκαλος της ξιφασκίας ανέλαβε τον τίτλο του «Champion of England» της πυγμαχίας και ίδρυσε το πρώτο αθλητικό γυμναστήριο για αυτό το άθλημα. Η πυγμαχία γυναικών χρονολογείται από το 1994.

Αγωνίσματα

Σε κάθε αγώνα πραγματοποιούνται 3 γύροι με διάλειμμα ενός λεπτού μεταξύ τους. Τα επαγγελματικά παιχνίδια περιλαμβάνουν 4-12 γύρους των τριών λεπτών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι συναντήσεις έχουν 3 γύρους. Η νίκη καθορίζεται με διάφορους τρόπους: με απόφαση των διαιτητών σύμφωνα με τα χτυπήματα που έχει δεχτεί ένας πυγμάχος στον αγώνα, με νοκ-άουτ (όταν ο αθλητής πέσει κάτω και δεν καταφέρει να σηκωθεί μέσα σε 10 δευτερόλεπτα), με διακοπή του αγώνα αν εγκαταλείψει ένας από τους αντιπάλους ή με τον αποκλεισμό του ενός αντιπάλου. Ο αποκλεισμός ή ντισκαλιφιέ ή DQ, παραχωρείται για αντιαθλητική συμπεριφορά ή για πολλά τεχνικά φάουλ.

Πηγές πληροφόρησης:

https://el.wikipedia.org/wiki/Πυγμαχία

Το μπόξ     από τον Ρόμα Σαμκουρασβίλι

Η πυγμαχία, κοινώς μποξ, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αγωνίσματα και μαχητικές πολεμικές τέχνες, που στηρίζεται στην ικανότητα των αντιπάλων να αντικρούσουν μόνο με τις γροθιές τους ο ένας τον άλλο και να καταφέρουν, με εύστοχα και γερά χτυπήματα, να βγάλουν εκτός μάχης ο καθένας τον αντίπαλό του. Σε όλα τα είδη αγώνων απαγορεύονται τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη (δηλαδή χαμηλότερα από τους γοφούς), στην πλάτη, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή στον αυχένα.

Κάθε αγώνας έχει τρεις γύρους με διάλειμμα ενός λεπτού μεταξύ τους. Τα επαγγελματικά παιχνίδια περιλαμβάνουν 4 έως 12 γύρους των τριών λεπτών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι συναντήσεις έχουν 3 γύρους των τριών λεπτών. Η νίκη καθορίζεται με διάφορους τρόπους: με απόφαση των διαιτητών σύμφωνα με τα χτυπήματα που έχει δεχτεί ένας πυγμάχος στον αγώνα, με νοκ-άουτ (όταν ο αθλητής πέσει κάτω και δεν καταφέρει να σηκωθεί μέσα σε 10 δευτερόλεπτα), με διακοπή του αγώνα αν εγκαταλείψει ένας από τους αντιπάλους ή με τον αποκλεισμό του ενός αντιπάλου.

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ καλό άθλημα για να κρατιέσαι σε φόρμα, να εκπαιδεύεσαι στην  αυτοάμυνα,  να περνάς ευχάριστα την ώρα σου, να δημιουργείς όμορφες αναμνήσεις, να μαθαίνεις να είσαι πειθαρχημένος και να γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους.

Πηγές πληροφόρησης

https://www.google.com/search?q=%CE%BC%CF%80%CE%BF%CE%BE+%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B1&rlz=1C1PRFI_enGR806GR812&sxsrf=AJOqlzVvfHyLM0iOHDxK0b5xdiXNhsulLQ:1677776459196&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjJnPOu3L39AhUIQ_EDHSY4AbQQ_AUoAXoECAIQAw&biw=1440&bih=733&dpr=1#imgrc=ur-51qWbdoPRcM

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης