Η μόλυνση του περιβάλλοντος από τον Σταύρο Καρκαλέμη

Στις μέρες μας αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό και μεγάλο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που απειλεί να καταστρέψει την ομορφιά και τη γαλήνη της ζωής μας. Ένα πρόβλημα που γεννήθηκε στη σύγχρονη πολιτισμένη ζωή μας και συνδέεται ίσως με την ανάπτυξη της τεχνολογίας. Είναι το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε μεγάλα αστικά κέντρα και προκλήθηκε έτσι η αστυφιλία. Εγκατέλειψαν τις μικρές τους πόλεις, τα χωριά τους και έφυγαν για τις μεγάλες πολιτείες όπου πίστεψαν πως θα ζήσουν μια καλύτερη και πιο άνετη ζωή. Έτσι μαζεύτηκαν στις πολυκατοικίες και περιορίστηκαν σε λίγα τετραγωνικά μέτρα για να ζήσουν στις πόλεις που γέμισαν ασφυκτικά από ανθρώπους που ζητούσαν εργασία για να επιβιώσουν.  Οι ανάγκες της ζωής δημιούργησαν όλο και περισσότερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Έτσι οι πόλεις γέμισαν εργοστάσια κάθε φύσεως που απασχολούν μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού.

Τα εργοστάσια όμως είναι ο κυριότερος παράγοντας για τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα διάφορα βιομηχανικά απόβλητα ρίχνονται στη θάλασσα και καταστρέφουν τις ακτές μας. Σκοτώνουν τα ψάρια με τις διάφορες χημικές τους ουσίες και συγχρόνως δηλητηριάζουν τον αέρα που αναπνέουμε. Μαύρα σύννεφα καλύπτουν τις πόλεις μας και σκοτεινιάζουν το γαλάζιο ουρανό. Τα εργοστάσια, λοιπόν, είναι η μεγαλύτερη αιτία της μόλυνσης της ατμόσφαιρας.

Η αστυφιλία δημιούργησε κι ένα σωρό άλλα προβλήματα όπως π.χ. το συγκοινωνιακό. Υπάρχουν ταλαιπωρίες και δυσκολίες στην κίνηση και σοβαρή μόλυνση από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων. Οι δρόμοι και τα σπίτια όλα μαύρισαν. Πηγή μόλυνσης είναι και τα σκουπίδια που γεμίζουν τους δρόμους καθημερινά. Και δυστυχώς οι άνθρωποι δεν καταστρέφουν μόνο τις πόλεις τους αλλά και την εξοχή όπου φεύγουν για να ζήσουν λίγες ώρες ξέγνοιαστοι και χαρούμενοι. Γεμίζουν τα δάση και τις θάλασσες με ένα σωρό σκουπίδια και ακαθαρσίες, μολύνοντας και καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Το πρόβλημα της μόλυνσης μπορεί να λυθεί μόνο αν οι άνθρωποι αποφασίσουν να πάρουν οι ίδιοι ορισμένα μέτρα. Το πρόβλημα των βιομηχανικών αποβλήτων μπορεί να λυθεί εύκολα φτάνει οι βιομηχανικές μονάδες να μην βρίσκονται μέσα στις πόλεις αλλά σε ιδιαίτερες τοποθεσίες εντελώς απομονωμένες από τις πόλεις. Ένα όμως πρόβλημα που είναι δύσκολο να λυθεί είναι αυτό της ραδιενέργειας που οφείλεται στα απόβλητα  από τις πυρηνικές δοκιμές κ.ά. Το πρόβλημα των καυσαερίων των αυτοκινήτων μπορεί να περιοριστεί μόνο αν περιοριστεί η αστυφιλία. Για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι άνθρωποι στις πόλεις πρέπει να φτιαχτούν πολλά πάρκα. Σε ορισμένες σύγχρονες μεγαλουπόλεις κάνουν τεράστιες προσπάθειες να διατηρήσουν καθαρή την ατμόσφαιρα εκμεταλλευόμενοι με χρήσιμο τρόπο τα σκουπίδια. Αντί να πετάνε τα σκουπίδια και να καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις τα χρησιμοποιούν στη βιομηχανία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.

Για το τεράστιο αυτό πρόβλημα της μόλυνσης μοναδικός υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος που στην προσπάθειά του να ζήσει πιο άνετα και πιο σύγχρονα παραβίασε ορισμένους κανόνες και αδιαφόρησε για τη φύση. Έτσι βρέθηκε μπροστά στο τρομακτικό θέαμα της καταστροφής του φυσικού χώρου όπου ζει. Για όλα αυτά, το πρόβλημα της μόλυνσης  και ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να γίνουν συνείδηση σ’ όλους μας γιατί οι άνθρωποι το προκάλεσαν και μόνο οι άνθρωποι μπορούν να το λύσουν.

Πηγή πληροφορησης:

https://sites.google.com/site/prostasiaprolipsi/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης