Συνέντευξη από τον Περικλή Παπαποστόλου.

IMG_20161019_120629

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο; Υπήρχε στήριξη από την οικογένεια σας;

Βεβαίως μεγάλη στήριξη. Όλα ξεκίνησαν από την οικογένεια μου. Ο πατέρας μου ήταν αυτός που με προώθησε σε αυτό το άθλημα το οποίο μου άρεσε και εμένα και ασχολήθηκα επαγγελματικά γιατί είναι η δουλειά μου αυτή.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ομάδα που θα θέλατε ποτέ να προπονήσετε;

Όλοι ξέρετε ότι υπάρχουν μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα. Σίγουρα  για έναν προπονητή που ξεκινάει μια τέτοια καριέρα είναι σημαντικό να μπορεί να προπονήσει μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ η ΑΕΚ  και άλλες ομάδες που δεν υστερούν σε αθλητικές εγκαταστάσεις ἡ σε νοοτροπία γιατί παίζει σημαντικό ρόλο. Σε μια από αυτές θα ήθελα να ασχοληθώ.

Η αγαπημένη σας ποια είναι;

Δεν έχω πολύ αγαπημένες ομάδες γιατί  η ζωή ενός ποδοσφαιριστή ο οποίος ζει την οικογένεια του από αυτό δεν μπορεί να έχει αγαπημένη ομάδα.

Σε ποιες ομάδες έχετε παίξει και ποιες σας άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις;

Ξεκίνησα σε ηλικία 14 χρονών στη Κέρκυρα από τη μικρή της ομάδα η οποία τώρα είναι στην Α εθνική. Στη συνέχεια έφυγα από εκεί και πήγα στον Αθηναϊκό και άρχισε ένα ταξίδι. Έφυγα από εκεί ήρθα στη Ναύπακτο το 1999-2000  στη συνέχεια  έφυγα ξανά από εδώ πήγα στον Εθνικό Αστέρα στην Αθηνά γύρισα στην Κέρκυρα στον τόπο τον οποίο μεγάλωσα και τον ΑΟ Κέρκυρα που τον ανεβάσαμε Γ, Β, Α εθνική. Στη συνέχεια πήγα στην Αναγέννηση Άρτας, από εκεί έφυγα και πήγα στον Παναιτωλικό, από το Παναιτωλικό πήγα στον Διαγόρα  Ρόδου και ξαναγύρισα στον Παναιτωλικό. Στη συνέχεια πήγα στην Παναχαϊκή  και αργότερα  γύρισα να κλίσω την καριέρα μου στον Ναυπακτιακὁ  το 2010. Από τότε είμαι πέντε χρονιά στο Αντίρριο προπονητής και  φέτος είπα να κάνω μια αλλαγή και να έρθω στο Ναυπακτιακὁ  Αστέρα.

Ποια προσόντα πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει ένα παιδί για να γίνει μελλοντικός ποδοσφαιριστής;

Βασικό για εμένα προσόν είναι το μυαλό. Με αυτό εννοώ ότι χωρίς το μυαλό δεν γίνεται τίποτα. Το μυαλό όλοι το έχουμε αλλά κάποιοι το αξιοποιούν περισσότερο. Έχω πει ότι το μυαλό είναι αυτό που παίζει ποδόσφαιρο και τα πόδια είναι τα εργαλεία. Προσόντα και ταλέντο έχουν όλοι, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο άλλα και σε άλλα αθλήματα. Βέβαια το ομαδικό είναι διαφορετικό από το ατομικό. Άλλο να παίζεις ένα άθλημα που είσαι ένας με έναν και άλλο να παίζεις ομαδικά όπως στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ. Στο ομαδικό οι καταστάσεις αλλάζουν. Όμως όπως είπα το μυαλό είναι το βασικό, γιατί μπορείς σαν προπονητής να περάσεις στον αθλητή κάποια πράγματα τα οποία το ποδόσφαιρο που δεν είναι μόνο να κλωτσάω μια μπάλα και να τρέχω άλλα είναι τακτικές. Παίζει μεγάλο ρόλο η ομαδικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία μέσα σε ένα χώρο που είστε πολλά άτομα αν δεν επικοινωνείτε μεταξύ σας δεν υπάρχει περίπτωση να πάρετε μια απόφαση αν δεν συνεργαστείτε μεταξύ σας. Σίγουρα για να υπάρχει συνεργασία απαιτείται χρόνος γι’ αυτό και οι μεγάλες ομάδες χρειάζονται χρόνο. Άλλο να υπάρξει ένας πρόεδρος ή μια διοίκηση που έχει την οικονομική άνεση να αγοράσει κάποιους ποδοσφαιριστές, μια καλή ομάδα και ένα  προπονητή γιατί όπως ξέρετε όλοι οι ξένοι έχουν καλύτερους παίχτες από τους Έλληνες, γιατί έχουν λειτουργήσει σωστά από μικρές ηλικίες. Έχουν καλύτερες υποδομές από τις δίκες μας, έχουν καλύτερες και μεγαλύτερες ακαδημίες και οι ξένοι παράγοντες ρίχνουν βάρος στις ακαδημίες γι’ αυτό και όταν ήρθα στον Ναυπακτιακό Αστέρα δημιούργησα τις ακαδημίες του Ναυπακτιακού. Στο Αντίρριο τα πέντε αυτά χρονιά υπήρχαν οι ακαδημίες γιατί μια ομάδα δεν μπορεί να μην έχει ακαδημίες.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας  ποδοσφαιριστής;

Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζετε ότι οι δυο καλύτεροι παίχτες αυτή τη στιγμή είναι ο Μessi και ο Ronaldo. Αυτοί οι δυο είναι δυο άνθρωποι διαφορετικοί. Ο ένας είχε το ταλέντο σε μεγάλο βαθμό και το ανέπτυξε ενώ ο άλλος δεν είχε  τόσο μεγάλο ταλέντο αλλά με την τόσο μεγάλη προσπάθεια έγινε καλύτερος από τον προηγούμενο.  Άρα καταλαβαίνετε ότι χωρίς δουλειά δεν γίνετε τίποτα. Ο Ronaldo στα πρώτα του χρόνια ήταν εγωιστής αλλά στη συνέχεια κατάλαβε ότι χωρίς την ομαδικότητα δεν γίνετε.

IMG_20161019_120629

Μετά από 5 χρόνια στον Ατρόμητο Αντιρρίου αποφασίσατε να έρθετε στον Ναυπακτιακό  Αστέρα! Πώς πήρατε μια τέτοια μεγάλη απόφαση;

Ξέρετε ότι και εσείς οι ίδιοι αν σκεφτείτε πως και θα το καταλάβετε αργότερα μεγαλώνοντας όταν θα πάτε να σπουδάσετε και όταν θα τελειώσετε τις σπουδές σας, ότι είναι ωραίο στη ζωή να αλλάζετε πράγματα. Αλλάζετε πράγματα ώστε να σας ανανεώνουνε έτσι ώστε να σας κάνουν να έχετε περισσότερες φιλοδοξίες. Είναι ο απλός ο λόγος, ο λόγος που έφυγα από τον Ατρόμητο μετά από 5 χρόνια και ήρθα στον Ναυπακτιακό είναι ότι ήταν πολλά τα χρόνια νομίζω ότι ένας κύκλος έκλεισε εκεί και ένας καινούριος κύκλος άνοιξε εδώ. Αυτός είναι ο λόγος που έφυγα από τον Ατρόμητο δεν ήταν κανένας άλλος, ούτε είχα προβλήματα με κάποιον, ούτε με τους παράγοντες για να καταλάβετε πως λειτουργούν οι ομάδες όπως και εσείς  με τους καθηγητές σας. Οι καθηγητές είναι εδώ αύριο μπορεί να έρθει καινούριος μπορεί να αλλάξουνε εμείς δεν αλλάζουμε, εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπος ζωής μας για να γίνει καλύτερος άρα αν δεν παίρνατε καλά κάντε κάτι ώστε, αλλάξτε κάτι και όταν λέω αλλάξτε κάτι αλλάξτε κάτι μικρό μια τσάντα ένα παπούτσι ένα πρόγραμμα στον υπολογιστή σας απλά πραγματάκια μην νομίζετε ότι μπορείτε να αλλάξετε πολλά μακάρι να μπορούσαμε αλλά και κάτι μικρό να αλλάξετε το χτένισμα σας και κάτι μικρό να αλλάξετε έχει σημασία αλλάζει η ψυχολογία είναι αυτό που μας κάνει και κάνουμε πάρα πολλά πράγματα.

Μετά από 5 χρόνια ξανά συστάθηκε το τμήμα των Ακαδημιών του Ναυπακτιακού Αστέρα. Ποια είναι η γνώμη σας;

Όπως σας είπα και πριν δεν νοείται ομάδα είτε μεγάλη είτε μικρή είτε με ιστορία μεγάλη ή μικρή να μην έχει ακαδημίες είναι όπως είναι το σχολείο, είναι δυνατόν να μην έχει πρώτη γυμνασίου και να έχει τρίτη όλα ξεκινάνε από χαμηλά από την αρχή νομίζω ότι χωρίς ακαδημίες μια ομάδα δεν μπορεί να προχωρήσει δεν έχει μέλλον, το είπα και πριν ότι παράγοντες υπάρχουν σε μια ομάδα και έχουνε χρήματα και φέρνουνε ποδοσφαιριστές με λεφτά θα το κάνουν 1,2,3 δεν μπορούν να το κάνουν 13 άρα μια ομάδα πρέπει να έχει ακαδημίες έτσι ώστε να αντλεί από τις ακαδημίες τις παίχτες για την μεγάλη ομάδα για να μην χρειαστεί η εκάστοτε διοίκηση να βάζει χρήματα τα οποία μπορούν να χρειαστούν αλλού και βασικό γιατί αυτά τα χρήματα να μην τα παίρνουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι από τις ακαδημίες της ντόπιοι και να τα παίρνουν  ξένοι ποδοσφαιριστές.

Ποια πορεία πιστεύετέ ότι θα έχει ο Ναυπακτιακός Αστέρας  φέτος;

Επειδή ο Ναυπακτιακός έχει μια ιστορία, το 1999-2000 υπήρξαμε Β΄ εθνική και είχα την τύχη να είμαι εδώ και θα καταλάβετε ότι είναι σημαντικό αυτό γιατί έχει γεμίσει η πόλη από ανθρώπους καινούριους, ήρθε σε εισαγωγικά κάποιος τουρισμός με τις υπόλοιπες μεγάλες ομάδες που ήρθαν να παίξουνε στην Ναύπακτο και αυτό είναι σημαντικό κομμάτι γιατί βοηθάει και την πόλη.

Τι προσόντα πρέπει να έχει ένας προπονητής;

Δεν χρειάζεται προσόντα. Βελτιώνεται μέσω διαβάσματος, υπάρχουν και διπλώματά. Στην Ελλάδα υπάρχουν τα διπλώματα UEFA υπάρχουν το UEFA C, UEFA B, UEFA A, UEFA A+. Εγώ πήγα στο πρώτο που είναι για ακαδημίες σε 5-6 μήνες θα  πάω στο UEFA B που είναι για Γ’ εθνική και το UEFA A που είναι για Β ‘εθνική και το UEFA A+ που είναι για Α’ εθνική και υπάρχει άλλο ένα το UEFA A ELITE που είναι για Ευρώπη.

Το ίδιο γίνεται και με το δίπλωμα του βοηθού του προπονητή;

Είναι σχεδόν το ίδιο πράγμα, δηλαδή αν αυτή τη στιγμή υπάρξει ένας προπονητής στην Α΄ εθνική και μου πει θέλω να έρθεις για βοηθός πρέπει να έχω δίπλωμα χωρίς δίπλωμα δεν μπορώ να πάω. Είναι μια διαδικασία δηλαδή δεν μπορεί να πάει ο οποιοσδήποτε να γίνει προπονητής ειδικά στις μεγάλες ομάδες δεν το συζητάμε και στις μικρές ομάδες για να γίνεις προπονητής πάει να πει ότι έχεις κάτι δηλαδή τι θα διδάξεις στα παιδιά, βέβαια αυτό τα προηγούμενα χρόνια δεν γινόταν για αυτό τώρα το ελέγχουν, για αυτό υπάρχουν ομοσπονδίες, σε κάθε νομό υπάρχει ο σύνδεσμος προπονητών ο οποίος ελέγχει ποιοι είναι στις ομάδες και είναι σημαντικό γιατί φαντάσου ο καθένας να μπορούσε να πάει να προπονήσει και όπως σου λέω ότι χωρίς να έχω τίποτα με κανέναν πάει ένα σιδεράς να προπονήσει μια ομάδα γ΄ τοπικό τι θα διδάξει στα παιδιά και αν το διδάξει λάθος από την αρχή γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός φανταστείτε τα παιδιά αυτά όταν θα πάνε 25 θα τα πάρει 17 τι θα διδάξει ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να είναι και ο καλύτερος από  εμένα δεν έχει σημασία αυτό λέω απλώς ένα παράδειγμα το ότι πρέπει να είναι πιστοποιημένος έτσι ώστε να έχει σπουδάσει αυτό και να διδάξει στα παιδιά ότι το σωστό είναι αυτό και όχι να χτυπήσω τον αντίπαλο το σωστό είναι αν τον χτυπήσω να του δώσω το χέρι, να τον σηκώσω και να συνεχίσω το παιχνίδι μου, αν του διδάξει κάτι άλλο όπως να τον χτυπήσει και να τον φτύσει τι θα κάνει όταν φτάσει 25 χρονών, δε θα βγάλει μαχαίρι. Άρα πρέπει να είναι πιστοποιημένος κάποιος για να ξεκινήσει αυτό και όπως λες και ο βοηθός πρέπει να είναι πιστοποιημένος.

Η εμπειρία στο ποδόσφαιρο σαν παίχτης είναι υποχρεωτική;

Μακάρι να υπήρχε τρόπος να αγοράζαμε την εμπειρία σε ότι κάνουμε γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι η εμπειρία χτίζεται και αποκτείτε όπως και η αξιοπρέπεια θα καταλάβετε αργότερα, δεν μπορεί κανένας να περάσει πάνω από εσάς. Η εμπειρία όμως είναι μεγάλο πράγμα φανταστείτε ότι εσείς είστε 15 χρονών. Εμείς μείναμε μια χρονιά πίσω λόγω ποδοσφαίρου στην ηλικία μου έπαιξα και Εθνική Ελλάδος, Εθνική παίδων όταν ήμουν στην ηλικία σας, έμεινα από απουσίες. Στην ηλικία σας λοιπόν έχασα μια χρονιά λόγω ποδοσφαίρου και όχι λόγω μαθημάτων αν και δεν μου άρεσε πολύ το διάβασμα όμως είχα το ποδόσφαιρο το οποίο 19 χρονών έφυγα από το σπίτι μου και είχα τα δικά μου χρήματα. Όταν αποκτήσετε τα δικά σας χρήματα θα καταλάβετε τι λέω και συνεχίζω και λέω ότι δεν χρειάζεται να ξέρεις ποδόσφαιρο σε βοηθάει πάρα πολύ αλλά το να εξελίσσεσαι είναι αυτό, το να διαβάζεις, το να πηγαίνεις να κάνεις καινούργια πράγματα, να βγάζεις όλα τα διπλώματα, να κοιτάς βίντεο, ποια είναι η δουλειά σου στο ποδόσφαιρο, να κοιτάς τις άλλες ομάδες, να κοιτάς πως παίζουνε, να μην έχεις παρωπίδες και να κοιτάς μόνα αυτό που θέλεις εσύ όχι να κοιτάς και τα υπόλοιπα δεν γίνεται εδώ μέσα να μην είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον ή χειρότερος από τον άλλον εσύ τι θα πράξεις θα του βάλεις τρικλοποδιά μόνο και μόνο επειδή είναι καλύτερος από εσένα;  Ή να εξελιχθείς και να γίνεις καλύτερος από αυτόν; Γιατί εδώ στην Ναύπακτο που ζούμε όταν λέμε μια κουβέντα την περνάμε από κόσκινο και το τόσο το κάνουμε τόσο Γιατί λοιπόν εσείς να θεωρήσετε ότι αυτό που λέει ο φίλος σας για κάποιον άλλον είναι σίγουρα αυτό είστε σίγουροι ότι έχει πει αλήθεια για τον φίλο σας και γιατί εσείς οι ίδιοι να μην ρωτήσετε τον δικό σας τον φίλο αν έχει πει εκείνο που είπε γιατί έχω μάθει κάτι στη ζωή μου αν δε το δω με τα μάτια μου και δε το ακούσω με τα αυτιά μου δε θα χρειαστεί να κάνω κριτική. Αυτό το έμαθα από την εμπειρία μου και όχι από τους Η/Υ, εμείς δεν είχαμε τότε υπολογιστές. Βέβαια παιδιά το ίντερνετ δεν φτιάχνει μόνο χαλάει κιόλας και το ξέρετέ πολύ καλά σε οποιουσδήποτε τομείς τσεκάρεται τα πάντα, το οτιδήποτε, μην παίρνεται αποφάσεις χωρίς να σκέφτεστε και μην μιλάτε χωρίς να βάλετε την γλώσσα στο μυαλό σας έχει σημασία για καθετί, κανένας δεν είναι καλύτερος από τον άλλον μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Έχετε μια προσωπικότητα να την εξελίσσετε πάντα, σε ότι κάνετε. Τίποτα δεν σταματάει στην ζωή και το ξέρετε όπως και η πληροφορική εξελίσσετε επειδή κάνετε αυτό το μάθημα κάθε χρόνο κάνετε καινούργια πράγματα, κάνετε κάτι άλλο, ένα καινούργιο πρόγραμμα βγήκε το Facebook μια καινούργια μόδα. Ο κύριος Zuckerberg έχει γίνει δισεκατομμυριούχος από εμάς, το Facebook όμως μας έχει χαλάσει πάρα πολύ γιατί δεν ξέρουμε να το χρησιμοποιούμε.

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top