Τα χωριά της Ναυπάκτου

τερψιθεα

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

Η Ναύπακτος είναι παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στον Κορινθιακό κόλπο. Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και στις εκβολές του ποταμού Μόρνου αποτελεί μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις που γνώρισε περιόδους μεγάλης ακμής και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την άρτια οχύρωσή της, η οποία ξεκινά από το λιμάνι, συνεχίζεται με τρία αλλεπάλληλα τείχη και καταλήγει στο κάστρο. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Η Τερψιθέα

 

Έχει υψόμετρο 800 μέτρα (στους επίσημους πίνακες 740). Το κλίμα είναι ήπιο το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Η «Τ» καταλαμβάνει έκταση 19.195   στρεμμάτων. Αυτή η έκταση είναι κατάφυτη από δρυ δάση. Βρίσκουμε επίσης πολλά πλατάνια, πουρνάρια, ρείκια και έλατα. Το χωριό έχει και πολλά οπωροφόρα δένδρα, εξαίσια κληρονομιά του μόχθου των προγόνων μας. Έτσι γευόμαστε στην ώρα τους κεράσια, κορόμηλα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφύλια, μήλα, καρύδια, κάστανα κ.ά. Λόγω του ανύδρου του εδάφους και της μη χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων τα προϊόντα αυτά είναι πεντανόστιμα και θα έλεγα «βιολογικής καλλιέργειας». Από τα σταφύλια βγάζουμε εξαίσιο κόκκινο κρασί (φημισμένο διαχρονικά) και πολύ καλό τσίπουρο. Από την ανθοφορία παράγεται στο χωριό και μέλι καλής ποιότητας.

 

Το Γολέμι Αιτωλοακαρνανίας είναι ένας μικρός οικισμός στην ορεινή Ναυπακτία και απέχει 27 χιλιόμετρα από την Ναύπακτο . Ιστορικά υπάγεται διοικητικά στο χωριό Καταφύγιο του τέως Δήμου Αποδοτίας. Μετά την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου Καλλικράτης υπάγεται διοικητικά στην Τοπική Κοινότητα Καταφυγίου του ενιαίου Δήμου Ναυπακτίας. Κατά την απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 46 άτομα .

 

Κλεπά

Η Κλεπά είναι κεφαλοχώρι της Δημοτικής Ενότητας Πλατάνου του Δήμου Ναυπακτίας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, στην καρδιά της περιοχής των Κραβάρων, κτισμένη στη βόρεια όχθη του ποταμού Εύηνου. Έχει υψόμετρο 780 m[1], και περιβάλλεται από τα βουνά Κοκκινιά (1832 m), Καραβάκι (1547 m) και Ξεροβούνι(1415 m). Συνδέεται οδικά με την Ναύπακτο και το Θέρμο, αλλά και με το Καρπενήσι και την Λαμία. Έχει περίπου 40 μόνιμους κατοίκους. Αποτελείται από τρεις συνοικίες κτισμένες αμφιθεατρικά γύρω από το μικρό παραπόταμο Μέγα Ρέμα.

 

 

Παλούκοβα

Το κίνητρο λοιπόν για να ανηφορίσουμε από διαφορετικά μέρη, έστω και για λίγες μέρες, είναι σημαντικό και ξεχωριστό για τον καθένα από εμάς. Το πανηγύρι που διοργανώνει κάθε χρόνο ο πολιτιστικός μας σύλλογος αποτελεί σημείο αναφοράς και αφορμή για τη μεγαλύτερη μάζωξη του έτους στο χωριό μας. Η αγάπη και η διαρκής στήριξη των χωριανών είναι συνυφασμένες με την πορεία του πανηγυριού, που αγκαλιάζει ντόπιους και επισκέπτες μεταλαμπαδεύοντας την παράδοση από γενιά σε γενιά. Η συντροφιά των μουσικών που είναι δεμένοι με το χωριό μας εξασφαλίζει τον παραδοσιακό χαρακτήρα του πανηγυριού με μουσικές από τον τόπο μας και άλλες περιοχές.

 

 

 

 

 

 

ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Ο Πλάτανος, το όμορφο κεφαλοχώρι, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και εκπλήσσει ευχάριστα όσους το επισκέπτονται, αποτελεί τη δεύτερη κορυφή του νοητού τριγώνου που σχηματίζεται στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας. Ο Πλάτανος μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει το σημείο αφετηρίας των ταξιδιωτών που επιθυμούν να γνωρίσουν το φράγμα και την τεχνητή λίμνη του Εύηνου (Ευηνολίμνη), με τη γέφυρα στο ανατολικό άκρο της. Μαγευτική θέα στην τεχνητή λίμνη προσφέρουν τα χωριά ΝεοχώριΑράχοβα και Κλεπά, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η Περδικόβρυση, οικισμός χτισμένος σε επιβλητική τοποθεσία με πυκνή βλάστηση.


Άνω χώρα

Η Άνω Χώρα υπήρξε κεφαλοχώρι της ορεινής Ναυπακτίας και κύριο διοικητικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στην Άνω Χώρα λειτούργησε η μοναδική οργανωμένη σχολή της ορεινής Ναυπακτίας, η οποία αναφέρεται ως Σχολή της Λομποτινάς.[2] Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα ο πληθυσμός της Άνω Χώρας παρουσίασε μείωση, ακολουθώντας παρόμοια τύχη με τα περισσότερα ορεινά χωριά. Τα τελευταία χρόνια όμως γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη, συγκρατώντας τον πληθυσμό της. Το χωριό διαθέτει σήμερα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εστιατόρια ενώ ως πρώην έδρα δήμου διαθέτει και Κέντρο Υγείας. Στα πλαίσια της πολιτιστικής προβολής του χωριού, λειτουργεί από το 2016 λαογραφικό μουσείο[5] ενώ τα τελευταία χρόνια διεξάγεται κάθε Οκτώβρη η επονομαζόμενη «Γιορτή κάστανου και τσίπουρου»[6] με πλήθος επισκεπτών από τις γύρω περιοχές.

 

Πόδος

Ο Πόδος είναι χωριό της ορεινής Ναυπακτίας[1][2][3] του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 882 μέτρων στις βόρειες παρυφές της οροσειράς Παπαδιά, κλεισμένο μέσα σε πολύ περιορισμένο χώρο οροθετείται από λοφοσειρές και υψώματα. Νότια βρίσκονται οι γυμνές βουνοκορφές Κοτρόνι και Τσακαλάκι. Βόρεια φαντάζουν οι κορφές Τσεκούρι και Αρδίνι, που ανήκουν στο γειτονικό χωριό Αμπελακιώτισσα, ανατολικά η Σκαλούλα και δυτικά οι δασωμένες βουνοκορφές ΛιθαρόστρουγκαΨηλή ΚορυφήΑϊλιάςΑγριοκερασιά και Πέτακας.

 

Τρίκορφο

ο Τρίκορφο, πρώην Μπεζαϊτε ή Μπεζαϊδέ και σύμφωνα με απόψεις άλλων Κλήμα, αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Χάλκειας επαρχίας Ναυπακτίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και έχει υψόμετρο 140μ. Βρίσκεται μεταξύ Ναύπακτου και Μεσολογγίου και συγκεκριμένα στο 30ο χιλιόμετρο από Ναύπακτο και 4,5 χιλιόμετρα βόρεια του κόμβου Χάνια Γαυρολίμνης.

Βόρεια του χωριού Τρίκορφου βρίσκεται το χάνι Μπάνιά, ανατολικά η Καλαβρούζα, νότια το Αλμπάνι και η Γαβρολίμνη και δυτικά ο ποταμός Εύηνος ή Φίδαρης με τα χωριά Περπάτι και Παραδείσι. Αποτελείται από τους συνοικισμούς Ράτσικα, Γιαβρουτέικα και Κυριτσέικα. Πριν από το 1950 έσφυζαν από ζωή και άλλοι μικρότεροι οικισμοί όπως το Μαϊλίκι, Αγκορτσόραχος, Κληματσίνα, Κουστέικα και Τσουκαλέικα που σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί.

 

 

 

Κρυονέρια

Κρυονέρια, ορεινό χωριό που βρίσκεται στα 1.170 μ. της βορειοδυτικής πλαγιάς του Φτερόπυργου συνέχεια του όρους Τσεκούρα. Έχει έκταση 23.669 στρέμματα. Συνορεύει βόρεια με την Κλεπά, νότια με την Άνω Χώρα και Κάτω Χώρα, ανατολικά με Ελατόβρυση και δυτικά με Περδικόβρυση και Αμπελακιώτισσα. Τα Κρυονέρια βρίσκονται ανάμεσα σε δυο χειμάρρους. Στα δυτικά είναι ο Κρυονερίτικος Κάκαβος, που πηγάζει από τις πλαγιές του Τσεκούρα και αφού δεχθεί ένα πλέγμα μικροχειμάρρων χύνεται στον Εύηνο κοντά στην Περδικόβρυση. Βορειοανατολικά βρίσκεται το Καστελόρεμα, που σχηματίζεται από ένα πλέγμα χειμάρρων που ξεκινούν από τις πλαγιές του Φτερόπυργου και αφού ενωθούν στο Καστέλι χύνονται στον Εύηνο.

 

Το χωριό Κρυονέρια της Ορεινής Ναυπακτίας πέρα από την φυσική ομορφιά έχει μακρόχρονη και πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τα Κρυονέρια σύμφωνα με μαρτυρίες και ευρήματα δείχνουν ότι η κατοίκησή του είναι συνεχής και αδιάκοπη για περισσότερο από 600 χρόνια.

 

 

 

Σίμος

 

Ο Σίμος αποτελεί την τρίτη κορυφή του νοητού τριγώνου στο χάρτη της Ορεινής Ναυπακτίας. Οι επισκέπτες του χωριού αντικρίζουν πετρόχτιστα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου, και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που δεσπόζει στην περιοχή.

 

 

 

Αμπελακίωτισσα

 

  Η Αμπελακιώτισσα, ένα ήσυχο χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων. Ένα απομονωμένο χωριουδάκι χωμένο μέσα στα Έλατα κάτω από επιβλητικούς ορεινούς γίγαντες με λιγοστούς κατοίκους και θέα στο φαράγγι του Κάκαβου. Ιδανικό μέρος για απομόνωση και αποτοξίνωση από την βαβούρα της πόλης!


 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top