25η Μαρτίου

ceb1ceb3ceb9ceb1-cebbceb1cf85cf81ceb1

25η Μαρτίου Την 25η Μαρτίου, γιορτάζουμε για αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθερη η χώρα μας σήμερα. Στις 25 Μαρτίου του 1821 στη μονή της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλαίων Πατρών Γερμανός, σήκωσε το Λάβαρο της επανάστασης. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η καλή είδηση που έφερε ο Άγγελος, ότι η Παναγία θα γεννήσει τον Μεσσία.

909421_orig      Ευαγγελία, Δ2

Ποιήματα για την 25η Μαρτίου 25 του Μαρτίου γραμμένο στα ουράνια γι΄αυτό κι εγώ στολίθηκα με τόση περηφάνια. Και φόρεσα της λευτεριάς καθάρια, τιμημένα. Πάνω σε ράχες σκάλωσαν με χιόνια και με κρύα ζητώντας την ελευθερία. για τη γλυκιά πατρίδα.   Άγια μέρα ευλογημένη σ΄έχω πάντα στην καρδιά και σε νιώθω, σε θεωρώ φως γεμάτη κι ομορφιά. Σε δοξάζω σε θυμάμαι και φωνάζω με χαρά η Ελλάδα θα ζει παντοτινά. Αλεξάνδρα, Δ2   Η Μπουμπουλίνα (μια διαφορετική ιστορία) Η Μπουμπουλίνα είχε καταγωγή από την Ύδρα. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 11 Μαρτίου του 1771 σε ένα μεγάλο σπίτι. Αργότερα επέστρεψαν στην Ύδρα και μετακόμισαν στις Σπέτσες, όπου η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε. Η Μπουμπουλίνα δεν είχε άλλα αδέρφια. Αυτή δεν παντρεύτηκε ποτέ. Την περιουσία που είχε, την απέκτησε από τους Τούρκους, την οποία της την έδωσαν οι Τούρκοι, για να κοροϊδέψει τους Έλληνες. Ήταν αντίπαλη με τους Έλληνες και βοηθούσε πολύ τους Τούρκους. Τελικά πέθανε μόνη και περιφρονημένη από τους Έλληνες.

250px-Bouboulina      Αρετή & Ευαγγελία, Δ2

Σημαντική διευκρίνηση: Η ιστορία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας δεν είναι φυσικά η παραπάνω. Οι μαθήτριες εμπνεύστηκαν από την 25η Μαρτίου κι έγραψαν την «ανάποδη ιστορία» ενός ήρωα του 1821, όπως είχαν κάνει, σε ιστορίες και παραμύθια, σε άσκηση στην τάξη τους. Για να δείτε την πραγματική ιστορία της ηρωίδας πατήστε εδώ.  

Σχολιάστε

Top