Η χελώνα caretta caretta

caretta2

H caretta caretta είναι η 2η μεγαλύτερη χελώνα με σκληρό κέλυφος στον κόσμο. Οι ενήλικες έχουν βάρος από 80 κιλά έως 200 κιλά και μήκος 70 εκατοστά έως 90 εκατοστά. Η μέγιστη χελώνα caretta caretta έχει βάρος 545 κιλά και μήκος 231 εκατοστά.

caretta-caretta_535521

Οι caretta caretta που έχουν παρατηρηθεί σε αιχμαλωσία και στην άγρια φύση ήταν πιο δραστήριες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αιχμαλωσία, οι καθημερινές συνήθειες των χελωνών χωρίζονται ανάμεσα κολύμβηση και ξεκούραση στον πυθμένα. Όσο αναπαύονται απλώνουν τα πρόσθια πτερύγια τους περίπου στο μέσο της απόστασης από τη θέση κολύμβησης.

Τα χελωνάκια όταν εκκολάπτονται έχουν χρώμα που ποικίλει από ανοικτό καφέ μέχρι τελείως,χωρίς το χαρακτηριστικό κίτρινο και κόκκινο των ενηλίκων. Κατά την εκκόλαψη έχουν μήκος 4,6 εκατοστά και 200 γραμμάρια βάρος. Τα αυγά συνήθως θάβονται στην παραλία σε περιοχή ψηλότερη από την υψηλή παλίρροια, αλλά κοντά στο νερό ώστε τα χελωνάκια να μπορούν να επιστρέψουν στη θάλασσα. Το φύλο της χελώνας καθορίζεται από την θερμοκρασία της υπόγειας φωλιάς. Οι θερμοκρασίες επώασης ποικίλουν από τους 26 βαθμούς Κελσίου μέχρι τους 32 βαθμούς Κελσίου.

fft5_mf782750

Τα αυγά που διατηρούνται σε σταθερή θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου γίνονται θηλυκά, ενώ αυτά που επωάζονται σε θερμοκρασία 28 βαθμών Κελσίου γίνονται αρσενικά. Σε θερμοκρασία 30 βαθμών Κελσίου ο αριθμός θηλυκών και αρσενικών είναι ίσος. Τ χελωνάκια από τα αυγά που βρίσκονται στο κέντρο τείνουν να είναι μεγαλύτερα, να αναπτύσσονται ταχύτερα και να είναι πιο ενεργά τις πρώτες μέρες της ζωής τους.

Διονύσης, Δ2

Οι χελώνες caretta caretta είναι παμφάγα. Τρέφονται κυρίως με ασπόνδυλα που πυθμένα. Άλλα είδη των θηραμάτων τους περιλαμβάνουν τα σφουγγάρια, κοράλλια, θαλάσσιες ανεμώνες, αχινούς, τα θαλάσσια αγγούρια, αστερίες, ψάρια, φύκια. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης στην ανοιχτή θάλασσα, οι caretta caretta τρώνε μέδουσες, επιπλέοντα μαλάκια και καλαμάρια.

Aurelia_aurita_(Cnidaria)_Luc_Viatour

Μέδουσα Αουρέλια, που τρώει η caretta caretta, όταν βρίσκεται στον ωκεανό

Οι χελώνες caretta caretta έχουν πολλούς θηρευτές των αυγών και των νεοσσών, όπως τα καβούρια φαντάσματα, τα σκαθάρια, τα φίδια, τους γλάρους, τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης από τις φωλιές τους προς τη θάλασσα, οι νεοσσοί γίνονται θηράματα από καβούρια, φίδια, θαλασσοπούλια. Οι επιθέσεις σε ενήλικες χελώνες είναι πιο σπάνιες λόγω του μεγάλου μεγέθους τους, αλλά μπορεί να κυνηγηθούν από μεγάλους καρχαρίες, φώκιες και όρκες.

110127_Running_ghost_crab_O_ceratophtalma_prey_Loggerhead_hatchling_Gnaraloo_Bay_Rookery

 

Ένα καβούρι φάντασμα τρέφεται με ένα χελωνάκι στη Δυτική Αυστραλία. 

Τατιάνα, Δ2

Σχολιάστε

Top