Ένα αιωνόβιο δέντρο

elaiolado

Η ελιά είναι δέντρο αιωνόβιο, αειθαλές, καρποφόρο και φυτρώνει κυρίως στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, από τα αρχαία χρόνια. Χρειάζεται φως, μπορεί να φυτρώσει σε κάθε έδαφος και δε χρειάζεται πολύ περιποίηση. Η συγκομιδή γίνετε φθινόπωρο με το χέρι ή με το ράβδισμα. Οι ελιές θα καταλήξουν στο λιοτρίβι για να πάρουμε το ελαιόλαδο.

banner

Στους πολέμους ήταν σύμβολο για την λήξη των επιχειρήσεων. Οι αγγελιοφόροι που στέλνονταν για να μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης και να ζητήσουν ανακωχή, έπρεπε να κρατούν κλαδί ελιάς. Από τότε είναι σύμβολο της ειρήνης. Η ιερή ελιά στην Ακρόπολη κάηκε, αλλά μέσα σε μια νύχτα βλάστησε! Από τότε  η ελιά συμβολίζει και την γονιμότητα. Συμβολίζει ακόμα τον εξαγνισμό, την κάθαρση και γι΄ αυτό χρησιμοποιείται στην ορθόδοξη λατρεία (βάπτιση, ευχέλαιο).

353556a2b57fdc939dfc573b481e9a79

Το λάδι της ελιάς το χρησιμοποιούσαν για τροφή, φωτισμό (καντήλια, λυχνάρια), για κατασκευή σαπουνιών και είναι συστατικό πολλών καλλυντικών προϊόντων. Στην Παλαιά Διαθήκη είναι το δέντρο της ελπίδας. Ο Νώε έστειλε ένα περιστέρι να βρει γη μετά τον κατακλυσμό και εκείνο επέστρεψε με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος του. Έτσι ήρθε η ελπίδα για ένα κόσμο ειρηνικό και δίκαιο. Η ελιά θεωρείται και ιερό δέντρο, γιατί κάτω από αυτό, στο «Όρος των Ελαιών» ο Ιησούς πέρασε τη νύχτα, πριν σταυρωθεί. Η Ειρήνη (κόρη του Δία και της Θέτιδας) εικονίζετε με κλαδί ελιάς στα χέρια της. Επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες που γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία, το έπαθλο στους νικητές, ήταν ένα στεφάνι με κλαδιά και φύλλα αγριελιάς.

Ευαγγελία & Αρετή, Ε2

Σχολιάστε

Top