Το όνομά μου Ιφιγένεια…

glitterfy6042713482B81

Στην ελληνική μυθολογία, η Ιφιγένεια ‘ήταν μία από τις κόρες του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, γνωστή κυρίως από την θυσία της στην Αυλίδα. Ο Αγαμέμνονας εκνεύρισε την θεά Άρτεμη και η θεά δεν άφηνε τα καράβια να πάνε στην Τροία. Ο Αγαμέμνονας μη ξέροντας τι να κάνει πήγε στον Μάντη Κάλχα και τον ρώτησε τι θα μπορούσε να κάνει για να προχωρήσουν τα καράβια.

189

Τότε του είπε ότι πρέπει να θυσιάσει την  αγαπημένη του κόρη Ιφιγένεια και με απελπισία δέχτηκε. Την ημέρα της θυσίας στενοχωρημένος ο Αγαμέμνονας έβλεπε να κουβαλούν την κόρη του δύο άντρες και να την πηγαίνουν στο βωμό. Την στιγμή που θυσιαζόταν, η θεά Άρτεμις την πήρε στην Ταυρίδα και άφησε στη θέση της ένα ελάφι.

agia-ifigeneia

Εκτός από την θεά υπάρχει και η Αγία Ιφιγένεια με την ιστορία της. Την Ιφιγένεια σε ηλικία 15 ετών την ανάγκασαν οι Ρωμαίοι να αλλάξει θρησκεία απειλώντας την με εκτέλεση. Η νεαρή πιστεύοντας στον Χριστιανισμό ομολόγησε ότι δεν θα αλλάξει θρησκεία. Οι συνέπειες ήταν δυσάρεστες και στις 16 Νοεμβρίου, το 68 μ. Χ. η Ιφιγένεια εκτελέστηκε. Έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει την Αγία Ιφιγένεια στις 16 Νοεμβρίου.

Ιφιγένεια & Λένα, Ε2

Σχολιάστε

Top