Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας

Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας

 

4_1

H Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοτών εορτάζεται στις 14 Ιουνίου ως μια ελάχιστη ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους εθελοντές. Την πρωτοβουλία πήραν  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο Ερυθρός Σταυρός, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και ο  Διεθνής Οργανισμός Μετάγγισης Αίματος.
4_2 Αφορμή για τον εορτασμό είναι η ημερομηνία γέννησης του αυστριακού ιατρού Καρλ Λάντσταινερ που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και τα ρέζους και τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1930 για τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις του.
Την ημέρα αυτή τιμάται ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης που βοηθά τον πάσχοντα συνάνθρωπό του προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά του χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά χρόνο από τη ζωή του και 400 κ.ε. αίμα από τα 6 λίτρα που διαθέτει.
Το μήνυμα του εορτασμού της Ημέρας του Εθελοντή Αιμοδότη δεν είναι μόνο να σταματήσει την προκατάληψη, το φόβο και την άγνοια γύρω από την αιμοδοσία, αλλά κυρίως:

  • να προσελκύσει νέους εθελοντές αιμοδότες
  • να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν κανονικοί αιμοδότες, δηλαδή τακτικοί εθελοντές αιμοδότες
  • να μεταγγίσει στη νέα γενιά αιμοδοτών την ιδέα της εθελοντικής Αιμοδοσίας.

Για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη αίματος θα πρέπει να δίνει το 10% της χώρας αίμα τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

4_3

Αριάδνη – Μπέττυ