Τα 10 πιο παράξενα έθιμα του κόσμου

6_1

Τα κοριτσάκια του Νεπάλ που γίνονται θεότητες

6_2Στο Νεπάλ, ένας μικρός αριθμός κοριτσιών επιλέγεται από την προεφηβική ηλικία, για να γίνει Kumari. Αυτές οι «ζωντανές θεές», όπως χαρακτηρίζονται, πιστεύεται πως ενσαρκώνουν τις θεότητες Kali και Taleju στην Γη. Για περίπου 10-15 χρόνια, οι επιλεγμένες Kumari δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους και, αν πρέπει να γίνει αυτό, τότε δεν επιτρέπεται να ακουμπήσουν τα πόδια τους το έδαφος. Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, όμως, είναι ο τρόπος που επιλέγονται τα κορίτσια που θα γίνουν Kumari: για να επιλεχθεί, το νεαρό κορίτσι πρέπει να έχει διάφορα χαρακτηριστικά και κυρίως να μην έχει ιδιαίτερη αίσθηση του φόβου. Για να ελεγχθεί το πόσο θαρραλέα είναι, μάλιστα, η νεαρή κοπέλα μπαίνει σε μια αίθουσα στην οποία βρίσκονται 108 αποκεφαλισμένα βουβάλια και μασκοφόροι άντρες, που χορεύουν. Η κοπέλα που αποκρίνεται με χαρά και ανδρεία, είναι και εκείνη που επιλέγεται.

 

Οδοντιατρική επέμβαση ως απελευθέρωση από το κακό στην Ινδονησία

Στη κουλτούρα της Ινδονησίας, υπάρχει μια θρησκευτική τελετή που λέγεται «το γέμισμα του δοντιού». Πιστεύεται πως τα δόντια- τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών- αποτελούν σύμβολα απληστίας, οργής, θυμού, λαγνείας, σύγχυσης και ζήλιας- όλα εκείνα τα πράγματα, δηλαδή, που εμποδίζουν την σωματική και πνευματική ανάπτυξη ενός ατόμου, όπως θα έπρεπε να είναι. Τα δόντια σε αυτή την τελετουργία «σμιλεύονται» προκειμένου να δείχνουν λιγότερα κοφτερά και επιθετικά και άρα να μειωθεί το φορτίο των αρνητικών χαρακτηριστικών που κουβαλούν και με τον τρόπο αυτό σηματοδοτείται το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση.

 

Άλματα του διαβόλου πάνω από μωρά στην Ισπανία

6_3Πρόκειται σίγουρα για ένα από τα πιο τρομακτικά και σοκαριστικά έθιμα που μπορεί να συναντήσει κανείς ανά τον κόσμο. Έχει παράδοση και ιστορία 400 χρόνων και διεξάγεται σε μια επαρχία στη βόρεια Ισπανία με την ονομασία “Το άλμα του Διαβόλου” (El Salto Del Colacho). Στο έθιμο αυτό, μωρά μικρότερα του ενός έτους τοποθετούνται σε σειρές πάνω σε στρώματα και άνδρες, που έχουν ντυθεί διάβολοι, τρέχουν και πηδούν πάνω από τα μωρά, με το πλήθος να παρακολουθεί.

 

 

Η επώδυνη τελετή ανδρισμού στον Αμαζόνιο

Στον Αμαζόνιο υπάρχει ένα τελετουργικό το οποίο τα νεαρά αγόρια πρέπει να περάσουν με επιτυχία, πριν φτάσουν στο σημείο να θεωρούνται ενήλικοι άνδρες πλέον. Τα αγόρια καλούνται να φορέσουν γάντια που είναι γεμάτα με μυρμήγκια που τσιμπάνε και να χορέψουν για 20 λεπτά, φορώντας τα. Τα συγκεκριμένα μυρμήγκια, μάλιστα, λέγεται πως τσιμπάνε τόσο δυνατά, όσο όταν μια σφαίρα χτυπάει το δέρμα. Τα αγόρια πρέπει να επαναλάβουν το τελετουργικό 20 φορές συνολικά πριν θεωρηθούν άντρες…!

 

Τρέχοντας με τη γυναίκα στη πλάτη για να κερδίσεις μπύρα στη Φινλανδία

6_4Αυτό είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά έθιμα παγκοσμίως, ίσως. Στη Φινλανδία, το έθιμο που λέγεται Eukonkanto και διεξάγεται κάθε χρόνο, θέλει τα ζευγάρια να διαγωνίζονται μεταξύ τους, με τον άντρα να κουβαλάει τη γυναίκα του στην πλάτη, για μια απόσταση περίπου 250 μέτρων. Ο νικητής πάντως, εξασφαλίζει μια μάλλον ικανοποιητική επιβράβευση: το βάρος της γυναίκας του σε μπύρα…!

 

 

 

Το τελετουργικό του πένθους στη Παπούα Νέα Γουινέα

Στη μικρή αυτή νησιωτική χώρα της Ωκεανίας, υπάρχει μια φυλή αυτοχθόνων- που λέγεται Dani- η οποία δείχνει το πένθος της, με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Αρχικά, λοιπόν, τα μέλη της φυλής καλύπτουν τα πρόσωπά τους με στάχτες. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι πως στη συνέχεια κόβουν ένα μέρος από τα δάχτυλα τους και το θάβουν με τα σώματα των νεκρών, ώστε να είναι μαζί και στην επόμενη ζωή και να παραμείνουν ενωμένοι.

 

Χορεύοντας με τους νεκρούς στη Μαδαγασκάρη

6_5Υπάρχει ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα περίπου κάθε 7 χρόνια στη Μαδαγασκάρη και ονομάζεται Famadihana. Πρόκειται για ένα τελετουργικό με σκοπό να επιτύχει τη σύνδεση μεταξύ νεκρών και ζωντανών: οι ντόπιοι ξεθάβουν τα σώματα των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, τα ξαναντύνουν με φρέσκα ρούχα και χορεύουν και τραγουδούν κρατώντας τα σώματα επ’ ώμου.

 

 

 

Οι νεόνυμφοι απαγορεύεται να πάνε στην τουαλέτα στην Ινδονησία

Το συγκεκριμένο έθιμο ισχύει στην κοινότητα των Tidong, στο Βόρνεο της Ινδονησίας και είναι σίγουρα ένα από τα πιο παράξενα έθιμα που υπάρχουν στον κόσμο. Μετά τον γάμο, λοιπόν, και αφού η γαμήλια τελετή έχει φτάσει στο τέλος της, δεν επιτρέπεται στους δύο νεόνυμφους να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο για τρεις ημέρες. Πιστεύεται πως αν αποχωριστούν ο ένας τον άλλο, ο γάμος τους θα καταρρεύσει, οπότε ορίζονται κάποιοι φίλοι που τους επιβλέπουν, ώστε να μην πάνε στο μπάνιο.

 

Οι νεκροί βγαίνουν βόλτα στην Ινδονησία

Και πάλι η Ινδονησία βρίσκεται στην λίστα, καθώς πρόκειται για μία χώρα με πλούσια και πολύ ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση, ενώ τα όσα ισχύουν στη χώρα- όσον αφορά τα θρησκευτικά και κοινωνικά συμβάντα- διαφέρουν από περιφέρεια σε περιφέρεια. Στην Toraja της Ινδονησίας, λοιπόν, υπάρχει ένα τελετουργικό που λέγεται Manene. Πρόκειται για μια τελετή στην οποία τα σώματα των νεκρών ξεθάβονται, καθαρίζονται, ντύνονται εκ νέου και «πηγαίνουν» στην περιοχή όπου έχασαν τη ζωή τους. Από εκεί, προχωράνε (ή σέρνονται) κατά μήκους μιας ευθείας γραμμής, πίσω στο χωριό, πριν ταφούν και πάλι.

 

6_6Πελώριος μπουφές για μαϊμούδες στη Ταϊλάνδη

Στο τελευταίο τελετουργικό της λίστας, δεν συμμετάσχουν μόνο άνθρωποι αλλά και… μαϊμούδες. Στην περιφέρεια του Lopburi, διοργανώνεται ένα φεστιβάλ με πελώριο μπουφέ, ο οποίος απευθύνεται στις μαϊμούδες, με περίπου 3.5 τόνους φρούτων να παρέχονται στις τυχερές μαϊμούδες.

 

 

Αριάδνη