Γνωρίζοντας έργα μεγάλων ζωγράφων

7_1

VINCENT VAN GOGH – ΕΝΑΣΤΡΗ ΝΥΧΤΑ

7_2

Ένας από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης, ο Vincent Van Gogh ήταν ιδιοφυΐα . Το κορυφαίο αυτό δημιούργημα απεικονίζει τη θέα από το παράθυρο του δωματίου του στο άσυλο «Saint Remi de Provance λίγο πριν την ανατολή του ήλιου. Είναι μια ελαιογραφία σε καμβά και τη ζωγράφισε τον Ιούνιο του 1889. Σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το μπλε και το κίτρινο. Αν κοιτάξεις τον πίνακα για λίγα λεπτά νομίζεις ο ουρανός κινείται ! Αυτό μας άρεσε πολύ !

Αργυρώ – Νεφέλη

Γιάννης – Βάσω

 

LEONARDO DA VINCI – ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ

7_3

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του Ντα Βίντσι και τη μοναδική νωπογραφία του που έχει σωθεί. Ο «Μυστικός Δείπνος» είναι ένας μυστηριακός πίνακας που αναπαριστά τη στιγμή που ο Χριστός λέει πως ένας μαθητής του θα τον προδώσει. Ο Ιούδας δείχνει αιφνιδιασμένος .Το δικό του κεφάλι είναι πιο χαμηλά από των άλλων μαθητών, ενώ είναι ο μόνος που ακουμπά τον αγκώνα του στο τραπέζι μαρτυρώντας την ενοχή του ! Τα χρώματα κι οι αποχρώσεις τους κάνουν τον πίνακα ένα αριστούργημα !

Μπέττυ – Μαρία Π. – Θανάσης

PABLO PICASSO – ΓΚΟΥΕΡΝΙΚΑ

7_4

 

Αυτός ο πίνακας ζωγραφίστηκε από τον Πικάσο το 1937 και απεικονίζει την πόλη Γκουέρνικα της Ισπανίας που αφανίστηκε στη διάρκεια του ισπανικού εμφύλιου πολέμου. Σε αυτόν ο Πικάσο χρησιμοποίησε μόνο μαύρο και άσπρο χρώμα για να δείξει τον πόνο  και τη δυστυχία των ανθρώπων μετά τον βομβαρδισμό ! Ο ταύρος αριστερά συμβολίζει τον πόλεμο, το άλογο στο κέντρο τον λαό που υποφέρει , ενώ η γυναίκα με το κερί  αντιπροσωπεύει τη συνείδηση που δίνει φως στο σκοτάδι του πολέμου !

Κωνσταντίνος – Σωτηρία

 

MICHELANGELO BUONARROTI- Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ

7_5

 

Ο χαρισματικός αυτός ζωγράφος  της Αναγέννησης ήταν επίσης αρχιτέκτονας και γλύπτης. Ένα από τα γνωστότερα έργα του είναι και το άγαλμα του Δαβίδ. Ο πίνακας « Η δημιουργία του Αδάμ» κοσμεί την οροφή του παρεκκλησιού της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό. Εδώ βλέπουμε τον Θεό που περιστοιχίζεται από αγγέλους να πλησιάζει τον Αδάμ και να του δίνει ζωή ! Συμβολίζει τη σχέση του Θεού με τον ανθρώπινο νου. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο καλλιτέχνης καταφέρνει να ενώσει τη θρησκεία με την επιστήμη ! Είμαστε πολύ περήφανοι που υπήρχαν τέτοιοι ζωγράφοι που έφτιαξαν τόσο εμπνευσμένα έργα !

Αριάδνη – Θοδωρής