Το «άριστα» κρύβεται στο ψυγείο!

xaxa.gr-agxos-stis-panellinies

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή ένας μεγάλος αριθμός παιδιών ετοιμάζεται να δώσει τη μεγάλη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέρα όμως από την αυτονόητη μελέτη οι μαθητές καλό θα ήταν να ακολουθήσουν και κάποιες οδηγίες …άλλου τύπου, που όμως κρίνονται βασικές για την υγεία τους και τις αντοχές τους στη διάρκεια αυτών των κρίσιμων εξετάσεων και μάλιστα, σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου, κρύβουν το άριστα!

Η Γεωργία Καπώλη, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας, εξηγεί ποιο είναι το καλύτερο μενού για το διάστημα που μεσολαβεί έως τις εξετάσεις.
«Ο οργανισμός μας χρειάζεται μια διατροφή που θα τον εφοδιάζει με ενέργεια, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση και στη λειτουργία της μνήμης και πνευματικής διαύγειας», αναφέρει η κ. Καπώλη.

Συνεπώς, γονείς και μαθητές θα πρέπει να έχουν υπόψη τους τις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

1) Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται!
Συνίσταται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες, τα οποία εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με το καλύτερο καύσιμο τη γλυκόζη. Βασικό όμως είναι και το πρωινό. Ιδανικές επιλογές λοιπόν για πρωινό αποτελούν:
το γάλα, το μέλι, το ψωμί, τα δημητριακά, οι φρυγανιές, τα κράκερ, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, οι χυμοί, οι μαλακές μαργαρίνες.

2) Συχνότητα γευμάτων…
Όσο πιο συχνά τόσο πιο καλά!!! Η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων συμβάλλει στο να βρίσκεται ο μαθητής σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά του. Αντίθετα, τα μεγάλα γεύματα προκαλούν υπνηλία και μειώνουν τη συγκέντρωση και την ικανότητα σκέψης του παιδιού. Υγιεινές προτάσεις για ελαφριά σνακ είναι:

» Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς

 » Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς

 » Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού

 » Δημητριακά ολικής αλέσεως με ημίπαχο γάλα

 » Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα

 » 1 κομμάτι σοκολάτα υγείας ή παστέλι

 » Αποξηραμένα φρούτα

 » 2-3 μπισκότα

3) Ποικιλία τροφίμων:
στην δύσκολη περίοδο των εξετάσεων είναι σημαντική η κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, μακαρόνια, κρέας, ψάρι) Ωστόσο, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνουμε σε τρόφιμα πλούσια σε:

- Ω-3 λιπαρά οξέα: Πηγές: σολομός, τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, μαλακές μαργαρίνες, ξηροί καρποί.

- Σίδηρος: Πηγές: μοσχάρι, συκώτι, δαμάσκηνα αποξηραμένα, φακές, οστρακοειδή, σουσάμι.

- Ψευδάργυρος: Πηγές: Κολοκύθια, οστρακοειδή, κόκκινο κρέας, σαρδέλες, συκώτι

- Βιταμίνες συμπλέγματος Β: Πηγές: Γάλα, αυγά, όσπρια, μαύρο ψωμί, ρύζι.

 Η κ. Καπώλη επισημαίνει, ακόμη, ότι στη διάρκεια της προετοιμασίας ή στις ημέρες των εξετάσεων δεν πρέπει να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος. Επίσης, την τελευταία ημέρα πριν τις εξετάσεις να μην καταναλώνεται φαγητό που προκαλεί αποστροφή στο μαθητή ή φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ένα ξένο προς το παιδί τρόφιμο να του προκαλέσει δυσανεξία ή στομαχικές διαταραχές, ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου άγχους της ημέρας.

 Τέλος, μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο δείπνο, καθώς ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή και κατ” επέκταση την απόδοσή του την επόμενη ημέρα.

Πρόσθετες συμβουλές :      

- Κοιμηθείτε καλά

- Αποφύγετε το άγχος

- Χαλαρώστε με μουσική

                                        ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ! 

Η συντακτική ομάδα

Σχολιάστε

Top