ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Ο έρωτας αποτελεί ένα συναίσθημα το οποίο συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά στην εφηβική ηλικία.
Πρόκειται για ένα ισχυρό συναίσθημα κατά το οποίο ένα άτομο νιώθει ακαταμάχητη έλξη προς ένα άλλο, συνοδευόμενο από αίσθημα ευφορίας όταν βρίσκεται με το άτομο αυτό και την επιθυμία να περνά όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί, να ανακαλύπτει στοιχεία του χαρακτήρα του/της και ύστερα να προχωρά στη σωματική επαφή. Συνήθως, όταν ένα άτομο είναι ερωτευμένο αδυνατεί να εντοπίσει τα αρνητικά στοιχεία του προσώπου για το οποίο ενδιαφέρεται, ενώ ακόμα και αν τα αναγνωρίσει θεωρεί πως μπορεί να τα βελτιώσει.
Όμως, το ερώτημα που τίθεται στη σημερινή μας εποχή είναι «Ποια χαρακτηριστικά έχει ο έρωτας την εποχή του διαδικτύου και της ανάπτυξης της τεχνολογίας;»
Η δική μας γενιά λόγω της εύκολης και ευρείας πρόσβασης σε τεχνολογικά μέσα, όπως το κινητό τηλέφωνο και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, έχει οδηγηθεί στη συνεχή και εκτενή χρήση τους. Μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις είναι η επικοινωνία μέσα από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Όμως το γεγονός αυτό προκαλεί διαφοροποιήσεις στον τρόπο αλληλεπίδρασης των νέων και στη συνέχεια επιφέρει αλλαγές στην εμπειρία του έρωτα.
Η επικοινωνία πίσω από μια οθόνη αφαιρεί από τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις τον πιο σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη χημείας μεταξύ των δυο ατόμων, την οπτική επαφή και τον αυθορμητισμό. Όταν δύο άνθρωποι συνομιλούν με μηνύματα έχουν άπλετο χρόνο να σκεφτούν τον καλύτερο τρόπο να απαντήσουν. Σταδιακά, λοιπόν, συνηθίζουν αυτή την κατάσταση και όταν έρθει η στιγμή για επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο παρουσιάζεται μια ασυνήθιστη αμηχανία και δυσκολία έκφρασης. Επιπλέον, νομίζω πως όλοι έχουμε βρεθεί στη θέση όπου συνομιλούμε με έναν φίλο ή φίλη μας από το κινητό και δεν είμαστε σίγουροι με ποιον τρόπο πρέπει να εκλάβουμε το μήνυμα που έγραψε. Αυτό οφείλεται στην απουσία επαφής δια ζώσης, καθώς δεν μπορούμε να διακρίνουμε εκφράσεις του προσώπου ή ανάλογη χροιά στη φωνή. Επομένως η επαφή αυτή εκφυλίζεται και γίνεται απρόσωπη.
Ακριβώς επειδή κατά ένα μεγάλο ποσοστό η αλληλεπίδραση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των «social media», από τα οποία απουσιάζει η άμεση, προσωπική επαφή, η ανάπτυξη χημείας και συναισθημάτων μεταξύ δύο ατόμων γίνεται πιο δύσκολη. Ακόμα, με τη συνεχή, αυτού του είδους, επικοινωνία φθίνει η προσμονή της συνάντησης ενώ πολλές φορές τα θέματα για συζήτηση έχουν εξαντληθεί εξ αποστάσεως. Επομένως, ο πραγματικός έρωτας αποτελεί δυσεύρετο στοιχείο της καθημερινότητας καθώς οι νέοι χάνουν το ενδιαφέρον τους πολύ γρήγορα για το άλλο άτομο, παύουν να είναι ενθουσιασμένοι και προχωρούν πολύ γρήγορα σε νέες σχέσεις.
Βέβαια η ύπαρξη των κινητών δεν έχει μόνο αρνητικά στοιχεία. Σε πολλές περιπτώσεις, η καθημερινότητα δύο ερωτευμένων ατόμων δεν τους επιτρέπει να βρίσκονται όσο συχνά θα επιθυμούσαν. Στην περίπτωση αυτή, η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων είναι μια εύκολη και απλή λύση η οποία συμβάλλει στη διατήρηση επαφής.
Εν κατακλείδι, καλό είναι να υπάρχει ισορροπία μεταξύ άμεσης και εικονικής αλληλεπίδρασης, ούτως ώστε να διατηρείται ζωντανό το ερωτικό ενδιαφέρον για μεγάλο χρονικό διάστημα και να υπάρχει γνήσια σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων.
ΣΠΥΡΟΣ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ