Γιορτινό γαλακτομπούρεκο!!

Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό γλυκό με πλούσια κρέμα γάλακτος και φύλλο κρούστας, το οποίο όταν ψηθεί, απολαμβάνεται με την υπέροχη γλυκιά σιρόπι του που το κάνει ακόμα πιο απολαυστικό. Παρακάτω θα βρείτε μια απλή συνταγή για να φτιάξετε γαλακτομπούρεκο στο σπίτι.

Υλικά για τη συνταγή:

Για τη κρέμα:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 αυγά
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 50 γρ. βούτυρο

Για το φύλλο:

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο (για το άλειμμα των φύλλων)

Για το σιρόπι:

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 ml νερό
  • 1 κουτάλι χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση:

  1. Ετοιμάζουμε τη κρέμα: Στην αρχή, βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το μείγμα. Βάζουμε την κατσαρόλα με το μείγμα στη φωτιά και το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Αφού πήξει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η κρέμα να γίνει λεία και πλούσια.
  2. Ετοιμάζουμε το φύλλο: Λιώνουμε το βούτυρο και το αλείφουμε σε κάθε φύλλο κρούστας, το οποίο το τοποθετούμε σε ένα ταψί. Απλώνουμε 6 φύλλα στη βάση του ταψιού, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε την κρέμα με άλλα 6 φύλλα, αλείφοντας και αυτά με βούτυρο. Κόβουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
  3. Ετοιμάζουμε το σιρόπι: Όσο ψήνεται το γαλακτομπούρεκο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και την κανέλα. Βράζουμε το σιρόπι για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  4. Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο: Όταν το γαλακτομπούρεκο είναι έτοιμο και βγει από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.

Το γαλακτομπούρεκο είναι τώρα έτοιμο να το απολαύσετε! Είναι ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με τη γεύση του και την υφή του, ιδανικό για κάθε περίσταση.