Συνταγή για Μπανόφι

Συνταγή για Μπανοφί: Ένα γλυκό που ξεχωρίζει

Το Μπανοφί (Banoffee pie) είναι ένα υπέροχο γλυκό με καταγωγή από την Αγγλία, που συνδυάζει την πλούσια γεύση της καραμέλας, την απαλή κρέμα και την έντονη γεύση της μπανάνας. Με την κλασική του συνταγή και την εύκολη παρασκευή του, αποτελεί την τέλεια επιλογή για κάθε περίσταση, από ένα οικογενειακό γεύμα μέχρι μία επίσημη συγκέντρωση.

Υλικά:

Για τη βάση:

  • 200 γρ. μπισκότα Digestive ή πτι-μπερ
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο

Για τη γέμιση:

  • 2 μπανάνες
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ζαχαρούχου γάλακτος

Για την επικάλυψη:

  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Τριμμένη σοκολάτα ή κακάο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία της βάσης: Αρχικά, τοποθετούμε τα μπισκότα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Αν δεν διαθέτουμε επεξεργαστή, μπορούμε να τα βάλουμε σε μια σακούλα και να τα χτυπήσουμε με έναν πλάστη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αποκτήσουμε έναν υγρό, κολλώδη χυλό.
  2. Στήσιμο της βάσης: Παίρνουμε μια ταρτιέρα ή φόρμα με αποσπώμενη βάση και στρώνουμε το μείγμα μπισκότου στον πάτο. Πατάμε καλά με την πλάτη ενός κουταλιού, ώστε η βάση να είναι ομοιόμορφη και σταθερή. Τοποθετούμε την ταρτιέρα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να παγώσει και να σφιχτεί.
  3. Ετοιμασία της γέμισης: Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζαχαρούχο γάλα και το ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρει το μείγμα ένα χρυσό καφέ χρώμα και να γίνει καραμέλα. Εάν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, μπορούμε να το βάλουμε σε ένα μπεν μαρί ή να το ζεστάνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι μια πηχτή καραμέλα.
  4. Συναρμολόγηση: Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και απλώνουμε την καραμέλα πάνω από το μπισκότο. Στη συνέχεια, κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες και τις τοποθετούμε πάνω από την καραμέλα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
  5. Προετοιμασία της κρέμας: Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μπολ μέχρι να γίνει πηχτή σαν σαντιγί. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τις μπανάνες, δημιουργώντας μια αφράτη στρώση.
  6. Φινίρισμα: Για το τελευταίο βήμα, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα ή κακάο για γαρνίρισμα. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ώστε να σταθεροποιηθούν οι στρώσεις και να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρισμα:

Το Μπανοφί είναι έτοιμο για σερβίρισμα! Κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση του, με την τέλεια ισορροπία μεταξύ της γλυκιάς καραμέλας, των φρέσκων μπανάνων και της πλούσιας κρέμας. Είναι ένα γλυκό που ξεχωρίζει για την απλότητά του και την εξαιρετική γεύση του, κάνοντάς το αγαπημένο σε πολλούς.

Το Μπανοφί είναι ιδανικό για κάθε περίσταση, είτε πρόκειται για ένα οικογενειακό τραπέζι, είτε για ένα πιο επίσημο δείπνο. Είναι σίγουρο ότι θα κλέψει την παράσταση και θα αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους καλεσμένους σας.

Κ.Β., Μαθήτρια της Γ τάξης