Τι είναι πραγματικά το σύμπαν;

cosmic-mysteries-milky-way-631Τι είναι πραγματικά το σύμπαν; Είναι ένα κενό; Μήπως δεν είναι κενό; Εάν δεν είναι κενό, από τι αποτελείται; Πότε και πώς δημιουργήθηκε; Θέλουμε να πιστεύουμε πως το σύμπαν είναι κενό και δημιουργήθηκε κατά την μεγάλη έκρηξη (Big Bang), τότε που η ύλη άρχισε να διαστέλλεται με ταχύτητα μεγαλύτερη και από αυτήν του φωτός (299.792.458 Km/s) και έτσι εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά η αντιύλη. Ας θεωρήσουμε πως αυτό πράγματι ισχύει. Είναι το σύμπαν άπειρο; Αν όχι τι σχήμα έχει; Ας τα πάρουμε από την αρχή αναλύοντας κάθε ερώτηση ξεχωριστά.

Είναι ή όχι κενό το σύμπαν;

Παλαιότερα πιστεύαμε πως στο σύμπαν δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε αέρας, ούτε νερό, ούτε καν ένα σωματίδιο. Αυτό άρχισε να αμφισβητείται όταν άρχισαν οι υποθέσεις περί σκοτεινής ύλης και ενέργειας.

  • Σκοτεινή Ύλη

Θεωρούμε πως η σκοτεινή ύλη είναι ύλη που δεν αλληλεπιδρά με την ύλη που ξέρουμε. Επίσης, αξίζει να αναφέρω πως η ύλη που ξέρουμε είναι μόνο το 5% της πραγματικότητας. Το 27% είναι σκοτεινή ύλη και το 68% είναι σκοτεινή ενέργεια. Ξέρουμε πως, αν υπάρχει σκοτεινή ύλη, αλληλεπιδρά με την ύλη που ξέρουμε μόνο με την δύναμη της βαρύτητας. Ίσως και με κάποια άλλη δύναμη που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, αλλά αυτό είναι μόνο μία υπόθεση. Για την σκοτεινή ύλη ξέρουμε που βρίσκεται, τα αποτελέσματα της ύπαρξής της, αλλά δεν ξέρουμε από τι αποτελείται.

Για την σκοτεινή ενέργεια θα αναφερθώ σε άλλο άρθρο.

Ιούλιος – Παναγιώτης Ξέκαλος, μαθητής της Β΄Τάξης