Γερμανικά χριστουγεννιάτικα έθιμα

512x-tIGtPL._AC_Τα Χριστούγεννα είναι μια αγαπημένη γιορτή των Γερμανών καθώς διασκεδάζουν πολύ διότι είναι μια γιορτή που την περνούν με φίλους κ οικογένεια. Σε όλα τα σχολεία από το νηπιαγωγείο ως το γυμνάσιο γίνεται Χριστουγεννιάτικη εορτή με θεατρική παράσταση, ενώ τα παιδιά ανταλλάζουν δώρα. Το έθιμο αυτό ονομάζεται Wichteln και είναι αγαπητό και στις Χριστουγεννιάτικες γιορτές των μεγάλων.

Adventskalender :

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους ημερολόγιο με τα 24 τετραγωνάκια-κουτάκια στα οποία περιέχονται σοκολατάκια ή δωράκια, έτσι ώστε να δίνει ευχαρίστηση στα μικρά παιδιά, αλλά και τους μεγάλους μέχρι να έρθουν τα Χριστούγεννα.

Drink-at-ChristmasGlühwein :

Πρόκειται για ένα ζεστό και αρωματισμένο κόκκινο κρασί που σερβίρεται σε όλες τις αγορές. Σερβίρεται σε κεραμικές ή γυάλινες διακοσμημένες κούπες τις οποίες μάλιστα μπορείς να τις κρατήσεις με μία μικρή χρέωση αν το επιθυμείς. Οι Γερμανοί υποστηρίζουν πως όσοι πίνουν το συγκεκριμένο κρασί καταπολεμούν τη χειμερινή ψύχρα, ενώ παράλληλα ενισχύουν το εορταστικό πνεύμα.

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει και η παραδοσιακή φάτνη. Το δέντρο είναι στολισμένο με φιγούρες (αγγελάκια κλπ), ή με μπαλίτσες και φωτίζεται με κεράκια αναμμένα ή με λαμπάκια. Τα δώρα τα βάζουν κρυφά κάτω από το δέντρο και δίπλα στην φάτνη, για να τα βρουν τα παιδιά επιστρέφοντας από την εκκλησία. Την ημέρα των Χριστουγέννων η οικογένεια γιορτάζει γύρω από το πλούσιο τραπέζι, ενώ την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων οι συγγενείς μαζεύονται όλοι και γιορτάζουν όλοι μαζί το απόγευμα. Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι η πέστροφα και ο κυπρίνος.

                                                           Τζιτζιού Άννα, μαθήτρια της Γ’τάξης.