Παγκόσμια Ημέρα Γαλλικής Γλώσσας

anthony-choren-lYzap0eubDY-unsplashΚάθε χρόνο, στις 20 Μαρτίου, εκατομμύρια άνθρωποι γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας.

Η γαλλοφωνία αποτελεί μια ποικίλη και εκτεταμένη κοινότητα ανθρώπων και χωρών από όλες τις ηπείρους που μοιράζονται την κοινή γλώσσα τη Γαλλική και τις σχετικές αξίες. Η Γαλλική γλώσσα αποτελεί μία από τις κύριες γλώσσες επικοινωνίας στον πλανήτη, με 321 εκατομμύρια ομιλητές, καθιστώντας την πέμπτη στον κόσμο σε αριθμό ομιλητών και την τέταρτη στη χρήση της στο διαδίκτυο. Επίσης, όπως και η Αγγλική γλώσσα, η Γαλλική παραμένει γλώσσα εργασίας πολλών διεθνών οργανισμών.

Πέρα από τα στατιστικά στοιχεία, η γαλλοφωνία αναδεικνύεται ως ένα προνομιακό πεδίο για την έκφραση της αλληλεγγύης σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμβάλλει στην πολιτισμική πολυμορφία ενός κόσμου που αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα της κοινωνικής συνοχής, καλλιεργεί την ανεκτικότητα και υποστηρίζει τα δικαιώματα στην ελευθερία και την ισότητα.

Σε θεσμικό επίπεδο, η Γαλλοφωνία λειτουργεί ως ένας διεθνής οργανισμός με 88 χώρες μέλη. Αυτές οι χώρες έχουν κοινές αρχές και αξίες, περιλαμβανομένης της προώθησης της γαλλικής γλώσσας ως γλώσσας πολιτισμού και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα είναι μέλος αυτού του οργανισμού από το 2004 και συμμετέχει ενεργά σε αυτό το σημαντικό διεθνές φόρουμ.

Στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), το Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας προσφέρει μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση που δίνει στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του τη δυνατότητα να αναδειχθούν ως φορείς των αξιών της γαλλοφωνίας. Μέσω αυτής της εκπαίδευσης, γίνονται ενεργά μέλη μιας δυναμικής και ελκυστικής γλωσσικής κοινότητας που ενώνει ανθρώπους από όλες τις ηπείρους.

Πηγή: Hub ΕΚΠΑ       

Α.Α.Π. μαθήτρια της Γ΄ Γυμνάσιου