Φιλία εν έτει 2015

friendship

Συζητώντας διεξοδικά για τη φιλία στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, προβληματίστηκα σχετικά με τις δυσκολίες που υπάρχουν στις σύγχρονες φιλικές σχέσεις.

friendship3Όλα τα σχετικά άρθρα που διάβασα υποστήριζαν ότι η ανάπτυξη της φιλίας σήμερα είναι δύσκολη. Στην αρχή πίστευα πως είχε γίνει κάποιο λάθος, αλλά καθώς έφερα στο μυαλό μου τη σημερινή κοινωνία, διαπίστωσα πως είχαν δίκιο. Προσωπικά πιστεύω πως η έλλειψη χρόνου είναι το σημαντικότερο πρόβλημα. Λόγω των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, των φροντιστηρίων και των υπολοίπων υποχρεώσεων οι νέοι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό τους, πόσο μάλλον για τους φίλους τους. Επίσης,  <<ο φίλος>> έχει υποκατασταθεί από άλλα μέσα, όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και η τηλεόραση. Τέλος ο ανταγωνισμός, η ζήλεια και ο φθόνος είναι χαρακτηριστικά που δεν επιτρέπουν στους νέους την ανάπτυξη των διαπροσωπικών σχέσεών τους.

friendship2“Oλοι οι έφηβοι χρειάζονται μια σταθερή παρέα και μια αμοιβαία φιλία. Η παρέα είναι ένα σύνολο ατόμων το οποίο θα σου παρέχει αποδοχή και θα σε κάνει να νιώσεις σημαντικός. Η παρέα σχετίζεται με την ψυχαγωγία και την ανάγκη να περάσεις καλά. Επειδή τα άτομα στις παρέες βρίσκονται συνήθως και στις ίδιες ηλικίες αντιμετωπίζουν περίπου τα ίδια προβλήματα και έχουν τις ίδιες ιδέες και αντιλήψεις. Όμως, η παρέα και η φιλία δεν ταυτίζονται. Η φιλία είναι κάτι πολύ πιο ισχυρό. Δεν είναι μόνο για τις καλές αλλά και για τις δύσκολες στιγμές. Ο πραγματικός φίλος πρέπει να είναι δίπλα σου πάντα. Να σε βοηθάει στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και να σε στηρίζει στις δύσκολες στιγμές.

friendship6friendship5Για να μπορέσει να υπάρξει αληθινή φιλία στις μέρες μας πρέπει να κυριαρχήσει η ανιδιοτέλεια. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε να μην κοιτάμε μόνο το συμφέρον, την εξωτερική εμφάνιση και τους τρόπους με τους οποίους θα <<κερδίσουμε>> κάτι από τους άλλους. Θα “πρεπε να δίνουμε σημασία και στον εσωτερικό κόσμο και στο <<είναι>> του άλλου ατόμου. Γιατί αν θελήσουμε, μπορούμε να πάρουμε πολλά απ΄αυτό. Φίλοι δεν είναι τα 5.000 άτομα που έχεις στο facebook αλλά αυτοί που είναι δίπλα σου και σου συμπαραστέκονται οποιαδήποτε στιγμή κι αν τους χρειαστείς.

 Κοντογιαννοπούλου Κατερίνα, Β2

Σχολιάστε

Top