Ανεργία

anergia

Σε έναν κόσμο που όσο πάει γίνεται από πολλές πλευρές ολοένα πιο δύσκολος και σχεδόν αβίωτος, με προβλήματα μεγάλα και σοβαρά και ενίοτε ανυπέρβλητα να ταλανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο, ιδίως τον νέο, η επαγγελματική αποκατάσταση αποτελεί μια βασική σταθερά για κάθε άνθρωπο, προκειμένου, πατώντας πάνω σε αυτή κι εξασφαλίζοντας κάποια βασικά πράγματα για τη ζωή του, να μπορέσει να παλέψει με επιτυχία και τελικά να ανταπεξέλθει στο ρόλο του στη ζωή. Η σταθερά όμως αυτή τελικά καταντά ασταθής και φοβερό άγχος για τον καθένα, ιδίως τους νέους ανθρώπους,που ψάχνουν τους λόγους που οδηγήθηκαν στην ανεργία, ζουν τις συνέπειες, που είναι κάποτε τραγικές και προσδοκούν βελτίωση της κατάστασης.

anergia2H λέξη ανεργία ορίζεται ως η κατάσταση ενός ατόμου, που, ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δεν δύναται να βρει εργασία. Ο αριθμός των ανέργων είναι σαφέστατα άρρηκτα συνδεδεμένος με την κατάσταση της εκάστοτε οικονομίας της κάθε χώρας, καθώς όσο πιο μεγάλη οικονομική κρίση παρατηρείται, τόσο τα ποσοστά ανεργίας ανεβαίνουν.

anergia3Πέρα όμως από τα παραπάνω η ανεργία έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο σε ένα κράτος, αλλά στην ψυχολογία και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Συγκεκριμένα οι άνεργοι έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, νιώθουν απορριπτέοι από την κοινωνία και με τη σειρά τους αναπτύσσουν αισθήματα εχθρότητας για αυτή, βιώνουν χρόνια πικρία και απογοήτευση και παρουσιάζουν συμπτώματα κατάθλιψης με ακόμα πιο τραγικές συνέπειες (ναρκωτικά, αλκοόλ, αυτοκτονίες).

Η επίλυση ενός τέτοιου προβλήματος δεν είναι πάντα άμεση και εύκολη. Απαιτεί χρόνο και κυρίως συμπαράσταση. Η οικογένεια μπορεί να βοηθήσει τον άνεργο με την αναγνώριση και κατανόηση των προβλημάτων του, την τόνωση της αυτοπεποίθησής του αναφορικά με τις ικανότητες του και την υποστήριξη του σε όποια επιλογή εργασίας κάνει.

Γεωργακούλα Ναταλία, Γ1

Σχολιάστε

Top