Αλκοόλ: ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα

alcoholism

Οι σύγχρονες κοινωνίες διαβιούν σε έναν κόσμο, στον οποίο η ανάπτυξη της τεχνικής και των επιστημών οδήγησε και μπορεί να οδηγήσει ακόμα σε σημαντικές βελτιώσεις του επιπέδου ζωής, της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Τις καταστάσεις αυτές, οι οποίες δεν είναι επιθυμητές για μεγάλα σύνολα κοινωνικών ομάδων και για τις οποίες καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσής τους, ώστε να μην προκαλούν αυτού του είδους τα αισθήματα και τη δυσφορία στους πολίτες, θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε ως κοινωνικά προβλήματα.

Πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στην κατανάλωση αλκοόλ βρίσκονται οι Ελληνες. Καταναλώνουν αλκοόλ σε ποσοστό 34% μία ή αρκετές φορές την εβδομάδα, τη στιγμή που ο κοινοτικός μέσος όρος φτάνει στο 29%.

Σύμφωνα με κοινοτική δημοσκόπηση, τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Ιρλανδία (44%), τη Ρουμανία (39%), τη Γερμανία και την Αυστρία (36%), ενώ τα χαμηλότερα καταγράφονται στη Λετονία (11%), τη Σουηδία (13%) και το Λουξεμβούργο (14%).

alcoholism2alcoholism3Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί σημαντική μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, που καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλεί ατροφία (συρρίκνωση) του εγκεφάλου, ενώ οι έγκυες που καταναλώνουν αλκοόλ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Το αλκοόλ προκαλεί συχνά οικιακά και εργατικά ατυχήματα. Σε ψυχολογικό επίπεδο η δηλητηρίαση με αιθυλική αλκοόλη (μέθη) μπορεί να προκαλέσει βίαιη συμπεριφορά, συναισθήματα κατάθλιψης και παραισθήσεις.

Κελίδης Πέτρος, Κομνηνός Σπύρος, Λόκα Κλαούντιο, Γ2

Σχολιάστε

Top