Πασχαλινό τσουρέκι – Αρβανίτικη κουζίνα

Σε παλαιότερες εποχές όταν στα χωριά των Αρβανιτών δεν υπήρχαν επαγγελματικοί φούρνοι οι γυναίκες ζύμωναν μόνες τους. Ένα από τα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά ήταν η κοσόνα.
Έφτιαχναν προζύμι από το βράδυ και το τοποθετούσαν σε ένα μικρό λεκανάκι. Με αυτό έφτιαχναν το πρωί το κύριο ζύμωμα, που αποτελούνταν από αλεύρι, νερό, μαστίχα, γλυκάνισο και άλλα διάφορα μυρωδικά. Το έβαζαν σε ένα ταψί και από το προζύμι έφτιαχναν μια πλεξούδα. Την κεντούσαν, την τρύπαγαν με το πιρούνι και έφτιαχναν διάφορα σχέδια. Στη μέση του καρβελιού έβαζαν ένα αυγό. Άναβαν τον ξύλινο φούρνο και το έψηναν.
Σήμερα λέγεται τσουρέκι. Εκείνη την εποχή λεγόταν κοσόνα.
Ελένη Γκλιάτη, Β1
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.

